Jak na mladé maso

Jak na mladé maso

K jaru už tradičně patří pokrmy připravené z čerstvého telecího, jehněčího, králičího nebo kuřecího masa. Zkuste je připravit trochu jinak, než to dělávaly naše babičky.

Králík nasladko se salátem

4 porce příprava: 90 minut

  • 8 králičích stehen,
  • sůl a pepř,
  • 1 cibule,
  • 50 g másla,
  • směs salátových listů (4 porce),
  • 2 pomeranče,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce medu,
  • 150 ml bílého jogurtu,
  • balzamikový ocet

MARINÁDA:

  • 5 jarních cibulek,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 červená chilli paprička,
  • 1–2 cm zázvoru,
  • 4–5 snítek tymiánu,
  • 1 pomeranč,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 5 lžic medu,
  • sezamová semínka

Králičí stehna osolte a opepřete, přidejte nakrájenou cibuli a máslo a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Mezitím nadrobno nakrájejte jarní cibulky a orestujte je na oleji, přidejte nasekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, lístky tymiánu a orestujte. Potom přidejte pomerančové segmenty a šťávu, sójovou omáčku, med a sezamová semínka. Do této marinády dejte dusit opečená králičí stehna a redukujte v hutnou šťávu.

Podávejte se směsí salátů, pomerančových segmentů a zálivky z olivového oleje, medu, bílého jogurtu a balzamikového octa.

Baby kuřátka s jarní nádivkou

4 porce příprava: 80 minut

  • 2 baby kuřátka,
  • 100 g másla,
  • pepř a sůl

NÁDIVKA:

  • 10 plátků světlého toastového chleba,
  • 100 g slaniny,
  • hrst pažitky,
  • hrst petrželky,
  • 100 g baby špenátu,
  • 100 ml smetany,
  • 4 vejce,
  • sůl a pepř

Nejdříve připravte nádivku. V míse smíchejte na malé kostičky nakrájené toastové chleby zbavené kůrky, nadrobno nakrájenou slaninu, nasekané bylinky a natrhaný spařený špenát. Vše promíchejte a prolijte smetanou. Nechte nasát a pak přidejte vejce. Propracujte a dochuťte solí a pepřem. Vzniklou nádivkou naplňte omytá a osušená kuřátka, osolte je a opepřete, podlijte rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu.

NÁŠ TIP

Baby špenát v nádivce můžete nahradit mladými kopřivami, které jste natrhali na jarní vycházce.

Ossobuco

4 porce příprava: 80 minut

  • 4 telecí zadní kližky s morkovou kostí,
  • sůl a pepř,
  • hladká mouka na obalení,
  • 100 g másla,
  • 2 šalotky,
  • 100 ml bílého vína,
  • 300 ml hovězího vývaru,
  • stroužky česneku,
  • 1 biocitron

Maso osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a zprudka orestujte z obou stran na 70 g rozpáleného másla. Vyjměte a ve výpeku orestujte nasekané šalotky. Maso vraťte a podlijte bílým vínem. Nechte jemně redukovat, přilijte vývar dle potřeby, přiklopte a asi hodinu duste doměkka. Na závěr na zbylém másle opečte nasekaný česnek, zakápněte šťávou z citronu a přidejte citronovou kůru. Lehce orestujte a před podáváním touto směsí posypejte hotové maso.

F. O. O. D. MILUJE

Jehněčí se špenátem a knedlíkem

4 porce příprava: 90 minut

  • 800 g jehněčí kýty bez kosti,
  • 100 g špeku,
  • 2 paličky česneku + 2 stroužky do špenátu,
  • 50 g másla,
  • pepř a sůl,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 šalotky,
  • 200 g baby špenátu

KNEDLÍKY:

  • 500 g brambor,
  • 1 vejce,
  • 150 g hrubé mouky,
  • 1 lžičky soli

Jehněčí prošpikujte špekema na plátky nakrájeným česnekem. Zprudka ho orestujte na rozpáleném másle ze všech stran, osolte, opepřete a společně se zbytkem špeku a česneku nakrájeným na menší kousky pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí za občasného podlévání. Bude to trvat asi 90 minut.

Mezitím si připravte špenát a knedlíky. Na oleji orestujte na plátky nakrájené šalotky, přidejte spařený špenát a nadrobno nasekaný česnek. Osolte a opepřete. 1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku a sůl. Vypracujte těsto. 2. Vytvořte dvě šišky a vařte v osolené vodě 20 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jemné jarní pochutnání

Baby kuřátka

Delikátní a křehká. Většinou pocházejí z francouzských chovů a také se jim říká kukuřičná. To proto, že jsou krmena převážně kukuřičnou směsí, mají také krásně žlutou barvu. Jejich maso je jemné a křehké. K přípravě není potřeba mnoho času, nejlepší jsou pečená na másle, tak vynikne chuť.

Jehněčí maso

Zdravé a plné bílkovin. Maso z mladých ovcí do věku šesti měsíců je velmi zdravé, s minimálním podílem tuku a s vysokým obsahem bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitaminu B2. Je vhodné nejen pro osoby s dietním režimem a kojence, ale i pro sportovce. Nejlepší je pečené nebo grilované.

Králičí maso

Dietní a jemné. Výhodou králičího masa je, že je dobře stravitelné a nízkotučné, proto se skvěle hodí do jídelníčku malých dětí a lidí se speciálními nároky na výživu. Výborné je dušené, třeba se smetanovou omáčkou, nebo nadivoko s jalovcem, novým kořením, slaninou a česnekem.

Telecí maso

Nejen na řízek. Svalovina z mladého skotu je jemnější a stravitelnější než hovězí. Má krásnou růžovou barvu a příjemnou vůni. Klasikou je vídeňský telecí řízek, vynikající je ale třeba také kýta nebo líčka, která se opět dostávají na výsluní české gastronomie. Spolu s kořenovou zeleninou prostě lahoda!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud