Jak na výběr správné matrace?

Jak na výběr správné matrace?

Prostředí, ve kterém spíme výrazně ovlivňuje naši psychickou pohodu. V posteli trávíme více než třetinu svého života. Každý z nás potřebuje něco jiného, avšak najít pro každého člena rodiny to správné lůžko, je nelehký, ale velmi důležitý úkol.

Při výběru správné matrace bychom měli být skutečně obezřetní. Jen vhodná matrace totiž dokonale rozloží hmotnost těla, kopíruje jeho tvar, poskytne páteři dostatečnou oporu a zádovým svalům a kloubům uvolnění. Jinými slovy, zajistí vám dobré spaní. Rozdíly v kvalitě nabízených výrobků jsou však obrovské. Na co bychom si tedy měli dávat pozor?

Nejdůležitějším krokem při výběru správné matrace je výběr vhodného typu jádra a potahu. Někteří výrobci propagují zastaralé pružinové matrace, na kterých spaly ještě naše babičky. Jejich nevýhodou je fakt, že zadržují vlhkost a vytváří tak doslova ráj pro roztoče a jejich výkaly, které během noci vydatně vdechujeme. Každodenním používáním navíc dochází ke zdeformování pružin, což má negativní vliv na náš spánek a oporu těla. Odborníci na zdravý spánek proto matrace s pružinovým systémem nedoporučují.

V nepřeberném množství katalogů a nabídek můžete najít i latexové matrace, které jsou díky své elastické struktuře sice velice pohodlné, ale po čase dochází ke tvrdnutí, praskání a prášení jádra. Materiál se stává nepohodlným a osoba spící na matraci vdechuje během nočního odpočinku částečky pryže, které se ji usazují v plicích. Proto ani matrace z latexu není vhodná.

Správnou volbou pro váš kvalitní odpočinek jsou polyuretanové a viskoelastické pěny, které doporučují i odborníci z řad lékařů zabývajících se kvalitou spánku. Stejné materiály využívá např. i italská společnost Magniflex, která je lídrem v oblasti produktů pro zdravý spánek již 50 let. Do svých patentovaných pěn Memoform, Eliosoft a Elioform nově zakomponovala i esence z aloe vera a sóji, které blahodárně působí na váš organismus. Matrace jsou maximálně hygienické, pohodlné, prodyšné a zajišťují páteři, kloubům a svalům ideální ortopedickou i anatomickou oporu během noci.

Dalším krokem při výběru vhodné matrace by měl být správně zvolený potah. Nemělo by nás zajímat pouze to, jestli je snímatelný, ale především bychom se měli zajímat o jeho složení a použité materiály. Mezi špičku na našem trhu patří potahy z přírodních materiálů, jako jsou mořské řasy, kukuřice, sója, bambus, lenpur a další dřeviny nebo potahy z technologicky vyspělých látek jako je Coolmax nebo Outlast s termoregulačními a akumulačními vlastnostmi.

Užitečné tipy, které by se vám mohly hodit:

• Matraci vždy kupujte ve specializovaných prodejnách - studia zdravého spaní a showroomy

• Sdělte své požadavky na matraci vyškolenému prodejci a výrobek samy vyzkoušejte

• Matraci zkoušejte s vhodným polštářem, který zaručí dokonalou oporu pro vaši krční páteř

• Pečlivě si prostudujte složení jednotlivých matrací

• Požadujte po výrobci certifikáty, které zaručí vysokou kvalitu výrobku a absenci škodlivých látek

• Informujte se o záruce na jádro matrace. (U kvalitních výrobků je záruka na jádro až 10 let)

• Vybírejte matraci pouze u renomovaných výrobců, kteří mají na trhu dlouholetou tradici

• Myslete na své zdraví, na matraci rozhodně nešetřete. Investice do vašeho zdraví je dlouhodobou investicí, která se vám nepochybně vyplatí.

ČTĚTE TAKÉ:
Karolina Kurková: Velký návrat topmodelky


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud