Listy vavřínu jsou poměrně tvrdé, kožovité,kopinaté až oválné s charakteristicky zvlněnými okraji

Listy vavřínu jsou poměrně tvrdé, kožovité,kopinaté až oválné s charakteristicky zvlněnými okraji

Jak doma pěstovat vavřín, a mít tak vlastní bobkový list

Vavřín vznešený můžete pěstovat i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu. Dobře usušené listy využijeme i v kuchyni.

Na pěstování je vavřín velice nenáročný, navíc je díky svým tuhým listům s obsahem silic minimálně napadán škůdci. Výjimečně se vyskytují jen puklice.

Pěstování vavřínu je snadné. Jak na to?

SUBSTRÁT. Vavřín pěstujeme v běžném substrátu pro pokojové rostliny a přihnojujeme od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojové rostliny.

ZALÉVÁNÍ. Vavřín  potřebuje pravidelnou zálivku. Pokud je rostlina na přímém slunci, pak dokonce každodenní. Přitom ale dbáme, aby rostlina tzv. nestála ve vodě. V létě vavřín sám ukáže, kdy potřebuje zalít. Mladé výhonky se začnou sklánět a mladé lístky se trochu zkroutí. Jakmile rostlinu zalijeme, vrátí se vše během pár hodin opět do normálu.

PŘEMÍSTĚNÍ NA BALKON. Od jara do podzimu je ideální jej pěstovat venku na zahradě nebo balkóně. Vavřín je poměrně odolný i proti nízkým teplotám, starší rostliny snáší teploty až –2 °C, mladší rostliny raději nevystavujeme teplotám pod 0 °C. 

ZIMOVÁNÍ. Pokud jde o zimování vavřínu, je ideální ve světlé chladné místnosti při teplotě 3 °C až 18 °C. Při nízkých teplotách zálivku výrazně omezíme.

Jak zastřihnout vavřín?

Vavřín dobře snáší řez, často jsou vidět stromky s vytvarovanou korunou na vysokém kmínku. Toho docílíme, když budeme spodní lístky a výhonky zaštipovat a pravidelně řezem upravovat větévky. Zastřihovat korunu můžeme dvakrát ročně. Nejlépe vavřín vypadá s kulovitou korunou při maximální výšce asi 1,5 m. Kmínek přivážeme k opoře, aby rostl vzpřímeně.

Během zastřihování si můžeme připravit řízky, které dáme zakořenit do písčitohlinité směsi. Rostliny z nich začnou růst zhruba po roce, teprve potom je můžeme začít tvarovat.

Jak se suší bobkový list, jak ho využít?

Vavřín se využívá i jako koření známé jako bobkový list. K tomuto účelu se sklízí dvouleté listy, které se suší ve stínu, aby si zachovaly světlezelenou barvu.

V kuchynibobkový list široké využití. Vylepšuje pokrmy z rajčat, smetanové omáčky, svíčkovou, hodí se k vařeným rybám, zvěřině, masovým špízům, na ražniči, do marinád, brambor, do aromatických octů, uzenin, při nakládání okurek, zelí nebo hub, ale i na pečení masa a zvlášť zvěřiny.

Tip: Pokud chceme zvýraznit chuť bobkového listu čerstvého nebo sušeného, před použitím ho nalámeme na kousky.

Bobkový list má také lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Podle nejnovějších výzkumů se ukazuje, že má velkou schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Prospívá i revmatikům a pomáhá odstraňovat škodlivé látky z organismu, to vše ve formě čaje. Ale pozor na předávkování, které způsobuje zvýšení krevního tlaku, zrychlení tepu a zvracení.

VIDEO BONUS: Díky bobkovému listu dodáte omáčkám a polévkám šmrnc! Podívejte se na triky, kam všude se ještě hodí.

laurus_iStock-475976074.jpglaurus_iStock-820519966.jpg

Doporučujeme

Články odjinud