Jak prát a jak se starat o pračku

Jak prát a jak se starat o pračku

Aby vám vaše pračky dobře praly a ještě k tomu vydržely sloužit dlouhé roky, je důležité se o ně správně starat. Je také důležité vědět něco vědět o praní. Pračka je stroj, ale ten jako každý jiný potřebuje péči a údržbu. Bez ní rychleji chátrá a rychleji se blíží porucha. Přečtěte si následující článek, abyste si osvěžili paměť, co je potřeba dodržovat.

Čištění pračky

Pračky se znečišťují nejen svrchu prachem ale i zevnitř. Z vodovodu do nich vniká uvolněný vodní kámen. Pravidelně odpojte pračku od přívodu vody a vypláchněte sítka, zkontrolujte a očistěte těsnění.

Rovněž myjte u pračky s předním plněním dávkovací šuplíček, nebo u pračky s horním plněním přihrádku. Jsou snadno demontovatelné. Usazuje se na nich plíseň, pokud vlhkost nemůže vyschnout. Pravidelně také čistěte filtr pevných nečistot, nepříjemné pachy pokud není čištěn, ovlivňují vůni prádla.

Plnění pračky a dávkování

Pračku plňte tak, aby prádlo bylo volně ložené a buben nebyl zcela zaplněný. Nechte prádlu cca deset centimetrů volného prostoru ke stropu bubnu i více, pokud potřebujete vyprat silně zašpiněné prádlo. Prádlo se v pračce potřebuje „poválet“. Nikoli se jen točit s bubnem a proplachovat vodou. To samé platí i pro sušičky prádla.

Prášky i gely dávkujte podle tvrdosti vody. Tu vám sdělí vaše vodárna, jedině správné dávkování zajistí kvalitní vyprání. Nadměrné dávkování větší čistotě nepomůže. Kvalita vyprání především záleží na měkkosti vody. A právě její PH ovlivníte množstvím prášku. Na každém balení je přehledná tabulka kolik dávkovat.

Jak je to s teplotou vody?

Moderní prací prášky nepotřebují pro kvalitní vyprání ve valné většině případů větší teplotu než je 30 až 40°C. Pokud u pračky třída A+++ nastavíte 60, stejně aby byla splněna energetická třída, dosáhne této teploty jen na krátkou chvíli a pro zbytek se spoléhá na kvalitu prášku, či gelu.

Doporučujeme

Články odjinud