Jak se vyhnout problémům s plísněmi na zaskleném balkóně?

Jak se vyhnout problémům s plísněmi na zaskleném balkóně?

Zejména v zimě na zasklených balkónech a lodžiích dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a také k rosení skel. To všechno logicky podporuje vznik plísní. Jak se tomu vyhnout a jak s vlhkostí bojovat?

Proč se na balkoně či lodžii tvoří plíseň?

Důvodem orosení jsou výrazně rozdílné teploty na vnitřní a vnější straně skel, ale i další faktory, které přispívají k tvorbě plísní na zasklených balkónech a lodžiích. Například sušení prádla, které zvyšuje vlhkost vzduchu. V některých případech se plíseň objeví nejen na rámu, ale také i na omítce, nejčastěji v rozích stěn a stropu. Tehdy jsou příčinou plesnivění tepelné mosty, kdy chybí zateplení stěn nebo je nevhodně či neodborně provedeno.

Rovněž samotné provedení zasklení balkónu má svá pravidla. Základem jsou kvalitní okna s kvalitním zasklením, která budou zároveň i odborně nainstalována. Pokud se i přesto kondenzace objeví, musíte zjistit příčinu.  

Který systém zasklení je lepší – bezrámový, nebo s rámem?

Každý z nich má své výhody i nedostatky. Jedno však mají společné – pokud není v prostoru zasklení lodžie zajištěno dostatečné křížové větrání, objeví se plíseň.

Rámové systémy mají mezi tabulemi těsnicí kartáčky, ale postačí nechat mezi křídly milimetrovou mezeru. Při úplném zavření se větrání omezí, avšak minimální odvětrání dále funguje. Vzduch proudí mezi křídlem a kolejnicí a skrz odvodňovací kanálky.

U bezrámových systémů je mezi jednotlivými okny několikamilimetrová mezera. Některé firmy však nabízejí jako doplněk krycí lišty, překrývající svislou ventilační mezeru mezi skleněnými tabulemi, které plní izolační funkci zejména v zimním období. To však zvyšuje možnost zarosení skel v hermeticky uzavřené lodžii.

Pokud tento způsob utěsnění skel využijete, je nutné dokonale větrat. To znamená, že nestačí otevřít jen skla na balkóně, ale je třeba otevřít současně okno v přilehlé místnosti. Pokud průvanu nedocílíte, vznikne takzvaný skleníkový efekt, kdy je v bytě vyšší teplota než venku. Výsledkem je vysrážená voda na sklech a stěnách, které pak začnou plesnivět.

Větrat, větrat a větrat

Ať už se rozhodnete pro ten či onen zasklívací systém, pohlídejte si vlhkost v interiéru a pravidelně a v dostatečné míře větrejte po celý rok. Užitečným pomocníkem je také pohlcovač vlhkosti, který by měl vlhkost trochu snížit.

Když už vám plíseň na balkóně vznikla, můžete na její likvidaci použít chemické přípravky proti plísni, které ale řeší jen povrchovou plíseň a ne důvod, proč vzniká. Další variantou jsou ekologické prostředky, které však nejsou tak účinné. Ať už si vyberete ten či onen, v první řadě použijte přípravek a nikdy plíseň mechanicky neodstraňujte, jinak se dostane do vzduchu a bude se šířit.

Doporučujeme

Články odjinud