Jak si prodloužit koupací sezonu?

Jak si prodloužit koupací sezonu?

Existují možnosti, jak si období vhodné ke koupání v bazénu výrazně prodloužit, a to od jara až do podzimu.

Jednoduchým řešením jsou solární ohřevy, které využívají energii slunečního svitu, sluníčko u nás svítí průměrně 1400 až 1700 hodin v roce. Z 1 m² solárního panelu lze získat zhruba 1100 kWh ročně. Výhodou solárního ohřevu je, že zvýší teplotu vody ve venkovním bazénu až o 6 °C a bez nároku na nákladné zdroje energie prodlouží koupací sezonu o několik měsíců.

Tento typ sekundárního ohřevu vody je vhodný pro všechny bazény a jeho výhodou je také jednoduchá a rychlá montáž, ale i demontáž na konci sezony. Samotné solární panely lze umístit například na střechu zahradního domku nebo i rodinného domu, případně je lze i jednoduše opřít o venkovní bazén či zahradní plot. Manipulace je s nimi velmi jednoduchá a zvládne ji téměř každý.

Nevýhodou solárních panelů je závislost na slunečním svitu. Ne každé léto v České republice je od rána do večera slunečné, a proto z dlouhodobého hlediska doporučuji všem majitelům venkovního bazénu investovat do tepelného čerpadla.

Klepněte pro větší obrázek

TEPELNÁ ČERPADLA

Dalším způsobem, jak si ohřát vodu v zahradním bazénu, je instalace solárního ohřevu vody. Vodu systém ohřívá zadarmo díky využití slunečních paprsků. V našem klimatickém pásmu si lze prodloužit koupací sezonu až na šest měsíců v roce. Nevýhodou je, že solární panely pracují pouze během slunečného počasí, proto se nyní doporučuje investovat do tepelného čerpadla.

Ohřev vody solárními panely se v našich klimatických podmínkách stává již standardním příslušenstvím nově prodaných bazénů. Mnohem efektivnější a výhodnější jsou tepelná čerpadla – tato zařízení speciálně vyvinutá pro ohřev bazénové vody odebírají teplo z okolního vzduchu nezávisle na tom, zda je slunečno, nebo pod mrakem. To je jejich obrovská přednost. Jde o zařízení, která nejsou závislá na výkyvech počasí a která dobře fungují už od venkovní teploty kolem 12 °C.

„Jejich velikou předností tedy je, že pracují, i když nesvítí slunce. Z okolního vzduchu umí získat zdarma až 81 procent tepelné energie, tedy čtyřikrát víc energie, než kterou spotřebují na svůj provoz,“ říká Jaroslav Pištěk z Mountfieldu. Dají se lehce instalovat k novým i už provozovaným bazénům. Tepelná čerpadla prodlouží koupání v teplé vodě (jejíž teplotu si může majitel bazénu sám nastavit a regulovat) až 7 měsíců v roce, tedy od jara až do podzimu.

Tepelné čerpadlo i solární systém ohřevu vody lze využít u jakéhokoli typu bazénu (zapuštěného i nadzemního), který je vybaven pískovou filtrací. Obrovskou výhodou tepelných čerpadel, ale i solárních panelů, je ta skutečnost, že se dají pořídit samostatně, takže není problém je připojit k již stávajícímu venkovnímu bazénu.

EFEKTIVNÍ ZASTŘEŠENÍ

Druhou možností, jak si prodloužit kopací sezonu, je bazén účinně zastřešit. Zastřešení bazénu se obecně dělí na posuvné a přenosné. Záleží jen na vás, kterému z nich dáte přednost. Přenosné zastřešení bývá první alternativou pro majitele bazénů, kteří uvažují o jeho zastřešení. Využívá se nejčastěji pro bazény postavené na povrchu, lze ho ale použít i pro bazény zapuštěné a může být ideálním řešením třeba pro bazén na chalupě.

„Jeho výhodami jsou především lehká konstrukce z hliníkové slitiny, a tedy lehká manipulace, kterou zvládne opravdu každý. Textilie, která tvoří podstatu zastřešení, je ovšem velice pevná PVC tkanina – podobný materiál se používá na výrobu plachet na kamiony. Vydrží i značnou nepřízeň počasí, liják nebo vítr,“ říká Michal Dluhoš ze společnosti Mountfield.

Lze jej pořídit v oválném či kruhovém provedení, podle toho, jak velký bazén potřebujete zastřešit nebo jakou službu od zastřešení očekáváte (zda chcete pod zastřešením i sedět apod.). Přenosný typ se vyrábí až do rozměru necelých 11 metrů na délku a téměř 5 metrů na šířku, výška je od 1,8 až do zhruba 2,5 metru.

Klepněte pro větší obrázek

SNADNO A RYCHLE

„K dalším výhodám přenosného zastřešení patří rychlá montáž a demontáž – konstrukci postavíte, přehodíte přes ni plachtu, kterou ke konstrukci snadno přichytíte, patky konstrukce pak ukotvíte do země. Nejsou potřeba žádné složité stavební úpravy,“ popisuje Michal Dluhoš.

Přenosné zastřešení lze také otevřít ze všech stran, nemusíte se tak řídit umístěním schůdků či bazénu samotného. Je na kolečkách, takže si jej v případě potřeby můžete přemístit a hrát pod ním třeba ping-pong nebo jej použít jako párty stan při grilování. „Konečně je výhodou cena, která začíná na asi 23 tisících korun,“ doplňuje odborník na přenosná zastřešení.

NENÍ NA CELÝ ROK

Tento typ zastřešení při svých nesporných výhodách není řešením na celý rok a v porovnání s pevným zastřešením jsou i tepelné ztráty o něco vyšší. Také je tu omezení konstrukční, maximální možné rozměry jsou dány tím, že zastřešení je přenosné. Poměrně vysoká konstrukce může být také pro někoho nevýhodou.

VYŠŠÍ TŘÍDA

Posuvné zastřešení představuje sice finančně náročnější řešení, ale jeho služby, energetické úspory, bezpečnost, vzhled i tvarové možnosti atd. jsou na jiné úrovni než u přenosných typů. Základem je konstrukce vyrobená ze slitiny hliníku (v průřezu mají profily rozměr minimálně 40 x 60 mm). Konstrukce je velice pevná, což je důležité například při zatížení sněhem, vzhledem k tomu, že se jedná o celoroční řešení.

„Výplň představuje polykarbonát, respektive makrolon, který zajišťuje potřebné tepelněizolační vlastnosti. Ten může mít různé zbarvení – od čirého přes zelenkavé a modré až po kouřové. Jako výplň se využívají také kompaktní čiré desky z plexiskla,“ vysvětluje Antonín Dendis z Mountfieldu.

VYSOKÁ ODOLNOST

Posuvné zastřešení se skládá z jednotlivých segmentů, které se pohybují na kolejničkách, rovněž vyrobených z odolné hliníkové slitiny. Odolnost veškerých použitých materiálů, a to i zámků či šroubů ve spojích, je důležitá, pramení z ní dlouhá životnost celého zastřešení.

„Neponičí je nejen deště, ale odolají i chemikáliím používaným v bazénu, stejně jako slané vodě, která je dnes i pro domácí koupání poměrně oblíbená. I při této odolnosti je manipulace s posuvným zastřešením jednoduchá, také ji zvládne dítě, konstrukce je velmi lehká,“ doplňuje Antonín Dendis.

Pokud jde o povrchovou úpravu konstrukce, nejčastější je eloxová. Zvolit si i zde můžete z několika dekorů, například vzhled dřeva, podobně jako u oken.

ROZMĚR NA PŘÁNÍ

Dalším plusem je fakt, že velikost posuvného zastřešení může mít v podstatě libovolný rozměr a splnit svůj úkol nad bazény různých tvarů. Segmenty o standardní maximální délce 2,1 m se řadí za sebou do délky 4,2 m, 6,3 m atd. „Tyto jednotlivé díly lze atypově upravit, část jich může být například v pochozí výšce, zbytek může být nízký. Šíře posuvného zastřešení rovněž není omezená, vyrábí se do rozměru až 7 m, větší bazény už jsou již spíše záležitostí zimních zahrad a podobně,“ dodává Antonín Dendis.

Klepněte pro větší obrázek

STAVEBNÍ ÚPRAVY

Kvalitní prodejce bazénu vás i v případě, že ještě nepřemýšlíte o koupi zastřešení, už při prodeji bazénu samotného upozorní, abyste s jeho instalací do budoucna počítali. Už jen proto, že příprava není příliš náročná. Potřebujete pevný základ, většinou betonový pás, zasahující 10 až 15 cm do hloubky. U některých typů požadují výrobci, aby byl beton v nezámrzné hloubce.

To, zda je na betonu položena ještě dlažba, instalaci zastřešení, respektive kolejniček, neovlivňuje. Kvůli zastřešení ale za bazénem potřebujete alespoň 2,5 m volného prostoru, aby se zde segmenty mohly „poskládat“. V tomto místě se doporučuje povrch vysypat štěrkem, kačírkem nebo vylít betonem, určitě tu nevysévejte trávu, ta by nevydržela žár pod polykarbonátem. „K pevnému podkladu kolem bazénu se pomocí hmoždinek a šroubů ukotví kolejnice, na což montážní firma potřebuje přibližně den.

Sami se do instalace nepouštějte, jednak kvůli zárukám, jednak kvůli tomu, že povrch nemusí být zcela rovný a jen odborníci zvládnou potřebná místa vypodložit, ohlídat úhlopříčky, aby zastřešení fungovalo, jak má,“ varuje odborník.

CO MŮŽETE MÍT

Kromě různého provedení konstrukce i výplně se můžete rozhodnout i mezi dvěma typy kolejnic, a to buď standardním, nebo komfortním pochozím typem s krytkami, které jsou například ideální volbou pro rodinu s dětmi. Kryty totiž zabraňují například zakopnutí.

„Velké rozpětí je v možnostech tvarových, nejvyhledávanější jsou půlkruhová posuvná zastřešení, pořídit si ale můžete také supernízké zastřešení, zastřešení v asymetrickém tvaru – na jedné straně nižší, na straně druhé pochozí. Nezapomínejte, že abyste mohli i pod zastřešením pohodlně plavat, doporučuje se zachovat nad hladinou volný prostor alespoň 80 cm,“ upozorňuje Antonín Dendis. Zvolit si můžete i umístění vstupu do bazénu, může být v čele (odsuvné) i na boku (výsuvné).

SNADNÁ ÚDRŽBA

V případě přenosného zastřešení je údržba snadná, pyl a nečistoty na průhledných částech stačí stírat vlhkou textilií, případně zastřešení občas spláchnout zahradní hadicí. U posuvného typu se k těmto úkonům přidává nutnost odstraňovat sněhovou pokrývku, materiál vydrží nanejvýš 30cm vrstvu. Zastřešení můžete také „uklidit“ za bazén.

„V případě nepřítomnosti, ale i při nepřízni počasí nezapomínejte zastřešení zaaretovat, aby je vítr nepoškodil. Pro každý případ si jej ovšem můžete nechat pojistit, většina pojišťoven tuto službu nabízí,“ uzavírá specialista na posuvná zastřešení.

VÝHODY ZASTŘEŠENÍ

  • prodlouží sezonu koupání až na šest měsíců (v kombinaci například s tepelným čerpadlem či solárním ohřevem)
  • snižuje spotřebu bazénové chemie k ošetřováni vody
  • šetří energii na vytápění vody v bazénu, a to až o 30%
  • dokáže pasivně ohřívat vodu v bazénu
  • je významným bezpečnostním prvkem (aby děti, ale i domácí zvířata, nespadly do vody), posuvná zastřešení mají i uzamykatelné dveře
  • přispívá i k pocitu soukromí při koupání (žádoucí například v satelitech)
  • umožňuje koupání i v nepříznivém počasí
  • vyberete-li si zastřešení dostatečně vysoké avelké,lze pod ním například i posedět

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud