Jak si ušetřit čas při úklidu?

Jak si ušetřit čas při úklidu?

Je potřeba vyprat, vyluxovat a umýt nádobí, ale na světě je tolik příjemnějších činností, kterým byste se mohla věnovat! Pořiďte si chytré pomocníky a můžete být dobrá hospodyňka, i když si zrovna lakujete nehty.

Včera jsme se vrátili z dovolené a náš byt nemá zjevem daleko do apartmá stylu Chánov.

Mezi polovybalenými kufry se povalují špinavé svršky, tu a tam zahlédnu sušenky či rohlík, který cestou nikdo nesnědl. A odpoledne si to přihasí na návštěvu tchyně… Na mě si ale nepřijde.

Zapnu pračku, myčku a automatický vysavač, děti pošlu na nákup a jdu si po ostatní práci. Za několik hodin je byteček jako ze škatulky a já vytahuji z ledničky šampus. Nikoli na počest vlezlé příbuzné, leč abych připila vynálezcům, kteří uvedli do života žen všechny ty elektrické pomocníky a k naší velké radosti je neustále ještě vylepšují!

Automatická pračka

Její dávnou předchůdkyni valchu nešlo jen tak zapnout a věnovat se dalším úkonům. S obyčejnou pračkou už to bylo veselejší, ale i tak jste musela prádlo po vyprání přemístit do ždímačky a od té v podstatě nebylo možno se hnout, jelikož během procesu ždímání zřídkakdy setrvala na jednom místě. Pamatuji si velice živě, jak maminka zatěžovala ždímací mašinu celou svou váhou, a přesto se často po pár minutách ocitla i s tímto ďábelským spotřebičem ve vedlejší místnosti. Moderní „automatky“ šetří váš čas dokonale. Můžete je dokonce naplnit a potom naprogramovat, v kolik se mají spustit! Takže přijdete z práce a máte čerstvě vypráno… a třeba i usušeno.

Myčka

Vysušené ruce, polámané nehty, páchnoucí houbička… to vše patří k mytí nádobí.

Jenomže opláchnout, namydlit, umýt, naleštit a osušit jsou úkony, které za vás hravě zvládne myčka. Dokonce jejím používáním snížíte oproti klasickému mytí spotřebu vody. A jako vedlejší efekt se při jejím šplouchání velice příjemně usíná…

Robotický vysavač

Pochopitelně i ten neautomatický je docela frajer, ale nesmíte ho pustit z ruky. Robotický vysavač naprogramujete, spustíte a jdete si třeba vyluštit křížovku, zatímco ten šikula projede celou místnost křížemkrážem několikrát dokola a sesbírá všechna smetíčka, která se mu připletou pod štětinky. V akci vypadá tak sympaticky, že se většina hospodyněk neubrání tomu, aby mu dala nějaké roztomilé jméno.

Lednička

Pokud nebydlíte hodně, ale hodně na severu (a nemyslím tím severní Moravu, ale severní pól), je pro vás lednička nezbytností. Čas vám ušetří zejména tím, že potraviny nemusíte nakupovat třikrát denně, aby byly čerstvé. Zkrátka je uchováte v chladu a zdlábnete klidně až další den (či týden). Dnes už se dokonce ledničky i samy odmrazují, takže se nemusíte obtěžovat s oškrabáváním námrazy ze stěn. A ty opravdu „vychytané“ úplně samy třeba vyrábějí led, který na vás vysypou po pouhém stisknutí tlačítka na dveřích. Nebo chladí nápoje přímo na požadovanou teplotu. No nekupte to!

Domácí pekárna

Pekař, o němž zpívá v hitu „Můj Vilém peče housky“ Naďa Urbánková, byl za svou snahu o výrobu čerstvého pečiva plísněn, jelikož se kvůli přípravě těsta nevěnoval své ženě. Takové partnerské rozpory hravě řeší osobní pekárna, která je třešničkou na dortu domácích robotů. Nasypete do ní suroviny a naprogramujete, v kolik má být upečeno. A Vilém (a klidně i Hynek s Jarmilou) pak mohou vstávat společně a kdykoli se jim zachce.

Mikrovlnná trouba

Odpůrci technologie ohřívání jídla za pomoci mikrovln se zřejmě nikdy neocitli v situaci, kdy potřebujete vřeštícímu dítku či zpruzelému manželovi bleskově ohřát oběd, zatímco máte na drátě kamarádku vyprávějící poutavý příběh…

Fén

Vysoušeč vlasů a jeho sestry kulmy a sestřenice žehličky nechybějí v žádné domácnosti, v níž se vyskytuje žena.

Za dobu, než by vám přirozenou cestou vyschly lokny namotané na natáčky, jste s těmito dovednými mašinkami naondulovaná pětkrát.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu My Life.

ČTĚTE TAKÉ:
Přehlídka krásy přispěla na dobrou věc!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud