Jak správně prát miminkovské oblečení? | Zdroj: PR

Zdroj: PR

Jak správně prát miminkovské oblečení?

Čeká vás první praní miminkovského oblečení a nejste si jisti, jak postupovat? Pokožka malých miminek je neuvěřitelně hebká a stejně tak je i citlivá. Měli bychom proto její péči věnovat zvýšenou pozornost a důkladně se zaměřit i na šetrné praní dětského oblečení.

Klasické prací prostředky jsou pro kůži novorozeněte příliš agresivní a mohou způsobit dermatologické potíže, alergické reakce či ekzémy. Jak tedy správně pečovat o miminkovské oděvy, aby nebyly pro jemnou pokožku dráždivé?

Zvolte šetrný prací prostředek

Sehnat prací prostředek šetrný k citlivé pokožce není v dnešní době žádný problém. Mnoho firem vyrábí prostředky speciálně určené pro dětské oděvy , především pro kojenecké oblečení. Ve vysoké míře si maminky chválí například značku Lovela nebo také Persil Sensitive. Šetrné k pokožce jsou kromě toho i ekologické prací prostředky , kterých je na trhu celé řada. Kladné ohlasy mají třeba značky Ulrich nebo Ecover. Takové prací prostředky jsou šetrné nejen k dětské pokožce, ale i k přírodě.

Klepněte pro větší obrázek

Alternativou k pracím prostředkům mohou být mýdlové ořechy . Skořápky těchto ořechů obsahují přírodní látku saponin , která při kontaktu s vodou tvoří mýdlovou pěnu. Pokud hledáte čistě přírodní prací prostředek, nemůžete najít nic lepšího. Mýdlové ořechy se vkládají do pračky v bavlněných pytlíčcích, hodí se pro všechny teploty a jsou ekologické. Prádlo vyperou a příjemně změkčí, nehodí se však pro hodně špinavé oblečení a těžko odstranitelné skvrny.

Existují i speciální dětské aviváže , přesto nedoporučujeme v prvních rocích života dítěte používat ani ty. Složení aviváží je pro dětskou pokožku příliš agresivní a mohlo by vyvolat podráždění.

Jaká je správná teplota?

Maximální teplotu praní určuje složení textilie, ze které je oblečení vyrobeno, a měla by být vždy uvedena na štítku. Doporučuje se však prát kojenecké oblečení alespoň při 40 stupních Celsia. Ideální teplota praní je 60 stupňů , povlečení a dětské pleny byste na míň stupňů ani prát neměli. Při 60 stupních totiž zničíte roztoče , na které by děti mohly mít alergii.

Abyste se vyhnuli riziku, že na miminkovském oblečení utkví zbytky pracího prášku , je vhodné provést opakované máchání . Relikty pracího přípravku na oblečení totiž často vyvolávají alergickou reakci. Na většině praček dnes můžete zvolit program, který opakované máchání automaticky nastaví a vám nepřibude žádná starost navíc.

Žehlením odstraníte bakterie

Pokud chcete mít úplnou jistotu, že je oblečení pro vaše miminko perfektně hygienicky čisté a že se vám po chvilce v kočárku neosype, vyžehlete ho z obou stran . Žehlením odstraníte bakterie, které mohly na prádle zůstat i po vyprání. Při žehlení navíc prádlo hezky změkne a bude pro miminko příjemnější.

Vyperte i nové oblečení

Nezanedbejte ani čistotu zcela nového oblečení. I čerstvě zakoupenou výbavičku byste měli vždy důkladně vyprat a vyžehlit. Na oblečení totiž mohly ulpět různé chemikálie používané při převozech a nemáte jistotu, jakýma rukama oděvy prošly.

Doporučujeme

Články odjinud