Jak správně rozmrazovat potraviny?

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zmrazování potravin je bezpečný a pohodlný způsob uchovávání většího množství potravin po delší dobu, zvláště těch, které se rychle kazí. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces fermentace, který je příčinou zkázy potravin, většina mikroorganizmů zůstane i přes zmrazení naživu a proto je potřeba při zmrazování, ale i rozmrazování dodržovat určitá pravidla.

Společnost Electrolux, největší světový výrobce elektrických spotřebičů pro kuchyň, úklid a venkovní použití, proto pro svoje zákazníky připravil několik tipů, jak správně postupovat při zmrazování a rozmrazování potravin.

Nikdy nenechávejte potraviny rozmrznout jen tak venku, nebo na kuchyňském desce. Takový postup podporuje růst škodlivých bakterií, které se již v jídle mohou vyskytovat.

Nejbezpečnější a nejefektivnější metodou rozmrazování je použití mikrovlnné trouby. Doba rozmrazování je tak co možná nejkratší, což omezí hromadění bakterií.

Rozmražené maso by mělo být skladováno v nejspodnější části ledničky.
Je to nejchladnější místo v ledničce a pokud budou z masa odkapávat šťávy, tak se nedostanou na ostatní potraviny v regálech ledničky.

Rozmrazování potravin ve studené vodě je rychlejší, než rozmrazování v lednici, ale vyžaduje více pozornosti.
Potraviny musí být uvnitř neprodyšného obalu, nebo v plastové tašce, jinak hrozí, že se do rozmrazovaných potravin dostanou bakterie ze vzduchu a z okolního prostředí. Platí také, že některé druhy masa mohou vodu absorbovat jako houba a stanou se vodnaté. Obal s rozmrazovanými potravinami by měl být ponořený do studené vody, kterou bychom měli každých 30 minut vyměňovat, aby stále odčerpávala ze zmražených potravin chlad. K rozmrazování bychom nikdy neměli používat horkou vodu.

zdroj: Impact PR

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Včera | Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a…

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

17. 2. | Ložnice v bílé barvě patří mezi stálice. Hodí se do malých prostor i velkých pokojů. Bílý nábytek…

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

16. 2. | Kůže patří mezi oblíbené materiály. Nejenže je přírodní, ale také pevná a odolná, takže hodně…

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

15. 2. | Na parapetu už není kousíček místa a do stěny se už nevejde ani mrňavý kaktus. Nerudovskou otázku,…