Jak správně vybrat vánočního kapra: Co radil páter Ferda?

Jak správně vybrat vánočního kapra: Co radil páter Ferda?

I když nemá z hlediska odborníků to nejlepší maso, je český kapr symbolem Vánoc a málokdo si dovede představit, že by na Štědrý večer jedl něco jiného. Aby vám ale nezhořkl v puse, dejte si pozor, co kupujete!

Jen živé!

Podmínky pro prodej jsou dosti přísné, kapry nemůže prodávat jen tak někdo a Státní veterinární správa kontroluje jejich dodržování. Kapři by měli mít neustále čerstvou protékající vodu. Prodejci jsou povinni prodávat zdravé živé ryby, nezabité, nenaporcované, nepřidušené. Nikdy také nekupujte vnitřnosti ležící na pultě, mohou být totiž z leklé ryby. 

Pokračování 2 / 5

Co radil léčitel páter Ferda

I když máte velkou rodinu, je lepší koupit víc menších kaprů, stačí třeba kilových. Ostatně radíval to svým klientům i známý léčitel páter František Ferda. Podle něj totiž menší kapři byli mladší, a měli tudíž v sobě mnohem méně škodlivin než kusy staré několik let. Maso mladého kapra má také střední obsah tuku a je dobře stravitelné.

Pokračování 3 / 5

Mrkněte do kádě

Při výběru kapra se podívejte do kádě. Když nebude přeplněná a ryby se nebudou otloukat jedna o druhou, budou kapři v mnohem lepším stavu. Stejně jako nám i rybě se ve stresu vyplavují do těla látky, po nichž nám maso může v puse zhořknout. Kapr plující na boku nebo břichem vzhůru, natož poraněný není ten, který by se měl objevit na vašem vánočním stole.

Pokračování 4 / 5

Co nejpozději!

Kapra kupujte, co nejpozději to půjde, úplně nejlepší by to bylo na Štědrý den ráno nebo jen den předtím. Dlouhé skladování masa totiž také kazí jeho chuť. Pokud víte, že kapra povezete domů delší dobu a že bude v teple, vezměte si s sebou termotašku s mrazicími kapslemi nebo ledem, abyste kapří maso udrželi v chladu.

Pokračování 5 / 5

Chlazeného radši neberte

U chlazené ryby jen opravdový odborník pozná, která z ryb je čerstvá a kterou byste měli dál hezky nechat „u ledu“. Obecně platí, že čerstvá ryba voní po rybě (zkažená po něčem zkaženém), má jasné oči, růžové žábry a lesklý povrch. Pokud ji vezmete do ruky, důlky po vašich prstech by se měly na kapřím těle okamžitě vyrovnat zpátky. Jenže právě tohle u šupináče poznáte jen velmi těžko. Rozhodně se vyhněte kusům s bílými chomáčky plísně a odřeným hřbetem.

Doporučujeme

Články odjinud