Jak uplést vánočku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Vánočka

na 1 kus (nebo 2 menší) – příprava: 70 minut + kynutí

* 750 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 1 a ½ kostky droždí
* kůra z omytého citronu
* 1 lžička mletého anýzu
* 1 lžička fenyklu
* 3 žloutky + 1 vejce na potření
* ½ skleničky tuzemáku
* 150 g másla
* rozinky a vlašské ořechy

=====Postup přípravy vánočky

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru, vanilkovým cukrem a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky a stěn mísy.

3. Nakonec ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do těsta zapracujte ořechy a rozinky namočené v tuzemáku.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6. Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku. Zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90° a splétejte druhou stranu.

7. + 8. Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9. Nakonec dejte horní vrstvu stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Další praktické tipy na pečení vánočky najdete ZDE

Zkuste recept na Vánočku z domácí pekárny. Najdete ho ZDE

Recept na Tvarohovou vánočku najdete ZDE

Tady najdete recept na Babiččinu vánočku

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. 2017 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Dnes | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Včera | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

17. 1. | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…