Jak ušetřit v domácnosti

Jak ušetřit v domácnosti

Nový rok přinesl kromě jiného také další zvyšování cen, ať už jde o DPH, nebo třeba nárůst cen benzinu. Rodiny proto přemýšlí, jak ušetřit v provozu domácnosti.

Tři věci, bez kterých se dnes doma opravdu neobejdeme, je elektřina, voda a teplo. A právě na těchto položkách často plýtváme, aniž bychom si to uvědomovali.

Úsporné zářivky jsou chvályhodné, ale příliš jejich potenciál nevyužijeme, pokud máme ten všeobecně rozšířený zvyk neustále rozsvěcovat a zhasínat. Žárovka využije nejvíce energie právě při přechodu režimů zapnuto/vypnuto. Pokud jdete pro mouku do spíže a víte, že za minutu ji tam budete opět vracet, nechte po tak krátkou dobu rozsvíceno. Žárovky s postupným zesilováním světla jsou také užitečné, ale vyplatí se je dát do pokoje, kde opravdu nějakou dobu strávíte. Pokud si takový zdroj světla nainstalujete do sklepa, kde pak musíte pět minut jen mžourat a čekat, až uvidíte na lahve s okurkami, příliš neušetříte.

V jednotlivých pokojích také zvažte, jak silnou žárovku skutečně potřebujete. Například na toaletě určitě není potřeba ultrasilné světlo, v kuchyni by naopak být mělo. Mnoho lidí také mívá v obývacím pokoji veliké lustry s mnoha žárovkami – přitom v této místnosti nejčastěji sledují televizi nebo si povídají. Pro čtení knížky je vždy lepší stojací lampa s přímým osvětlením než sebelepší lustr na stropě.

Jsme-li u elektřiny, nelze nezmínit dálkové ovladače. Tento bezesporu úžasný vynález má za následek jeden zvyk – málokdo dnes vypíná televizi nebo třeba hi-fi věž centrálně. Většinou jen zamáčkneme tlačítko ovladače, ale spotřebič dál spotřebovává energii, protože je v pohotovostním režimu. Zdá se vám, že máte v bytě pořád zimu, a tak stále zesilujte topení? Podívejte se pozorně, jak máte rozmístěný nábytek a dekorace. Před topným tělesem by neměl být žádný zátaras – tím se množství vydávaného tepla radikálně snižuje. Většina domácností má však podélně s oknem pohovku, která teplo pohlcuje, a především, protože topení stojí pod oknem, přes něj obvykle visí závěsy. Zkuste nábytek přemístit jinam a záclony zkrátit tak, aby končily nad topením, nebo je nahradit žaluziemi.

Voňavá koupel je bezesporu příjemná, ale spotřebujete na ni ohromné množství vody. Pokud si ji nechcete úplně odepřít, stanovte si třeba jeden den v týdnu jako „koupelový“, na který se budete těšit, a zbylé dny se spokojte se sprchou. Při koupeli lze také trochu „ošidit“ množství vody – vytvoříte-li si v lázni bohatou pěnu, hladina vody může být o něco nižší. I při samotném sprchování lze ale spotřebu určitě snížit. Mnoho z nás má zvyk mýt se pod tekoucí vodou. Zkuste místo toho jen namočit tělo, poté vodu vypnout, namydlit se a vodu pustit opět až na opláchnutí.

Užitečné jsou také úsporné sprchové hlavice, které propouští menší množství vody, dají se ale nastavit na různou intenzitu třeba kvůli spláchnutí vlasů. Také mytí u umyvadla a čištění zubů lze provést úsporněji. Mnoho lidí otočí kohoutkem a voda teče po celou dobu oplachování obličeje. Co si místo toho umyvadlo napustit? Stejně tak při tříminutovém čištění chrupu teče voda zbůhdarma pryč. Natočte si raději kelímek vody, kterým na závěr vypláchnete ústa.

Někteří lidé odmítají myčku s tím, že sice ušetří práci, ale zato má ohromnou spotřebu vody. Opak je pravdou! Zatímco při mytí a opláchnutí nádobí ve dřezu spotřebujeme průměrně kolem čtyřiceti litrů, myčce stačí zhruba čtvrtina. Existují už i modely, které si vystačí se čtyřmi litry. Možná ve snaze ušetřit kupujete méně potravin a chladnička spíše zeje prázdnotou. Pro samotný provoz lednice je ale lepší, když je plná. Lépe si tak uchová chlad, kterého méně uniká i při otevírání dvířek, a spotřeba energie je pak nižší.

Ušetřit se dá i na mnoha dalších věcech. Lidé však bohužel upřednostňují v těžší době kvantitu před kvalitou. Krátkodobě to má možný efekt – koupíme více věcí za méně peněz, ale dlouhodobá prospěšnost je spíše negativní. Lepší je kupovat méně věcí, ale kvalitních, které dlouho vydrží, nebo v případě jídla lépe a kvalitněji zasytí.

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na únor 2012

ČTĚTE TAKÉ:
Marta Jandová: Šest kilo musí dolů!

Doporučujeme

Články odjinud