Jak vybrat nejlepší tašku pro školáky

Jak vybrat nejlepší tašku pro školáky

Všichni chceme pro svoje děti to nejlepší. Vždy myslíme v první řadě na jejich zdraví a bezpečnost, proto podle toho také vybírejte jejich tašku do školy.

Na trhu najdete mnoho aktovek a školních batohů, které jsou pro děti do školy vhodné, ale stále ještě narazíte i na prodejny s nekvalitními produkty. Na co se tedy při výběru aktovky zaměřit nejvíce?

Ergonomické tvarování

To znamená vyztužená záda, která budou kopírovat páteř dítěte. Tašku s nimi běžte vyzkoušet a vizuálně si vše ověřte. Horní část by neměla přesahovat výšku ramen, spodek by zase neměl být pod zadkem. Vezměte na vědomí, že dětská páteř ještě není zcela vyvinuta, a proto je tak důležité zaměřit se právě na její zpracování v této oblasti.

Široké popruhy

Odborníci uvádějí, že by měly být minimálně 4 centimetry široké, jiní tvrdí i více. Rozhodně však musí být vypolstrované, aby se dětem nezadíraly do ramenou. Zkuste si, jak se popruhy dají povolit. Také za ně zatahejte, neměly by se při zátěži uvolňovat. Na některých taškách najdete také bederní a hrudní popruhy, i ty pomáhají lépe rozložit váhu aktovky.

Reflexní prvky

Ze všech stran. Čím více zářivých prvků, tím více bude vaše dítko vidět ve tmě a za snížených světelných podmínek. Zároveň však doporučujeme také zvážit výběr barvy samotné aktovky. I u ní platí, že by měla být výrazně zářivá.

Nízká hmotnost

Zeptejte se, kolik vámi zvolená školní taška váží. Podle odborných studií by váha aktovky včetně zátěže neměla přesáhnout 15 % hmotnosti dítěte. Na trhu najdete mnoho aktovek kolem 700 a 800 gramů.

Pevná konstrukce

Aby aktovka nebo batoh něco vydržely, musí mít pevnou a přesto i lehkou konstrukci. Pokud je postavíte, měly by být stabilní, případné nožičky jsou velkou výhodou. Děti totiž tašku často někde pohodí, nevšímají si vlhkých míst, ani kaluží a do tašky by se snadno dostala voda.

Praktické vychytávky

Uvnitř aktovky by mělo být více přihrádek, přičemž část na knihy musí přiléhat k zádům. Knihy jsou nejtěžší, a proto je vhodné, aby je dítě mělo „přilepené“ na zádech. Pokud by to bylo naopak, táhly by jej dozadu. U aktovky je dobré mít několik různých kapes – na klíče uzavíratelnou, venku jednu na láhev s pitím, popřípadě také na přezůvky a svačinu.

A malý tip na závěr: pokud je vaše dítě drobné, má podváhu, menší postavu, nedávejte mu do už tak naplněné aktovky ještě půlkilovou láhev s pitím. Dejte mu ji jen prázdnou, popřípadě s trochou sirupu a nechte ho, aby si ji ve škole dolil kohoutkovou vodou.

Zkoušení

Během vybírání aktovku svému dítku nasaďte na záda, nastavte přesně popruhy. Držte se pokynů uvedených výše. Nechte také svoje dítě, aby si tašku obsluhovalo samo. To znamená, jak se mu otevírá a zavírá spona, popřípadě zip. V kamenných prodejnách většinou najdete kompetentní prodejce, kteří vám během nákupu pomohou.

Školní pomůcky

K některým aktovkám se vyrábí penály a tašky na přezůvky ve stejném stylu. Psacích a výtvarných potřeb nekupujte příliš mnoho, většinou vám vše řekne až třídní učitelka na začátku září.

A jakou tašku určitě nekupujte? Takovou, co se vašim dětem nelíbí. Ještě by si mohly kvůli tašce vytvořit nechuť chodit do školy. Přejeme všem školákům hodně úspěchů.

Doporučujeme

Články odjinud