Jak vybrat správnou pohovku? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak vybrat správnou pohovku?

Po náročném pracovním dni chcete ve svém obýváku pouze v klidu odpočívat. Jak vybrat takovou pohovku, která vám zajistí ten správný relax a zároveň vám nebude ničit záda?

Možná vás to překvapí, ale pohovka je jedním z nejčastěji měněných kusů nábytku. V průměru si ji prý do domácnosti kupujeme každých 8 let, kdežto například na novou kuchyňskou linku obvykle netrpělivé hospodyňky čekají celé dvacetiletí. Pokud jste se i vy rozhodli, že je vaše sedačka už prosezená, nepohodlná a navíc vyšlá z módy, vězte, že designově se do trendu trefíte, pokud se vrátíte do 80. let.

Nosí se reprezentativnější a luxusnější vzhled, prioritou je však pohodlnost a zdraví. Designéři navíc rádi popouštějí u tohoto kusu nábytku uzdu své fantazii, tudíž nabídka je opravdu různorodá. Vedou však kousky jednobarevné, kde vedle neutrálních barev, jako je šedá, béžová, hnědá, narazíte na výrazné odstíny fialové, tyrkysové, zelené, vínové i žluté. Nedoporučujeme příliš extravagantní a pestré barvy a vzory. Pohovku přece jen nevyměníte tak snadno jako polštář, proto by její design měl být nadčasový. Lepší je dodat originalitu textilními doplňky, které lze snadno změnit.

Klepněte pro větší obrázek

CHYTRÁ SKLÁDAČKA

Nejpraktičtější, a tudíž i nejvíce žádané jsou pohovky modulové. Ustupuje se od velkých sedacích souprav v jednotném designu, trendem jsou naopak rohové pohovky, které postupně vytlačují z obývacího pokoje křesla. Stavebnicové sedačky složené z různých modulů vám umožní zařídit pohodlné sezení rodině přímo na míru a často si lze v tomto případě pohrát i s barvami, kdy má každá část modulu jinou.

Mnohé pohovky vycházejí z hranatého tvaru kvádru, ale najdete i pohovky se smyslnými oblými křivkami, které symbolizují větší pohodlí. A nejde jen o symboliku, nové technologie různých výplňových pěn zajistí pohovky dobře pružící, které se tvarují podle těla odpočívajícího. Materiálově se zase výrobci předhánějí v tom, který je praktičtější na údržbu a příjemnější na dotek. A tak se dostáváme konečně k té hlavní otázce. Jak tedy správně vybrat a nepřebrat?

KAM S NÍ?

Nejprve se zamyslete nad tím, k čemu konkrétně a jak často budete pohovku využívat. Máte hodně návštěv, s nimiž rádi povídáte dlouho do noci u sklenky vína? V takovém případě se vám bude hodit dvojice klidně menších pohovek, avšak umístěných proti sobě, abyste na sebe dobře viděli a slyšeli se. Nejraději z pohovky sledujete filmy? V tom případě nesmí chybět podnožka a opěrka hlavy, abyste se mohli pořádně pohodlně natáhnout.

Myslete též na to, že pohovka nemusí nutně stát u stěny, naopak může opticky rozdělit prostor, například relaxační část hlavní obytné místnosti od té jídelní. Podle toho, kolik lidí bude pohovku využívat pravidelně a samozřejmě i podle prostoru, který máte k dispozici, vyberete dvojsed, trojsed či něco většího. Modulové pohovky nabízejí možnost jednoduše prostor k sezení zvětšit, nebo naopak přidat díl jako podnožku či samostatný sedák.

Záda pohovky jsou pohodlnější se sklonem, ideální možností je nastavit si sklon podle toho, jak vám je nejpříjemnější. Důležitá je i výška sedací části – zvlášť starší lidé mají z nízké pohovky problém vstát. Na ergonomii dbají výrobci pohovek podobně jako u postelí – běžné jsou lamelové rošty, můžete mít sedák s pružinovou matrací či vyplněný polyuretanovou pěnou.

JDEME NAKUPOVAT!

Zapomeňte na e-shopy. Pohovku si jednoduše musíte vyzkoušet. Při vybírání pohovky se na ni v obchodě nerozpakujte posadit a pohodlně se opřít. Myslete na to, že v tomto kusu nábytku budete pravděpodobně trávit několik let každý den. Vyzkoušejte si proto pořádně, zda se vám pohodlně sedí a opírá. Zároveň se ujistěte, zda není pod povrchem cítit konstrukce či pružiny.

Jak už název napovídá, pohovka by měla být zejména pohodlná. Sedací nábytek musí podepírat především nejvíce namáhané partie těla – tedy oblast bederní a krční páteře. Proto jsou při výběru pohovky důležité též různé opěrky, nastavitelné podhlavníky, výsuvné podnožky, přídavné polštáře. Materiál výplně by měl být pružný, aby se mohl přizpůsobit změně polohy.

Sedí se vám dobře? Pak můžete oslovit se svými dotazy prodavače. Měl by vám vysvětlit, z čeho je vyrobena kostra a výplň pohovky a také možnosti údržby potahové látky. Některé lze jednoduše sundat a vyprat, jiné se musejí čistit profesionálně. Praktická je tzv. protišpinivá úprava, kdy například flek od červeného vína setřete z látky snadno jen navlhčeným hadříkem.

Pokud je pohovka polohovací či rozkládací, nechte si v obchodě vše ukázat – polohování zad, výsuvné podnožky či podhlavníky a zejména u rozkládacích pohovek systém rozkládání. A jestli chcete sladit pohovku třeba se závěsy, tapetami, kobercem, myslete na to už při odchodu z domova. Nejlepší je totiž přinést si do obchodu vzorek látky, abyste měli srovnání, nebo si svůj obývací pokoj alespoň nafotit.

POSTEL PRO HOSTY

Ač jste na rozkládací pohovky jistě slyšeli spoustu hany, my na ně nedáme dopustit. Dnes jsou již rozkládací mechanismy tak jednoduché, že pohovku zvládne během okamžiku proměnit v lůžko i ta nejkřehčí žena a co si budeme povídat, vždy je dobré mít kde uložit nečekanou návštěvu. Samozřejmě však uznáváme, že rozkládací pohovku není dobré používat na každodenní spaní.

Ke spaní je vhodná jiná tvrdost matrace, obvykle i jiná ideální výška, i když některé rozkládací pohovky využívají tzv. kyvného sedáku, který zaručuje ergonomické sezení, kdy se sedací plocha mírně snižuje a při rozložení se srovná. A jak už bylo řečeno, rošt a matraci můžete vybírat jako u kvalitních postelí.


DŮLEŽITÁ ČÍSLA

  • Výška sedáku od země: min. 40 cm [v zatíženém stavu min. 30 cm]
  • Hloubka sedáku: min. 42 cm
  • Sklon sedáku: max. 25°
  • Výška opěradla: min. 45 cm
  • Šířka sedací plochy na osobu: min. 50 cm
  • Šířka lehací plochy u rozkládacích pohovek: 70 cm
  • Délka lehací plochy u rozkládacích pohovek: 195 cm

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud