Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie | iStock

iStock

Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie

Také vás trápí usazená mastnota na kuchyňské lince? Zaschlý lepivý olej se vodou ani čisticími prostředky odstranit nedá. Pokud ovšem neznáte jednoduchý trik populární americké odbornice na úklid. A my vám ho prozradíme!

Nemusíte mít obavy, rozhodně vás nepodezříváme z toho, že byste úklid své kuchyně nějak odbývali. Všichni ale právě v této nejčastěji používané místnosti najdeme místa, která tak pravidelně neotíráme. Ať už proto, že jsou hůře přístupná, nemáme je tak úplně na očích nebo si prostě jen neuvědomujeme, že by se právě tam mohla nějaká mastnota objevit.

Že vás nenapadá, která by to mohla být? Dobrým příkladem jsou třeba digestoř, madla zásuvek, spodní strana skříněk kuchyňské linky, prostory mezi skříňkami u sporáku nebo dvířka či zadní stěna trouby. Všude tam se živočišné a rostliné tuky s oblibou usazují. Zvláště pokud čas od času zapomenete zapnout digestoř nebo jste v ní jen dlouho nevyměnili filtr. Stačí ale jen běžné prskání rozpáleného oleje při smažení nebo pečení v troubě.

To musíte vidět! Uznávaná odbornice na úklid vám v následujícím videu ukáže, jak na usazený olej a mastnotu vyzrát:

Během pouhých pár dnů se pak na již zmiňovaných místech vytvoří nepříjemně lepivý povlak. A jak jste už určitě sami objevili, ten se jen těžko odstraňuje. Pokud použijete namočenou houbičku, zbělá, začne se táhnout a stane se ještě lepivějším. Příliš nepomáhají ani různé čisticí prostředky, které jsou navíc plné agresivních chemických látek.

S řešením přišla populární odbornice na ekologický úklid z Long Island Teresa Ward. Na sociálních sítích zveřejnila video, ve kterém prozradila jednoduchý, ale geniální trik. To se okamžitě stalo virálním hitem. Shlédli ho už téměř tři miliony uživatelů.

Její způsob je až triviálně jednoduchý, přesto funguje. Stačí na čistý suchý hadřík nanést trochu oleje, Teresa používá minerální, vy ale můžete klidně použít jakýkoliv běžný kuchyňský olej, a zaschlé mastné skvrny s ním vyčistit. Čerstvý olej rozpustí ten starý a vaše kuchyň zase bude zářit čistotou.

Nevěříte? Tak to vyzkoušejte a napište nám na email: lenka.chvostova@cncenter.cz. Stejně tak se s námi můžete podělit o vaše fungující triky na úklid kuchyně.

Doporučujeme

Články odjinud