Jak vyrobit domácí čerstvý sýr?

Jak vyrobit domácí čerstvý sýr?

Vyrobit si doma vlastní čerstvý sýr není zas taková věda. Poradíme vám, jak na to. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní, bude vám stačit hrnec o objemu 1,5 l, teploměr na vaření (my jsme použili ten, co slouží zároveň jako vařečka) a cedníček s menšími oky, případně plátýnko a gázu.

1. Co potřebujete? 2. Na teplotě záleží! 3. Nechte okapat

1. Než se dáte do díla, kupte si litr kvalitního plnotučného mléka a sadu na výrobu sýra, kterou seženete v prodejnách lokálních potravin Sklizeno (seznam obchodů na www.sklizeno.cz). Sada, kterou připravili sýraři z Ježkova statku, obsahuje zkumavky s mléčnou kulturou a syřidlem a stojí 59 korun.

Klepněte pro větší obrázek

2. Do zkumavky s mléčnou kulturou nalijte 10 ml studené vody, protřepejte a nechte rozpustit. Mléko nalijte do hrnce a mírně zahřejte na teplotu 30 °C (+/–0,5 °C). Do něj nalijte mléčnou kulturu, promíchejte a udržujte při stejné teplotě asi 45 minut. Pak do zkumavky se syřidlem nalijte vodu a za intenzivního míchání vlijte do mléka.

Klepněte pro větší obrázek

3. Nechte mléko 1,5–2 hodiny v klidu – bude v něm probíhat enzymatické srážení. Vznikne z něj křehká sraženina. Tu rozkrájejte na kousky 1,5 x 1,5 cm a nechte odstát, dokud se neuvolní syrovátka. Asi za hodinu opatrně přeneste sýřeninu do cedníku a nechte okapat, po hodině otočte a proces opakujte. Pak sýr uložte do ledničky a dopřejte mu čas na „odpočinek“ do druhého dne. Podávejte s čerstvým chlebem jen tak nebo si udělejte domácí pomazánku. Třeba s pažitkou, cibulkou a dijonskou hořčicí.

Klepněte pro větší obrázek

Převzato z časopisu F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud