Jak vyrobit domácí čerstvý sýr?

| Autor: Ondřej Košík | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyrobit si doma vlastní čerstvý sýr není zas taková věda. Poradíme vám, jak na to. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní, bude vám stačit hrnec o objemu 1,5 l, teploměr na vaření (my jsme použili ten, co slouží zároveň jako vařečka) a cedníček s menšími oky, případně plátýnko a gázu.

1. Co potřebujete?
2. Na teplotě záleží!
3. Nechte okapat

1. Než se dáte do díla, kupte si litr kvalitního plnotučného mléka a sadu na výrobu sýra, kterou seženete v prodejnách lokálních potravin Sklizeno (seznam obchodů na www.sklizeno.cz). Sada, kterou připravili sýraři z Ježkova statku, obsahuje zkumavky s mléčnou kulturou a syřidlem a stojí 59 korun.

2. Do zkumavky s mléčnou kulturou nalijte 10 ml studené vody, protřepejte a nechte rozpustit. Mléko nalijte do hrnce a mírně zahřejte na teplotu 30 °C (+/–0,5 °C). Do něj nalijte mléčnou kulturu, promíchejte a udržujte při stejné teplotě asi 45 minut. Pak do zkumavky se syřidlem nalijte vodu a za intenzivního míchání vlijte do mléka.

3. Nechte mléko 1,5–2 hodiny v klidu – bude v něm probíhat enzymatické srážení. Vznikne z něj křehká sraženina. Tu rozkrájejte na kousky 1,5 x 1,5 cm a nechte odstát, dokud se neuvolní syrovátka. Asi za hodinu opatrně přeneste sýřeninu do cedníku a nechte okapat, po hodině otočte a proces opakujte. Pak sýr uložte do ledničky a dopřejte mu čas na „odpočinek“ do druhého dne. Podávejte s čerstvým chlebem jen tak nebo si udělejte domácí pomazánku. Třeba s pažitkou, cibulkou a dijonskou hořčicí.


Převzato z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…