5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

Nahradí drahé osvěžovače vzduchu

Pomerančová kůra funguje jako silný přírodní osvěžovač vzduchu. Obsahuje totiž velké množství éterického oleje. Můžete ji tak využít k maskování nepříjemných pachů na různých místech vašeho bytu či kanceláře včetně kuchyně, koupelny, ložnice a obývacího pokoje.

Příjemně vonící domácí osvěžovač vyrobíte snadno. Stačí, když do menšího hrnce dáte hrst čerstvé pomerančové kůry, trochu citronové šťávy a několik skořicových tyčinek, vše zalijete dvěma šálky vody, přivedete k varu a povaříte asi deset minut. Roztok nechte vychladnout a přelijte do nádoby s rozstřikovačem. Používejte dle potřeby.

Pokračování 2 / 5

Provoní skříně a prádelníky

Určitě už jste v obchodě viděli vonné sáčky, které se dávají do prádla, aby hezky vonělo. Jejich pořízení ale vyjde na poměrně dost peněz. Cena jednoho se totiž pohybuje okolo padesáti korun. A když si uvědomíte, do kolika šuplíků a poliček byste je potřebovali umístit, rychle si jejich koupi rozmyslíte.

Řešením je vyrobit si vlastní. Stačí, když kůru z pomerančů, ale i mandarinek dobře usušíte, namelete nebo nadrtíte nadrobno v robotu a nasypete do malých látkových sáčků, které rozmístíte mezi prádlo a oblečení. Bonusem je, že tyto sáčky díky obsažené silici fungují i jako odpuzovače šatních molů.

Proces sušení můžete urychlit tak, že kůru rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení a sušíte v troubě při teplotě do 100 °C po dobu 25–30 minut.

Pokračování 3 / 5

Pomůže při úklidu

Univerzální ekologický úklidový prostředek oceníte při čištění povrchů, podlah a oken. Výhodou je, že neobsahuje žádné agresivní chemické látky a vyjde vás na pár korun. A navíc ještě příjemně voní. Stačí, když do nějaké dobře těsnící uzavíratelné nádoby vhodíte několik pomerančových slupek a zalijete je obyčejným, nejlépe bílým octem.

Směs pak nechte uležet v lednici po dobu několika týdnů, obsah nádoby občas protřepte. Nakonec roztok přelijte do nádoby s rozprašovačem a používejte při úklidu. Před použitím pokaždé protřepejte. Čpavý pach octa během chvilky vyprchá a ve vzduchu zůstane jen příjemná vůně citrusů.

Pokračování 4 / 5

Zbaví boty nepříjemného zápachu

Pokud se vám hodně potí nohy a z vaší obuvi se po vyzutí šíří po okolí nelibý odér, můžete vyzkoušet jednoduchý trik na jeho odstranění. Pomerančovou kůru z čerstvě naloupaného pomeranče zabalte do papíru na pečení nebo dejte do prodyšného plátěného sáčku a vložte do bot na čtyřiadvacet hodin. Během této doby do sebe pomerančová kůra nejen natáhne nežádoucí pachy, ale současně vaše boty provoní svěží vůní.

Pokračování 5 / 5

Odpuzuje hmyz

I když nám silice s názvem limonelo obsažená v kůře citrusových plodů voní, komáry, mravence a mouchy odpuzuje. Pokud se tedy potřebujete těchto nepříjemných společníků zbavit, nekupujte „smradlavé“ spreje, raději využijte přírodní prostředky. Způsobů, jak použít právě pomerančovou kůru, je hned několik.

Pokud vás trápí mravenci, dejte čerstvě oloupanou pomerančovou kůru z jednoho většího pomeranče do mixéru, zalijte dvěma decilitry vody a rozmixujete. Vzniklou směs nalijte přímo do mraveniště nebo na cestičky, kudy nejčastěji chodí. Dotěrných komárů se zase zbavíte tak, že čerstvou kůru nastrouháte a vytvoříte malé hromádky na místech, kde vás hmyz často obtěžuje nebo kudy se dostává do bytu. Například doprostřed stolu nebo na parapety. Aby vás komáři nepoštípali, můžete potřít holou kůži rubovou stranou čerstvé pomerančové kůry.

Doporučujeme

Články odjinud