Jak zabezpečit byt před zloději, než odjedete na dovolenou?

Jak zabezpečit byt před zloději, než odjedete na dovolenou?

Doba prázdnin přeje zlodějům a vloupání do rodinných domů a bytů rapidně přibývá. Jak nejlépe ochránit váš domov, když si budete užívat na dovolené?

Nepište o dovolené na facebooku

Zejména mladí lidé se rádi pochlubí svými plány s dovolenou. Fotky pro přátele jsou sice hezká věc, ale pamatujte, že nikdy neodhadnete přesně, ke komu se informace v konečné fázi dostanou. Nepište na FB ani nic o svých majetkových poměrech, nezveřejňujte fotografie cenností. „Lidé si neuvědomují, že veřejně přístupné a nijak nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko. Snadno a rychle si pak zmapují terén a půjdou najisto, “ varuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Pořiďte si kvalitní dveře

Obecně platí, že nejzranitelnějším místem bytu jsou dveře. Dle statistik nejvíce zlodějů se do bytu dostane právě tudy. Proto byste si měli pořídit kvalitní ochranu – bezpečnostní dveře by měly být samozřejmostí. Pokud lupič vnikne oknem, bezpečností dveře mu zabrání dostat se s ukradenými věcmi ven. Bezpečnostní dveře, které odpovídají třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě, jsou optimální. „Řada lidí však řeší zajištění vstupních dveří pomocí dílčích opatření. Například si pořídí několik dodatečných zámků nebo závoru. Bohužel si však neuvědomují, že při montáži je obvykle potřeba provrtat obvodové latě dveří. Tímto krokem zeslabí jediný pevnější prvek běžných dveří a práci zlodějům spíše usnadňují,“ varuje Ivan Pavlíček.

Nezatahujte žaluzie

Zloději snadno vstupují do obydlí také oknem. Stačí nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo prostě vybít prosklenou tabuli a otočit kličkou. Pozor si dejte na zatažené závěsy, žaluzie a rolety, zbytečně přitahují pozornost. Pro zloděje je to jasný signál toho, že nejste doma a může nerušeně loupit.

Zaangažujte sousedy Zloději jsou všímaví a usuzují z detailů. Odradí je například udržovaná zahrada, především posečený trávník značí, že je v domě někdo stále přítomen. Nenechávejte na zahradě ležet žádné nářadí či žebřík, které by mohlo usnadnit práci zlodějům. „V bytě i domku doporučuji udržovat dobré sousedské vztahy, které pomohou zvýšit bezpečnost vašeho obydlí, tím že si nejste navzájem lhostejní,“ uzavírá Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Doporučujeme

Články odjinud