Jak zabránit kočce, aby nám ničila domov | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak zabránit kočce, aby nám ničila domov

Náš báječný mazlíček se občas promění v ničivé tornádo. Rozdrápaný nábytek, všudypřítomné chlupy, nebo blechy… Jak se jich snadno zbavit?

Čistotně jen vypadá

Kočky jsou čistotnější než psi a obecně méně náročné. Ale nenechte se jimi zmást – jsou zběhlé ve škrábání sedacích souprav a obarvování koberce do odstínu svého vlastního kožíšku. Nejhorší věcí, když jste vlastníkem kočky, je její záchod. Naštěstí už se dají koupit bedničky, do nichž není vidět.

Pokračování 2 / 13

Pořiďte škrabadla

Kočkám je jedno, kde si budou brousit drápky. Nicméně to potřebují dělat, protože je to pro ně přirozené. Pořiďte jim speciální škrabadla. Pokud je uvidíte, jak se blíží k nábytku s tím, že si o něj chtějí brousit drápky, postříkejte je vodou. A udělejte to pokaždé. Časem si najdou jiné místo, kde si budou brousit drápky.

Pokračování 3 / 13

Postříkejte nábytek

Existují speciální spreje, které na nábytku zanechají pach, který je kočkám nepříjemný, takže se mu potom vyhýbá. Dají se pořídit na internetu nebo ve specializovaných prodejnách od 50 do 250 korun.

Pokračování 4 / 13

Zabavte ji

S kočkou je to jako s dětmi, potřebuje se zabavit. Kupte jí hračky, o které si také bude moct při hraní brousit drápky.

Pokračování 5 / 13

Pelíšek nahoře

Kočky nejsou jako psi, mají rády výhled a pelíšek, který jim s láskou pořídíte, rády ignorují. Dejte jí na její oblíbené místo umělou kožešinu (chlupy pak nebudou všude, ale jen tady), nebo zkuste pořídit speciální kočičí škrabadlo s pelíškem nahoře. Třeba se jí zalíbí.

Pokračování 6 / 13

Do karantény

Jakmile zjistíte, že je vaše kočka napadená blechami, dejte ji do karantény a zabraňte jí v kontaktu se všemi dalšími domácími zvířaty. Pak musíte vyčistit všechno, co s ní přišlo do kontaktu. Vzhledem k tomu, že blechy se dokážou během několika málo dní rozmnožit na populaci čítající 800 milionů, takže je proti nim potřeba bleskovou rychlostí zakročit. Žijí sice jen na vaší kočce, nicméně jejich vajíčka můžou být na koberci, ložním prádle, a taky bohužel i na vás!

Pokračování 7 / 13

Mýdlo vás zachrání

Všechno ložní prádlo, přehozy, koberečky a oblečení omyjte nebo vyperte v mýdlové vodě, ta totiž zabíjí bleší vajíčka, larvy, kukly, i dospělé jedince. Vyluxovat a následně omýt potřebujete i všechny koberce, nábytek, praskliny v podlaze, matrace a všechna místa, kde má tendenci se usazovat prach.

Pokračování 8 / 13

Zničte je párou nebo světlem

Blechy můžete zlikvidovat i parním čističem (ten také dokáže zničit všechna stádia blešího života), použít můžete i infračervené světlo, tenhle způsob je ovšem nákladnější a vyžaduje experta – profesionála. Na blechy zabírají také obvyklé insekticidní přípravky.

Pokračování 9 / 13

Kočku si nechte nakonec

Nakonec velice důkladně umyjte v mýdlové vodě svou kočku, nebo opět použijte obvyklý insekticidní přípravek. Mýdlovou vodu použijte v každém případě, a to ve velkém množství. Blechy, které by měly tendenci vyskákat a ze zálohy si počkat na návrat do kočičího kožíšku, se v ní utopí.

Pokračování 10 / 13

Začněte u krku

Nejdřív ze všeho kočce umyjte krk. Zabráníte tak blechám, aby během koupele nepřeskákaly kočce na hlavu. Pak nastane další obtížná část odblešování – svou kočku potřebujete udržet namydlenou aspoň patnáct minut, abyste měli jistotu, že jsou všechny blechy mrtvé. Nakonec kočku několik minut oplachujte vlažnou vodou a jistěte se, že jste opravdu smyli všechno mýdlo z kočičího kožíšku i kůže. Nezapomeňte v lázni omýt také kartáč, kterým kočku obvykle češete.

Pokračování 11 / 13

A teď vy!

Pokud máte pocit, že by blechy mohly napadnout i vás, je lepší se preventivně dvakrát denně omýt mýdlem a vlasy si česat se speciálním hřebenem, který používáte například na dětské vši.

Pokračování 12 / 13

Solí proti blechám

Další výbornou přírodní metodou, jak se zbavit blech, je sůl. Nasypte ji na koberec a po dvou až třech dnech vyluxujte. Dejte pozor, abyste vysáli nejen všechnu sůl, ale také mrtvá těla blech. Tenhle postup můžete několikrát zopakovat.

Pokračování 13 / 13

Zabíjí i bylinná koupel

Pokud nechcete na kočku používat chemické přípravky, udělejte jí bylinnou koupel – dva šálky čerstvých lístků rozmarýny přidejte do dvou litrů vody. Vařte zhruba půl hodinu. Poté sceďte a zřeďte teplou vodou. Opláchněte jí pak vašeho domácího mazlíčka a nakonec ho jen nechte uschnout, nebo, pokud je zima, lehce kočku osušte ručníkem nebo papírovými utěrkami.

Doporučujeme

Články odjinud