Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen moderně zařízený prostor, má svou vlastní tvář, svůj osobitý génius loci. S těmito několika jednoduchými triky si rychle uděláte z obyčejného bytu útulný zabydlený domov.

Používejte textilie

Jednoduchá metoda, jak zateplit a zabydlet prostor, je použít textilie. Závěsy, záclony, polštáře a hlavně koberce. Ty přinášejí nejen pocit rodinného tepla, ale například polštáře můžete také často měnit podle sezony, módy nebo nálady. Můžete vyzkoušet divoký mix nebo umírněnou klasiku – energie v prostoru se díky tomu okamžitě promění.

Pokračování 2 / 12

Tvořte skupinky

Tohle je jednoduchý princip, s nímž docílíte velký efekt. Uspořádejte k sobě tři, pět nebo sedm podobných věcí tak, aby dohromady tvořily „sady“. Například dejte k sobě tři vázy na květiny, každou v jiném tvaru nebo barvě. Lichá čísla vnímá lidské oko jako harmonická, proto budou v interiéru působit lépe.

Pokračování 3 / 12

Zabydlete stěny

Fotografie, dětské malůvky, obrazy nebo pohlednice – na zeď můžete pověsit všechno. Obrazy pověšené na zdi udělají z prostoru velmi osobité místo. I obrázky byste měli seskupovat do tematických celků nebo je uspořádat do geometrických linií. Spojovacím prvkem může být obsah, barevnost, rám, velikost…

Pokračování 4 / 12

Pracujte s barvami

Vyberte si barevné schéma ze dvou až tří barevných odstínů a dodržujte ho. Pak bude všechno k sobě hezky ladit.

Pokračování 5 / 12

Čestné místo pro vzpomínky

Rodinné fotografie, suvenýry z cest, osobní a oblíbené kousky, které ve vás vzbuzují jen ty nejhezčí vzpomínky… to všechno si zaslouží čestné místo. Takové, kde na ně budete vidět.

Pokračování 6 / 12

Využijte všechno

Nábytek nemusíte všechen postavit ke zdi. Můžete ho rozmístit tak, že bude tvořit v místnosti malý ostrůvek. Prostor tak dostane optický střed a místnost funkci. Pohovku, paraván nebo nízký stolek můžete použít jako přepážku v místnosti, která vám pomůže rozdělit pokoj do několika částí s různým určením.

Pokračování 7 / 12

Investujte

Jeden pěkný designový kousek interiér, který bude jinak zařízený nábytkem z běžných obchodů, rozsvítí a pozvedne. Jednak z něj budete mít radost a pak – kvalitní kousky nábytku vydrží celý život a neztrácejí svou cenu. Až se vám omrzí, můžete je prodat a nebudete tratit. Vyberte si něco od mladých nadějných návrhářů nebo vsaďte na klasiku.

Pokračování 8 / 12

Knihy dělají domov

Klepněte pro větší obrázek

Šaty dělají člověka a knihy domov. Ano, čteme čím dál víc texty na počítačích, tabletech a čtečkách. Nicméně vzít si po starosvětsku do ruky klasickou papírovou knihu také není k zahození. A kromě toho taková uklizená knihovna dodá interiéru osobitost a přidá na útulnosti.

Klidně nechte mezi knihami mezery, třiďte je podle autorů, velikosti, barvy přebalu nebo mezi ně dejte třeba vázu nebo nějakou sošku. Takto zařízená knihovna se bude v interiéru chovat téměř jako nějaké osobité umělecké dílo.

Pokračování 9 / 12

Protiklady se přitahují

Kontrasty vytvářejí napětí a přitahují pozornost. Zkuste například kombinaci nového a starého, tmavého a světlého, drahého a levného nebo jednoduchého s honosným…

Pokračování 10 / 12

Světlo i pro krásu

To správné světlo je pro útulnou atmosféru nezbytné. Pravidlem při výběru osvětlení ať už v obývacím pokoji, kuchyni nebo v koupelně je: místo jednoho velkého stropního svítidla zvolte několik menších světelných zdrojů. Tak prostor, který rozdělíte na jednotlivé části, bude působit útulněji.

Pokračování 11 / 12

Úklid

K čemu nám bude hromada designových polštářů a ty nejdražší a nejhezčí kousky nábytku, když budou zavalené hromadami neuklizených věcí? Pokud chcete získat tu správnou motivaci pro úklid, přečtete si jakoukoli příručku feng shui.

Úklid je to první, co vám každá z nich doporučí, než začnete dělat cokoli dalšího. Věci, které nepoužíváte nebo jsou nefunkční, by doma vůbec neměly být. Takové vám totiž kradou energii.

Pokračování 12 / 12

Štěstí přeje odvážným

Nebojte se zkusit nové věci, přinesou vám do domova nový vítr a novou energii. Tisíce let stará nauka o proudění energií prostorem feng shui říká, že pokud přesunete nábytek na jiná místa nebo pořídíte nějaké nové kousky, začnete po bytě chodit po jiných „cestičkách“, budete se dívat na vám dobře známé věci z jiných úhlů a začnete i jinak přemýšlet.

Tak se vám díky změnám v prostoru začne pomaličku měnit i život. A pamatujte, že nikdy neuděláte chybu. Důležité je, abyste se doma cítili dobře a v pohodě. Na ničem jiném opravdu nezáleží.

Doporučujeme

Články odjinud