Jana Rosáka uchvátila židovská kuchyně

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

"Americká kuchyně, kromě stejků, mě nikdy moc nechutnala. Neskutečný zážitek jsem si ale odnesl z New Yorku. Byl jsem pozván na snídani do židovské restaurace a nikdy na to nezapomenu. Tak bohatou a skvělou kuchyni jsem snad ještě nepoznal. Úžasná jsou třeba míchaná vejce s uzeným lososem, zapečené palačinky s krémem. Byla to naprostá senzace a těch specialit bylo tolik, že je ani neumím všechny vyjmenovat," svěřil se tiskové agentuře Korzo Jan Rosák.

Pojem košer (čistý) většina lidí spojuje s tajemnými rituály a pověrami. Jen málokdo tuší, že se za tímto starým hebrejským výrazem skrývají slavné speciality židovské kuchyně. Například košer chala s olivami a sýrem, husí játra s mandlemi, telecí na žampionech a šalvěji, pečená husa s bramborovou nádivkou či košer ryba v křenové omáčce jsou jen nepatrným výčtem židovských laskomin. Právě některé tyto židovské speciality při nedávné návštěvě USA ohromily i baviče a moderátora Jana Rosáka.

Populární moderátor sám velmi rád vaří a mezi svými přáteli má pověst vyhlášeného gurmána. Pověstné jsou především Rosákovy houbové speciality. Už několik let bydlí Jan Rosák v Mníšku pod Brdy a ve zdejších lesích má utajené latifundie na pravé hřiby. Z každé výpravy se proto vrací s bohatým úlovkem a ihned z něj připravuje svoji oblíbenou specialitu. " Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Houby nakrájím na plátky, dám na rozpálený olej na pánev, osolím a mírně okmínuji. K tomu přidám na kousky nakrájenou anglickou slaninu a nechám pořádně osmažit. Nakonec všechno zahustím bešamelovou omáčkou. Ta se smíchá s uvařenými těstovinami a je to naprosto báječné. Prostě hřiby mají jít na talíř rovnou z košíku," pokýval hlavou Jan Rosák.

Speciality z hub k smrti miluje celá Rosákova rodina. Na jídelním lístku jsou proto velmi často. " Receptů máme celou hromadu. Populární je maso na houbách, smažené houby i vánoční houbový kubu. Skvělé je houbové rizoto a polévky," usmál se mlsně moderátor.

Začátek letošního roku zahájil Jan Rosák zcela pracovně. Prvních deset dnů strávil na služební cestě v USA s fotbalových klubem Amfora. Teď se bude několik týdnů věnovat přestavbě svého divadla Káji Maříka v Mníšku pod Brdy. "Pracujeme na dobudování divadelního komplexu a je s tím mnoho starostí. Divadlu to ale prospěje. Budeme mít větší pódium i hezčí prostory pro diváky. Strašně se těším, až začneme hrát v novém kabátě," ukončil Jan Rosák. (Korzo)

Další články z rubriky

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

8. 12. | Při nákupu byla nádherně zelená a červená, ale teď opadává, usychá a vypadá to, že nevydrží ani do…