Jarní kuchyně a mladé maso. Vyzkoušejte 4 skvělé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Příroda se probudila ze spánku, meze se zelenají a na jídelních lístcích se objevuje další ze signálů, že je tady nejkrásnější roční období: jehněčí, telecí nebo selecí v mnoha úpravách.

Králík s koriandrem pečený v papilotě

4 porce - příprava: 50 minut

* 4 vykostěná králičí stehna
* sůl a pepř
* 8 plátků sušené šunky
* 4 mrkve
* 12 malých brambor
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička koriandrových semínek
* 50 ml bílého vína
* 200 g hrášku
* 1 citron
* 1 lžíce másla

Králičí stehna osolte a opepřete. Zabalte je do roládek, ty obalte šunkou a pomocí kuchyňského provázku zavažte. Mrkev a brambory očistěte a omyjte. Mrkev nakrájejte na špalíčky.

V pánvi zahřejte olivový olej. Vložte maso, mrkev, brambory a koriandr a maso ze všech stran krátce orestujte. Přilijte bílé víno a nechte 1 minutu odvařit.

Z pečicího papíru vytvořte papilotu. Obdélník papíru přeložte napůl, vložte do něj králičí maso a celý obsah pánve. Přidejte hrášek, na měsíčky nakrájený citron a máslo. Osolte a opepřete.

Balíček uzavřete, můžete si pomoci kancelářskou sponkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Po upečení nechte 2 minut odstát, opatrně odstraňte kancelářské sponky a rozbalte.


Domácí pečený jehněčí gyros s pita chlebem

4 porce - příprava: 60 minut

* 600 g jehněčí kýty
* 2 lžičky koření na gyros
* 1 lžíce olivového oleje
* 1/2 salátové okurky
* 400 g řeckého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 1/2 lžičky sušeného oregana
* sůl a pepř
* 4 kousky pita chleba
* 4 listy římského salátu
* 16 cherry rajčátek

Maso nakrájejte a promíchejte s kořením. Formu na chlebíček vyložte alobalem a potřete olejem. Ochucené maso naskládejte do formy a přimáčkněte, nejlépe zatěžkejte a nechte přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte 45 minut.

Vyndejte formu z trouby, nechte odpočinout a krájejte na nudličky. Omytou okurku nastrouhejte do misky. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a oregano. Osolte, opepřete a zamíchejte. Maso servírujte v pita chlebu se salátem, rajčaty a okurkovým dipem.


Telecí medailonky s krémovým dresinkem

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g telecí pečeně
* sůl a pepř
* 1 snítka tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g malých kulatých brambor (zámecké)
* 200 g malých žampionů
* 1 lžíce másla
* 100 ml smetany na vaření 12%

Maso v celku osolte a opepřete, posypte odrhnutými lístky tymiánu, potřete lžící oleje a nechte 20 minut odležet. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte ve slané vodě. Pak je sceďte.

Žampiony očistěte a omyjte. V kastrůlku na lžíci másla orestujte žampiony. Zalijte je smetanou a svařte na polovinu. Na pánev dejte zbytek olivového oleje a maso z obou stran opečte.

Přidejte brambory a pečte při 180 °C asi 12 minut. Po upečení maso nechte odpočinout a krájejte na plátky. Podávejte s bramborami a omáčkou.


Pečeně s citrusovým glazé s chřestem a fenyklem

4 porce - příprava: 80 minut

* 1 kg selecí pečeně nebo krkovice
* sůl a pepř
* 2 snítky rozmarýnu
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* šťáva z 1 pomeranče
* šťáva ze 2 citronů
* 1 bulva fenyklu

Maso osolte a opepřete. Položte na něj natrhanou snítku rozmarýnu a svažte do rolády. Zbylý rozmarýn nastříhejte. Kůži svrchu propíchněte nožem a do každé dírky dejte kousek bylinky. Osolte, opepřete a vložte do pekáče. Pokapejte lžící oleje a podlijte sklenkou vody. Přiklopte a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Mezitím dejte do kastrůlku lžíci medu, šťávu z citronu a pomeranče a svařte na polovinu. Fenykl nakrájejte na proužky. Pokapejte citronovou šťávou a zbylým olejem, osolte a opepřete a nechte v ledničce odležet.

Po 45 minutách maso odklopte a pomažte svařenou šťávou z citrusů. Pečte 30 minut a ještě asi třikrát touto šťávou maso polijte. Pečte, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Po upečení roládu vyndejte z trouby, odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte. Servírujte ji s fenyklovým salátem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 4/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…