Kdo by nebyl rád, že nejkrásnější roční období je konečně tady? Přivítejte jaro zelenou hostinou. My jsme ji ladili svátečně, ale chutnat bude i kterýkoli jiný, třeba všední, jarní den.
Polévka:
Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 hrsti mladých kopřiv
- 4 hrsti mladého špenátu
- 1 hrst listové petržele
- 1 hrst listů řebříčku
- 2 hrsti listů fialek
- 1/2 cibule
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 150 g zakysané smetany
TĚSTÍČKO:
- 2 lžíce škrobu
- 2 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
Všechny bylinky opláchněte. Několik listů fialek dejte stranou na smažení. Zbylé bylinky nasekejte. Cibuli nakrájejte a nechte zesklovatět na polovině másla. Přidejte nasekané bylinky a poduste. V hrnci rozpusťte zbylé máslo. Vsypte mouku a usmažte jíšku. Zalijte ji studeným vývarem a rozšlehejte. Přidejte podušené bylinky a vařte 20 minut. Pak polévku rozmixujte. Podle chuti osolte a opepřete.
Škrob a mouku rozmíchejte se 4 lžícemi vody a špetkou soli. Nechte chvilku odpočinout v chladu. V kastrůlku zahřejte olej. Odložené listy fialek namočte v těstíčku a smažte v oleji. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a usmaženými listy fialek.
Hlavní jídlo:
Jehněčí kýta s fazolkami
4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení
- 1,5–2 kg jehněčí kýty s kostí
- 100 g špeku
- 8 stroužků česneku
- sůl a pepř
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička lístků tymiánu
- 4 šalotky
- 400 g malých brambor
- 200 g zelených fazolek
Jehněčí kýtu očistěte od blan a tuku. Špek nakrájejte na tenké klínky a kýtu jimi prošpikujte. Utřete česnek se lžičkou soli. Důkladně ho vetřete do masa. Pak kýtu opepřete, potřete asi polovinou oleje a posypte lístky tymiánu. Nechte odležet asi hodinu. Pak vložte do pekáče s oloupanými celými šalotkami. Zaklopte, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte hodinu až hodinu a půl téměř doměkka. Pak odklopte a pečte dalších 40 minut dozlatova.
Brambory pečlivě omyjte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pak je slijte. V hrnci je trochu pomačkejte a přendejte do vymazaného pekáčku. Pokapejte je olejem, osolte a upečte v troubě doměkka a dokřupava. Fazolky očistěte. Ve vroucí slané vodě je vařte asi 5 minut. Pak je slijte. Podávejte je s jehněčím masem a pečenými bramborami.
Dezert:
Karotkový dortík s limetkovou kůrou
12 porcí - příprava: 90 minut
- 300 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 ml slunečnicového oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 100 g rozinek
- 150 g mletých mandlí
- 300 g nastrouhané karotky
KRÉM:
- 200 g mascarpone
- 200 g krémového sýra (Philadelphia)
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce limetkové šťávy
NA OZDOBU:
- kůra ze dvou limetek mandle v barevné cukrové
Cukr, vejce a vanilkový extrakt šlehejte do pěny. Pak postupně zašlehávejte olej. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. Suchou směs smíchejte s vaječnou směsí. Pak do těsta vmíchejte rozinky, mandle a karotku. Těsto rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut. Pak dortík nechte úplně vychladnout ve formě.
Do mísy dejte mascarpone a krémový sýr. Prosejte k němu cukr a přidejte limetkovou šťávu. Vše prošlehejte. Vychladlý korpus vyklopte z formy. Na povrch rozetřete vrstvu krému. Posypte nastrouhanou kůrou z limetky a ozdobte barevnými mandlemi v cukrové polevě nebo jinou velikonoční dekorací.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.