Jarní práce na zahradě | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jarní práce na zahradě

Stále teplejší jarní počasí je hlavním znakem blížící se zahradnické sezony. Stejně jako se probouzejí rostliny na zahradě, je čas i pro vás ukončit zimní spánek a vrhnout se na řádnou přípravu. Prací na jarní zahradě ještě není tolik, o to jsou však důležitější, protože si připravíte podmínky pro pěstování po celou sezonu. A jaké úkony by tedy v jarní přípravě neměly chybět?

ZELENINA ZE SAZENIČEK NEBO Z VÝSEVU

Při pěstování většiny druhů zeleniny se můžete rozhodnout, jestli budete vysévat semena přímo do záhonku, nebo vysadíte připravené sazeničky. S přímým výsevem semínek budete mít sice méně práce, na sklizeň si ale zpravidla počkáte déle. Také je potřeba semínka do půdy dávat, až se na jaře trochu oteplí, a klíčící rostliny případně na noc zakrývat bílou netkanou textilií. Sazeničky, které doma připravíte nebo koupíte, vám úrodu přinesou rychleji. Ven je však vysaďte až ve chvíli, kdy nehrozí noční mrazíky.

U teplomilné zeleniny je to tedy až po zmrzlých. Vyplatí se sazeničky před samotnou výsadbou trochu otužovat. Přes den je můžete dát ven a na noc přenést dovnitř. Většinu obvykle pěstované zeleniny můžete na jaře bez problému levně koupit ve formě hotových sazeniček a tím si ušetřit práci. Při vlastním výsevu budete ale vědět, v jakém prostředí rostliny vzešly a z jakých semen. V případě, že pěstujete ve stylu bio, si sami zajistíte, že rostliny nebudou ošetřeny průmyslovými fungicidy či jinými přípravky.

S přípravou vlastních sazeniček začněte již brzy zjara. V únoru, březnu můžete vysít většinu druhů zeleniny. Před samotným výsevem si vše v klidu připravte, abyste během práce nezjistili, že vám něco chybí. Samozřejmostí jsou semínka všech druhů, které chcete pěstovat. Na obalu si vždy ověřte, že semínka nejsou prošlá, protože pak se může stát, že nevyklíčí. Nejlépe je tedy pořídit semínka z loňské sklizně. Dále budete potřebovat nádobky, ve kterých semínka vzejdou. Může to být plastová vanička od zmrzliny nebo od rajčat z obchodu.

Pro větší druhy zeleniny se hodí velké kelímky od jogurtu. Nezapomeňte však do dna udělat díru. Jen tak bude moci přebytečná voda odtéci. Velmi praktické jsou rašelinové tablety (jiffy) či kelímky z recyklovaného papíru, které se pak v záhonu rozloží. Do nádobek vsypte substrát. Nejlepší je speciální substrát pro výsevy, ve kterém je ideálně namíchaný poměr živin pro mladé rostlinky. Substrát je také propařený a zbavený plevelných semen, takže nehrozí zaplevelení či onemocnění celé sadby. Hodí se mít po ruce i rozprašovač s odstátou vodou, kterým pak semínka zvlhčíte. Praktický je i sázecí kolík, kterým si do substrátu připravíte rýhy.

A jaká zelenina se většinou předpěstovává? Jsou to především rajčata, listový salát, lilek, brokolice nebo kedlubna. Také papriky či okurky se vysazují už předpěstované. Naopak výsev přímo do záhonu se používá u ředkviček, petrželky, fazolek, cukety a hrášku.

PÉČE O JAHODIŠTĚ

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce jak dětí, tak i dospělých. Jejich pěstování naštěstí není náročné, takže je můžete bez problému sklízet i na vlastní zahradě. Stávající jahodiště také na jaře volá po vaší péči. Jelikož jahodníky kvetou již v květnu, je potřeba jim připravit optimální podmínky pro tvorbu listů a bohatých kořenů. Při jarní údržbě jahodiště nejprve plochu projděte a rostlinky, které mráz z půdy povytáhl, opět zatlačte do země. Můžete k nim přisypat i trochu kvalitní zahradní zeminy a tu přimáčknout.

Dále je důležité z rostlin odstranit suché či jinak poškozené listy. Na to použijte buď zahradnické nůžky, nebo listy otrhejte. Praktické je si vždy celý trs druhou rukou přidržet, abyste nevytrhli celou rostlinu. Jelikož mají jahody rády prokypřenou půdu, lehce jejich okolí nakypřete hrabičkami. Tuto práci spojte se zapravením kompostu či hnojiva na jahodník. Důležité je myslet i na ochranu před mrazem, kterou by nakvétající rostliny mohly v květnu potřebovat – kupte proto balení netkané textilie.

PŘIPRAVTE PŮDU NA ZELENINOVÝCH ZÁHONECH

Včasná příprava záhonků k výsevu je nezbytnou jarní prací. Je však nutné ji provádět ve vhodné době. Tou je čas, kdy je půda mírně vyschlá, aby se nelepila na hrábě či rýč. Poznáte to podle toho, že se hroudy zeminy při rozbití snadno rozpadnou. Správný zahradník záhony hluboce zryje na podzim, aby mu promrznutí a následné tání pomohlo s rozbitím větších hrud zeminy. Půda má také čas se přes zimu slehnout. Pokud jste však rytí na podzim nestihli nebo jste sklízeli pozdní druhy zeleniny, nevěšte hlavu. Záhon na hloubku rýče zryjte a pak nechte nakypřenou půdu alespoň dva týdny slehnout.

Nyní přichází na řadu práce se železnými hráběmi. Opět platí, že by se hroudy zeminy měly lehce rozpadnout, jinak vám práce půjde ztěžka. Snažte se povrch půdy hráběmi urovnat do roviny, již ji zbytečně nekypřete. Případné přebytky zeminy nahrňte k okraji záhonu a lehce přitlačte. A jak často je potřeba půdu během roku opečovávat? Pokud záhon celoročně využíváte a občas mu dopřejete organické hnojení (zarytí hnoje, kompostu), pak stačí pouze podzimní rytí a jarní urovnání. Příliš časté kypření či rytí totiž v půdě narušuje kapiláry, kterými je v ní vedena voda. Příliš opečovávaná půda je tedy náchylná na přesychání – ničí se její přirozená struktura.

Klepněte pro větší obrázek

ČAS NA BAZÉN

Možná se to nezdá, ale teplý březen může být vhodnou dobou k nastartování bazénové sezony. Přestože se v bazénu ještě nějaký ten měsíc nevykoupete, voda si již žádá vaši pozornost. A kdy s odzimováním nejlépe začít? Pokud teploty během noci trvale neklesají pod bod mrazu a přes den je teplota vody v bazénu okolo deseti až patnáci stupňů, je ten pravý čas. Bazén nejprve odkryjte a pak z něj vysavačem či sítkem odstraňte hrubé nečistoty. Stěnu bazénu, která je nad hladinou vody, je potřeba vhodným přípravkem a houbičkou očistit. K bazénu opět připojte filtraci a solární ohřev vody, u kterých zkontrolujte, zda voda ve spojích nikde neprotéká. Poté doplňte úroveň vody ke skimmeru a nechte ji alespoň 24 hodin filtrovat.

Nyní následuje úprava pH a tvrdosti vody. K určení správné dávky přípravku použijte přiložený test. V případě velmi tvrdé vody zvyšte doporučenou dávku odpovídajícím způsobem. Pokud je voda hodně železitá a obsahuje velké množství manganu, můžete použít přípravek na vyvločkování těchto prvků. U dávkovače na úpravu pH opět stanovte množství přípravku podle přiloženého testu. Pro první nastartování bazénu se doporučuje takzvaná „šoková“ dávka chloru, který po zimě zlikviduje všechny nežádoucí bakterie. Po klesnutí hladiny chloru na doporučenou hladinu stačí do plováku aplikovat chlorovou tabletu, která postupným rozpouštěním udržuje jeho stálou úroveň. Nezapomeňte sledovat předpověď počasí. Pokud by se měly mrazíky dlouhodobě vrátit, odpojte od bazénu filtraci a solární ohřev, aby se mrazem neponičily.

SKLENÍK NA JAŘE

Také skleník si během března vyžádá vaši pozornost. Jeho odzimování je nezbytnou přípravou pro první jarní výsadby. Vlažnou vodou omyjte všechna skla a případné nečistoty odstraňte houbičkou. Zrytou půdu také urovnejte hráběmi nebo rozprostřete nový pěstební substrát. Až budete mít tyto úkony hotové, můžete začít s výsevem. Je však potřeba dodržovat několik zásad, které zajistí bohatou úrodu zeleniny. Semínka, která jste si na výsev připravili, by neměla být příliš stará. S věkem se u semen snižuje klíčivost, a tak se může stát, že vám z výsevu vzejde jenom pár rostlinek. Nejlepší jsou tedy semínka z loňské sklizně.

Druhou zásadou je vhodný čas výsadby. Při výsevu v předjaří totiž nemají vzcházející rostlinky dostatek světla, a tak jsou slabé, vytáhlé. Pokud nemáte možnost skleník přisvětlovat, zvolte výsev raději až v druhé polovině března. V jarním pěstebním nadšení se může stát, že budete výsadby zalévat více, než je nutné. Půda, která ještě není dostatečně ohřátá, totiž vodu tolik neodpařuje. Kořínky vzešlých rostlin pak můžou uhnívat. Pokud tedy není dostatečně teplé počasí, provádějte zálivku klidně jednou za dva dny.

TRÁVNÍK V HLAVNÍ ROLI

Pro ty, kteří mají na kvalitu trávníku vysoké nároky, je březen startem první péče. S teplými dny se trávník pomalu probouzí, a tak je čas pro základní péči a přihnojení. Mezi první jarní úkony patří vertikutace. Při ní speciálními hráběmi či motorovým vertikutátorem odstraníte z travního porostu odumřelou travní plsť. Porost se tak provzdušní a bude intenzivněji růst. Pokud již nehrozí větší mrazy, můžete na ploše dosít holá místa. Ideální je použít totožné osivo, jaké bylo použito k založení trávníku. Pak následuje přihnojení. Trávník totiž během sezony vytvoří obrovské množství hmoty, na jejíž růst je potřeba hodně živin a vody.

V základě si můžete vybrat ze dvou variant – hnojivo dlouhodobé či rychle působící. V prvním případě dochází k postupnému uvolňování živin do půdy a postačí až na tři měsíce. Je sice trochu dražší, ušetří vám však práci. Hnojivo rychle působící se obvykle z půdy vyčerpá po dvou až třech týdnech, je tedy třeba jej během sezony několikrát doplnit. Toto hnojení je vhodné například u čerstvě založených nebo dosévaných trávníků. Pro aplikaci granulovaného hnojiva využijte dávkovací vozík, který zajistí rovnoměrné rozprostření po celé ploše zahrady.


ŘÍZKOVÁNÍ

Po řezech některých dřevin se přímo využití větviček jako rostlinných řízků nabízí. Vybereme tedy ty mírně zdřevnatělé jednoleté výhony a rozdělíme je na řízky dlouhé asi 5 až 10 cm. Ve spodní třetině odstraníme listy, zapíchneme řízky do misky, kterou jsme předtím naplnili množárenským substrátem. Misku i s řízky zakryjeme průhlednou folií, abychom řízkům zabezpečili určité stálé prostředí - mikroklima. Kořeny se tvoří u každých druhů rostlin různě rychle. Například u ptačího zobu postačí asi tři týdny k zapuštění kořenů. Zimostrázu však potrvá nejméně půl roky než zakoření.

Stejným způsobem lze namnožit i hortenzii velkolistou, pustoryl, kolkvícii. Dceřiné rostliny, které jsme nechávali kořenit v květináči s množícím substrátem, vysazujeme až příštím rokem na jaře. U všech trvalek a řady keřů lze použít způsob rozmnožování pomocí vrcholových řízků . Základem je silný a zdravý koncový výhon nebo výhon postranní, který má 3 až 4 patra zdravých listů. Koncem jara nebo počátkem léta jej oddělte těsně pod listovým kolénkem. Použijte nůž nebo nůžky.


VÝSADBA

S přicházejícím jarem se probouzí k novému životu také většina pokojových rostlin. Stále přibývá tepla a světla, a proto jim můžeme dopřát i více čerstvého vzduchu a vláhy. Musíme však dbát na to, aby nám nenastydly v přímém proudu venkovního vzduchu. Omyjeme je a zjistíme, zda nepotřebují také přesadit, nebo se spokojí jen s nakypřením půdy a přidáním trochu čerstvé hlíny navrch. Od poloviny března nastává nejvhodnější čas na k přesazování pokojových květin. Již předem si obstaráme pokojovou zeminu pro jednotlivé druhy rostlin. Většině z nich bude vyhovovat zemní směs, kterou koupíme v prodejnách zahradnictví.

K přesazování si obstaráme květináč, které mají být v průměru asi o 2 cm větší, než předcházející. Při přesazování dáme na dno květináče střípek a nasypeme trochu písku jako drenáž, aby přebytečná voda měla volný odtok. Potom nasypeme trochu hlíny, rostlinu přesadíme, mezeru mezi kořenovým balem a květináčem vyplníme čerstvou zemí a utěsníme. Máte-li pomocníka, může vám velkou rostlinu přidržet. Když půda překryje celý kořenový bal, zalijte vše vlažnou vodou a nechte prosáknout. Rostlinu postavte na dva týdny na světlé, ale zastíněné místo. Teprve potom ji přestěhujte na stálé stanoviště. Nezalévejte, dokud povrch půdy nezačne vysychat.


JAK POZNAT, ŽE KUPUJI KVALITNÍ SKLENÍK

1. Podle technických údajů polykarbonátu – polykarbonát má být odolný do teplot max. 100-120 stupňů Celsia. Pokud prodejce uvádí max. teplotu pouze 60 stupňů Celsia nebo ji neuvádí, jde s vysokou pravděpodobností o nekvalitní asijský polykarbonát.

2. U prodejce žádejte písemný záruční list, že na polykarbonátové prosklení poskytuje záruku 10 let na nerozbitnost krupobitím.

3. Ke skleníku musí být jasný a srozumitelný český montážní návod s kontaktem na záruční a pozáruční servis (v budoucnu je možné, že bude třeba dokoupit např. náhradní díl atd.).

4. Skleník by měl mít původní výrobní označení resp. název – různé číselné kódy a české názvy „vymyšlené“ prodejci ukazují na možný budoucí problém. Pokud skleník dovozce přejmenuje, tak o něm na internetu nelze nalézt žádnou informaci od ostatních zahraničních zákazníků. Ani tu negativní. Není jediný rozumný důvod, aby kvalitní skleník měl v ČR jiný název než ve světě.

5. Prodejce by vám měl jasně sdělit, kdo je výrobcem skleníku a z jaké země skleník pochází. Pozor na východoasijskou produkci!

6. O skleníku si maximum informací zjistěte na internetu; pokud jej naleznete na známých e-shopech v ČR a ve světě, lze předpokládat, že se jedná o dobrou volbu. Případně rovnou nakupujte v ověřených velkých nebo specializovaných e-shopech.

7. Zvažte dobře nákup nového skleníku na aukčních serverech nebo v internetových bazarech. Řada prodejců nekvalitních skleníků prodává skleníky pouze prostřednictvím aukčních serverů a internetových bazarů a nenabízí je v normální prodejní síti – většinou se jedná o neoficiální tzv. „šedé“ dovozy problémových produktů.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud