Jarní probouzení: Co kvete v březnu? Poznáte všechny rostliny a stromy?

Jaro se hlásí o slovo a zahrádky, louky i lesy rozkvetly do plné krásy. Pojďte s námi na procházku jarní přírodou a poznejte, co okolo vás kvete.

Na mezi, louce i v lese

Klasickými zástupci jarního období lužních lesů, parků i luk jsou devětsil, podběl a prvosenka, které v březnu začaly kvést.

Devětsil lékařský (Petasites hybridus) roste převážně na březích řek, potoků a na okrajích lesů. Jeho velké lopuchové listy se používají jako obklady na ošetřování ran. Fialově květy se na rostlinách objeví od března do května.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) najdeme při cestách, na okraji lesů, na loukách, sídlištích i na rumištích. Podběl  je drobná, vytrvalá bylina a jak již název napovídá, má léčivé účinky. Květy podbělu prospívají zejména dýchacím cestám, listy jsou zase výborné na zanícené žíly, bolesti kloubů či různé kožní nemoci.

Prvosenka vyšší (Primula elatior) roste na loukách a ve světlých lesích. Upřednostňuje vlhké půdy, které jsou kypré a dobře provzdušněné. Dobrými poznávacími znaky je bezlistý 15–30 cm vysoký stonek (stvol), přízemní růžice listů se zvrásněnou jednoduchou čepelí podlouhlého tvaru a okoličnatý květ. Každý květ prvosenky se skládá z pěticípého zeleného kalicha a sírově žluté koruny, jejíž květy nevoní. Prvosenky kvetou od března do května.

V lesích a na vlhkých loukách v březnu rozkvétají také jaterník trojlaločný neboli podléška (Hepatica nobilis), orsej jarní (Ficaria verna) a chráněný kopytník evropský (Asarum europaeum) či dymnivka (Corydalis solida).

Kromě bylin jaro vítají rovněž stromy a keře. Líska obecná (Corylus avellana) letos začala již kvést v lednu, a tak již pomalu dokvétá. Typickým zástupcem jara  a Velikonoc jsou známé "kočičky" – květy Vrby (Salix).

V březnu rozkvétá jarní zahrada

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) již pomalu dokvétá a je vystřídána bledulí jarní (Leucojum vernum), která ráda roste na vlhkých místech či pod stromy. Její květy jsou podobné květům sněženky, ale mají zvonkovitý tvar a obvykle mají na každém z okvětních lístků na konci zelenožlutou skvrnku. Z její krásy se můžeme těšit od března až do května. 

Mezi cibulovinami pak zahradě vévodí krokusy a Scilla bifolia – ladoňka dvoulistáNa slunečných stanovištích v březnu rozkvétá osivka (Erophila verna) a své první květy otevírá kandík psí zub (Erythronium dens-canis), koniklec (Pulsatilla) a ve skalce nasazují poupata nízké polštářové druhy lomikamenů. Na stinných vlhčích místech kvetou skalkové bramboříky, talovíny (Eranthis hyemalis) a dokvétá čemeřice černá (Helleborus niger).

V březnu kvetou i stromy a keře

Z jehličnanů v březnu kvete cypřiš vždyzelený (Cupressus sempervirens), jenž je často vysazován jako živý plot. Kvete od března do května. Samčí květy jsou žlutohnědé, samičí zelené. Nenápadné květy vyrůstají v malých oddělených chomáčích na koncích větévek.

Milovníky rododendronů potěší rododendron časný (Rhododendron x praecox), který jako první rozkvétá světlefialovým květenstvím už v březnu. Přestože jde o mrazuvzdorný druh dřeviny, silnější mrazy mohou poškodit květy, proto má být sázen na chráněné místo.

TIP NA VIDEO: Jak se na jaře postarat o zahradu? Co všechno zasadit?

brez_podbel_shutterstock_363601676.jpgbrezen_8_iStock-461211847.jpgbrez_cyprys_shutterstock_666157852.jpg

Doporučujeme

Články odjinud