Jarní sestřih dopřejte i stromům

Jarní sestřih dopřejte i stromům

Kdo se ještě před sezonou chce pustit do opravných, výchovných a zmlazovacích řezů keřů, okrasných dřevin, odstranění odumřelých částí trvalek nebo základního řezu jabloní a hrušní má nejvyšší čas. Nejvhodnější doba na takové práce je totiž v v období vegetačního klidu, což je od listopadu do března. Protože je takové práce možné provádět jen pokud teplota neklesne pod pět stupňů pod nulou, mohlo se i vám stát, že jste to ještě nestihli.

http://www.dama.cz/zahrada/images/nuzkygardena.jpg" alt="" />

Při jarním prostřihu vás se šikovnými pomocníky nezastaví ani silné větve. Například zahradní nůžky Gardena mají nejen ostré nože s povlakem proti ulpívání rostlinných zbytků, ale především patentovaný ozubený převod, takže s nimi můžete pracovat bez zbytečné námahy.

Ovocné stromy
Důvodem, proč bychom měli stromy pravidelně prořezávat jsou hned dva. Za prvé si sami vyberete které reproduktivní odnože chcete ponechat, a které odstraníte. Druhým důvodem je prosvětlení. Volným přístupem světla účinně zabráníte nepříjemnému bujení mechů nebo vzniku houbových chorob.
Při řezu bychom se měli držet zásady, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně tvořily košatou korunu. Snažíme se je tedy tvarovat tak, aby směřovaly tam, kam jiné větve ještě ne. Po samotném zákroku je u ovocných stromů třeba větší rány ošetřit proti chorobám vhodným prostředkem, jako je například latex nebo štěpařský vosk. Obdobně jako stromy, je v tento čas možné upravovat a tvarovat i příliš vzrostlé živé ploty.
 

http://www.dama.cz/zahrada/images/strihanikvetin.jpg" />
Na jaře je potřeba ostříhat staré a oschlé květy i odumřelé části rostlin. Práci si výrazně usnadníte a zpříjemníte použitím zahradních nůžek s rotačním pohybem spodní otočné rukojeti, která umožňuje současné použití všech prstů.

Prořez růží a trvalek
Zapomenout po zimě nemůžeme ani na růže, které také potřebují prořezat. Kdy přijde ta pravá chvíle záleží především na počasí. Ale i když už vám náhodou vyrašily nové výhonky, a vám se zdá na stříhání pozdě, nebojte se vzít nůžky do ruky. Růžím to rozhodně neuškodí, ba právě naopak. Tím, že je ostříháte, rostliny zmladíte a nové výhonky budou silné a vitální. Staré a oschlé květy a odumřelé části rostlin ostříhejte i u trvalek na záhonech nebo okrasných travin. Nakonec nezapomeňte všechny rostliny přihnojit a případně doplnit mulčovací substrát.
 


http://www.dama.cz/zahrada/images/teleskopickenuzky.jpg" />Bez zbytečného šplhání po žebříku se i k vyšší větvím dostanete s teleskopickými nůžkami Fiskars, se kterými můžete stříhat můžete až ve výšce 6 metrů.


Ušetřete si zbytečnou námahu
Zahradník ovšem neřeší jen problém co řezat, ale i čím. Správným výběrem nářadí , jako jsou například zahradní pilky nebo nejrůznější druhy ručních zahradních nůžek, si totiž můžete pracné stříhání v mnohém zjednodušit. Samozřejmě můžete namítnout, že se v každé kůlně nebo dílně najde něco, čím větve odstraníte. Jenže specializované náčiní má nejen ostré řezné plochy, ale i dokonale tvary, a tak vám dobře padne do ruky. Běžně má rukojeti pro větší komfort opatřeny protiskluzovým povrchem nebo teflonový povlak na čepelích, který brání ulpívání rostlinných zbytků. Podstatnou roli hraje i použitý materiál, který by měl být co možná nejkvalitnější, nejlépe z ušlechtilé oceli, aby byla ostří skutečně hodná svého jména. Jen s takovým je řez přesný a nebude stromy a keře zbytečně zatěžovat a poškozovat.
Na výběr dnes už nejsou jen klasické zahradnické nůžky, ale například i speciální pákové nůžky. Ty díky dlouhým držadlům s minimem námahy zvládají i silné větve, na které by jinak byla potřeba pilka. Obdobně fungují i nůžky s ozubeným převodem, se kterými na práci nutně nepotřebujete svaly jako kulturista. Do vyšších pater větví se pak bez nutnosti šplhání po žebříku dosáhnete s  nůžkami teleskopickými.

Zdroj a foto: Mountfield
 

Doporučujeme

Články odjinud