Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince Janě s pletením housek i mícháním pomazánek a moc je to bavilo.
Už je tady čas jarních výletů do přírody, na které jsme se v zimě tolik těšili. A když máte malé děti, vždycky se hodí mít s sebou na cestu něco dobrého k zakousnutí. Domácí pečivo s čerstvými pomazánkami je ideální nejen jako svačina na cesty, ale třeba také jako lehká večeře. Co zbyde, můžete pak zabalit manželovi do práce. Při přípravě se nebojte dát prostor dětem, i ty menší zvládnou pletení houstiček nebo míchání ingrediencí v mističce. Těm větším už můžete svěřit do rukou i tyčový mixér nebo nůž.
Pletené housky
na 2 plechy (asi 8 housek), příprava: 30 minut + kynutí
- 30 g droždí
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g másla (nebo sádla)
- 1 lžička soli
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1 bílek na potření
- mák
- hrubozrnná sůl a kmín na posypání
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr s trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho se zbylou moukou, změklým máslem, solí, vajíčkem a žloutkem, můžete přidat ještě mléko (těsto by se nemělo lepit, ani být příliš tuhé). Vypracujte těsto a nechte v teple kynout ideálně hodinu a půl. Potom ho rozdělte na menší dílky a z nich pleťte copánky – houstičky. Potřete je vyšlehaným bílkem, posypte mákem, solí či kmínem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova, asi 20 minut.
Šunková pomazánka
4 porce, příprava: 10 minut
- 150 g kvalitní dušené šunky
- 50 g másla
- 80 g žervé
- 1 menší jablko
- šťáva z citronu
- sůl
Šunku s máslem a žervé rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko a trošku šťávy z citronu. Podle potřeby dochuťte solí. Náš TIP: Pokud se vám pomazánka zdá moc hustá, můžete vmíchat i lžičku bílého jogurtu nebo majonézy.
NÁŠ TIP
Místo housek můžete z těsta vytvarovat rohlíky. Vyválejte ho dokulata, rozdělte na výseče a ty smotejte.
Celerovomrkvová pomazánka
4 porce, příprava: 10 minut
- 2 větší mrkve
- 1 celeru
- 150 g měkkého salámu
- 2 lžíce majonézy
- sůl a pepř
Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nadrobno,přidejte na malé kousky nakrájený měkký salám, majonézu a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte raději jemnější strukturu, ještě ji rozmixujte.
Makrelová pomazánka
4 porce, příprava: 15 minut
- 1 uzené makrely
- 160 g žervé
- 4–6 ředkviček
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř
Oberte maso z makrely bez kostí. Utřete ho pomocí vidličky společně s žervé, přidejte omyté a nadrobno nakrájené ředkvičky a plnotučnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.