Je biomléko zdravější?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kvalitu mléka a jeho složení ovlivňuje mnoho faktorů. Jak je to s biomlékem – je zdravější než to z konvenčních chovů? Pokusme se najít odpověď.



Přestřelky mezi odborníky a laiky na toto téma jsou oblíbeným sportem obou stran.

Mnoho studií zabývajících se biopotravinami hovoří v jejich prospěch. Obecnému tvrzení se ale odborníci přece jen stále brání. Je-li řeč o mléku, můžeme s jistotou prohlásit, že oproti konvenčnímu obsahuje vyšší podíl zdravotně prospěšných látek.

Biomléko také v porovnání s mléky z konvenčních chovů podle výzkumu na toto téma, který provedla za přispění EU univerzita v Newcastlu, obsahuje o 60 až 80 % více nutričních látek v letních měsících a o 50 až 60 % více v zimních měsících.




Mléčná dráha
Konzumace biopotravin, mléko nevyjímaje, je stále více vnímána jako součást zdravého životního stylu. Biomléko je produkováno bez nebezpečných pesticidů, s výrazným omezením antibiotik zvířatům a dodržováním welfare v chovech. Mléko jako potravina poskytuje výjimečný zdroj tuku, laktózy, bílkovin a minerálních látek.

Mléko ale kromě základního látkového složení obsahuje širokou škálu takzvaných bioaktivních komponentů, ovlivňujících lidské zdraví. Patří mezi ně třeba konjugovaná kyselina linolová (CLA) a alfalinolenová kyselina (ALA). Obě se účinně účastní mechanismu prevence řady onemocnění, zejména pak rakoviny a diabetu.

Zvyšují obranyschopnost organismu, podílejí se na růstu kostí a pomáhají v boji s kardiovaskulárními chorobami. Bylo zjištěno, že biomléko obsahuje významně vyšší podíly CLA než mléko dojnic z konvenčních chovů. Významné koncentrace CLA a tokoferolu (vitamin E) byly diagnostikovány v mléce dojnic, které se pásly, a tudíž jejich krmná dávka obsahovala hodně vlákniny. Předpokládá se dokonce, že to může zvýšit obsah lipofilních (v tuku rozpustných) vitaminů v mléce.

Z bílkovin jsou v biomléce aktivní membránové proteiny, imunoglobuliny, laktoferin a transferin, stejně jako enzym laktoproxidáza a lyzozym.
Bioaktivně tu mohou působit i některé minerální látky, jako je vápník a hořčík a některé vitaminy (E a C).

Podle profesora Josefa Dlouhého, který se kvalitou a produkcí biopotravin dlouhodobě zabýval na švédské univerzitě zemědělských věd v Uppsale, obsahuje biomléko oproti „běžnému“ až o 50 % více vitaminu E, až o 75 % vitaminu A, dále až o 68 % vyšší podíl omega-3 nasycených kyselin.

Tyto kyseliny jsou pro lidský organismus nezbytně důležité. Ovlivňují mnoho životně důležitých orgánů a životně důležitých procesů. Jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci kardiovaskulárního a nervového systému, pozitivně působí na imunitní systém.

Vitaminy E a A jsou mocné antioxidanty bojující proti zdraví škodlivým volným radikálům. Vitamin A je kromě toho veledůležitý pro náš zrak. Vitamin E mimo jiné pomáhá regulovat hladinu krevního cukru v krvi a pozitivně ovlivňuje kvalitu pokožky. Naše tělo si je ale nedokáže vyrobit samo, a tak je musíme přijímat ve formě potravy. Kvůli těmto vlastnostem biomléko, podle profesora Dlouhého, představuje přirozený způsob, jak zvýšit příjem těchto nutričně žádoucích látek.

Zdravá strava především

Výrazně pozitivní vliv na kvalitu mléka má způsob krmení. Mléko od krav, které se pasou nebo jsou čerstvou trávou krmeny, je zdravější. Tyto předpoklady nejlépe splňuje ekologický systém hospodaření, při kterém musejí být bezpodmínečně respektovány přirozené potřeby zvířat s důrazem na volné ustájení a pastvu a kdy prioritou není zásadně kvantita produkce, ale její kvalita.

Jednou z takových farem je například ekostatek Agrofyto v obci Lidečko, v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Majitelkou a jednatelkou firmy je Ludmila Mužikovská, pro kterou znamená ekologické zemědělství návrat k tradici a ke způsobu hospodaření, který byl zcela přirozený pro naše dědy a babičky. Farma hospodaří na 850 hektarech zemědělské půdy, z nichž prakticky 700 hektarů tvoří louky a pastviny.

Zvířata mají celoroční přístup na pastvu. Výhradním odběratelem lidečského biomléka je Mlékárna Valašské Meziříčí, spol, s. r. o. Výrobky z něj od svého uvedení na trh nasbíraly řadu ocenění ( například Bio kysaný mléčný nápoj, který získal cenu Česká biopotravina roku 2006, mlékárenský výrobek roku 2007 a řadu dalších regionálních cen).

Biomléko a výrobky z něj už také nenacházíme pouze v obchodech se zdravou výživou. Užitečně se zabydlely i na pultech supermarketů, například v Bille, která se v privátní řadě Naše Bio snaží podporovat hlavně české producenty biopotravin, dále pak v Albertu i Tescu.




Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Food.


ČTĚTE TAKÉ:Po třech letech manželství spadne frekvence souloží ze čtyř za týden na sotva jednou týdně!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…