Je libo RACLETTE?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kdysi si na roztaveném kvalitním polotvrdém aromatickém sýru podávaném s horkými vařenými či pečenými bramborami pochutnávali pouze švýcarští pastýři z kantonu Wallis. Při příležitosti Kantonální průmyslové výstavy v Sionu začátkem 20. století nabídli obyvatelé přítomným novinářům raclette jako doplněk ke zdejším vínům. Uspěli a od té doby se tato sýrová pochoutka rozšířila nejen po celém Švýcarsku.

Know-how: Raclette je jak název sýra, tak pochoutky, která se z něj připravuje. Původně prosté jídlo, které si švýcarští pastýři připravovali večer venku nad rozžhavenými uhlíky, je nyní oblíbenou pochutinou při posezení s přáteli. Základem pro její přípravu je kus polotvrdého, plnotučného, dobře vyzrálého, aromatického sýra, který se taví na speciálních litinových pánvičkách a poté se seškrabuje na vařenou či pečenou bramboru ve slupce. Podává se také se sušenou šunkou, nakládanými okurkami či cibulkami.


RACLETTE

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 500 g raclettového sýra

Příloha:
* 500 g menších brambor, vařených ve slupce
* 100 g sušené šunky
* nakládané okurky a cibulky perlovky
* čerstvě mletý pepř

1. Doprostřed stolu dejte raclettový gril a rozehřejte ho. Sýr nakrájejte na plátky. Čím je tučnější a smetanovější, tím lahodněji bude chutnat. Mladší sýr má jemnou chuť, starší a vyzrálejší sýr je pak v chuti výraznější a aromatičtější.

2. Vložte ho do pánviček a dejte pod rozžhavenou spirálu raclettového grilu a nechte zvolna roztavit. Každý u stolu si svou pánvičku připravuje sám, proto si může přichystat svou porci podle chuti, fantazie a nálady.

3. Na stůl dejte misky s kyselými okurkami, nakládanými malými cibulkami, případně kukuřičnými klásky a tenkými plátky sušené šunky. Výborně se také hodí nakládané houby a pečené loupané kapie v jemném nálevu, čerstvě mletý pepř a kvalitní bylinková sůl. Hlavní roli u raclette hrají teplé vařené či pečené brambory. Jedí se menší kousky i s jemnou slupkou. Roztavený sýr seškrábněte na horkou bramboru, lehce opepřete a pojídejte s některou z příloh.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 1/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…