Je libo RACLETTE?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kdysi si na roztaveném kvalitním polotvrdém aromatickém sýru podávaném s horkými vařenými či pečenými bramborami pochutnávali pouze švýcarští pastýři z kantonu Wallis. Při příležitosti Kantonální průmyslové výstavy v Sionu začátkem 20. století nabídli obyvatelé přítomným novinářům raclette jako doplněk ke zdejším vínům. Uspěli a od té doby se tato sýrová pochoutka rozšířila nejen po celém Švýcarsku.

Know-how: Raclette je jak název sýra, tak pochoutky, která se z něj připravuje. Původně prosté jídlo, které si švýcarští pastýři připravovali večer venku nad rozžhavenými uhlíky, je nyní oblíbenou pochutinou při posezení s přáteli. Základem pro její přípravu je kus polotvrdého, plnotučného, dobře vyzrálého, aromatického sýra, který se taví na speciálních litinových pánvičkách a poté se seškrabuje na vařenou či pečenou bramboru ve slupce. Podává se také se sušenou šunkou, nakládanými okurkami či cibulkami.


RACLETTE

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 500 g raclettového sýra

Příloha:
* 500 g menších brambor, vařených ve slupce
* 100 g sušené šunky
* nakládané okurky a cibulky perlovky
* čerstvě mletý pepř

1. Doprostřed stolu dejte raclettový gril a rozehřejte ho. Sýr nakrájejte na plátky. Čím je tučnější a smetanovější, tím lahodněji bude chutnat. Mladší sýr má jemnou chuť, starší a vyzrálejší sýr je pak v chuti výraznější a aromatičtější.

2. Vložte ho do pánviček a dejte pod rozžhavenou spirálu raclettového grilu a nechte zvolna roztavit. Každý u stolu si svou pánvičku připravuje sám, proto si může přichystat svou porci podle chuti, fantazie a nálady.

3. Na stůl dejte misky s kyselými okurkami, nakládanými malými cibulkami, případně kukuřičnými klásky a tenkými plátky sušené šunky. Výborně se také hodí nakládané houby a pečené loupané kapie v jemném nálevu, čerstvě mletý pepř a kvalitní bylinková sůl. Hlavní roli u raclette hrají teplé vařené či pečené brambory. Jedí se menší kousky i s jemnou slupkou. Roztavený sýr seškrábněte na horkou bramboru, lehce opepřete a pojídejte s některou z příloh.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 1/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…