Jezte celý den fit&slim!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také jste si dali novoroční předsevzetí, že konečně začnete žít o něco zdravěji? Máme pro vás jídelníček na celý den, díky kterému to dodržíte. A další recepty naleznete v nové knížce Petry Lamschové a Petra Havlíčka Jídlo jako životní styl III.

Pohanková kaše s brusinkami

349 kcal/1 porce

4 porce - příprava: 15 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* špetka soli
* 200 g loupané pohanky
* 2 lžíce sušených brusinek
* 60 g mandlových lupínků
* 20 g strouhané hořké čokolády

Mléko přiveďte k varu, přidejte špetku soli a pohanku. Vše dobře promíchejte, vypněte plotnu a nechte pod poklicí dojít. Přimíchejte brusinky. Podávejte ozdobené plátky mandlí a nastrouhanou čokoládou.


Celozrnná bageta s kuřecím masem

273 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 30 minut

* 3 celozrnné rohlíky
* 80 g kuřecích prsou
* sůl a pepř
* olivový olej
* 100 g salátové okurky
* 75 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
* 1 lžíce nasekaného kopru
* 1 stroužek česneku
* 20 g strouhaného parmazánu

Rohlíky podélně nakrojte, aby šly rozevřít. Maso osolte a opepřete a orestujte na pánvi na troše olivového oleje. Pak ho natrhejte na kousky. Připravte si tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, koprem a prolisovaným česnekem. Spodní část rozevřených rohlíků potřete tzatziki a na něj poklaďte kousky masa. Zasypte parmazánem, případně dozdobte zbylou okurkou a koprem.


Pražma s celerovými hranolky

421 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 40 minut

* 1 pražma (nebo 500 g filetů)
* 1 chilli paprička
* 1 limetka
* 2 snítky plocholisté petržele
* sůl
* olivový olej
* 600 g celeru
* 1 lžíce másla

Pražmu omyjte a osušte. Jemně nasekanou chilli papričku smíchejte se šťávou a kůrou z limetky, nasekanou petrželí a trochou soli. Marinádou potřete rybu zvenčí i zevnitř. Rybu opékejte z obou stran na olivovým olejem potřené grilovací pánvi nebo grilu. Troubu zapněte na 190 °C. Celer očistěte a nakrájejte na silnější hranolky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut dozlatova. Pražmu podávejte s hoblinkami másla a zakápnutou olivovým olejem.


Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou

512 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 10 minut

* 150 g prosciutta
* 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
* 50 g rukoly
* 50 g pórku
* 100 g sušených rajčat v oleji
* šťáva z 1/2 limetky
* čerstvě mletý pepř

Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Nesmí se lámat! Smíchejte scezenou cizrnu, omytou a okapanou rukolu, nakrájený pórek a na proužky nakrájená sušená rajčata. Zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte.


Zapečená miska s bramborovou kaší

476 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 40 minut

* 350 g brambor
* 7 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* 200 g mrkve
* 100 g pórku
* olivový olej
* 200 g mletého hovězího nebo krůtího masa
* sůl a pepř
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* tymián
* 40 g strouhaného eidamu

Brambory uvařte doměkka. Nechte chvíli zchladnout a oloupejte. Přidejte kousek másla, ohřáté mléko a ušlehejte jako klasickou bramborovou kaši. Mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi na troše oleje orestujte mleté maso. Míchejte, dokud se úplně nerozpadne a přestane dělat hrudky. Ochuťte solí, pepřem a hořčicí. Troubu zapněte na 170 °C. Zapékací misku vytřete troškou oleje. Na dno dejte maso, na něj přijde pórek, mrkev, čerstvý tymián a nakonec bramborová kaše. Pečte asi 15 minut. Pak posypte sýrem a ještě chvilku zapečte dozlatova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostlinám. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostlinám. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…