Jezte jako královna a budete mít postavu princezny!

| Autor: Korzo | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kuchař královské rodiny ve výslužbě Darren McGrady se staral o spokojené žaludky Alžběty II., princezny Diany a ostatních členů královského dvora po jedenáct let. Obvyklý jídelníček, který připravoval pro královskou rodinu, je podle něj ukázkou toho, jak se stravovat chutně, pestře a zároveň si udržovat postavu princezny Diany.

Snídaně se servírovala v půl deváté. Dámy si většinou nechávaly na stříbrném tácu přinést do ložnice pomerančový džus a nakrájené čerstvé ovoce, nejčastěji meloun nebo půlku grapefruitu. Muži dávali přednost typické anglické snídani, kde si mohli po libost nabrat na talíř ledvinky, slaninu, smažená vejce a ovoce. K tomu pili čaj.

Obědy se v Buckinghamském paláci většinou podívaly v jednu hodinu a byly poměrně skromné. Většinou stačila grilovaná ryba nebo kuře se zeleninou a salátem. Místo dezertu bylo na stole čerstvé ovoce.

"Pokud ale královna pořádala na zámku Balmoral velký oběd, připravovali jsme tři chody tradičních irských jídel, jako je dušené maso se zeleninou a brambory," vzpomíná kuchař. "Každé jídlo jsme servírovali na stříbrných talířích. Všichni si navíc mohli vybrat jídlo z menu ve formě knihy. Její součástí byl také zápisník, kam psali své poznámky k jídlu. Jestli jim chutnalo nebo v něm třeba bylo příliš česneku."

Večeře servírovaná v půl deváté večer bývala slavnostnější.
"Kdykoliv se konala větší večeře pro víc hostů, připravovali jsme několik porcí navíc. Pokud zbyly, posílali jsme je zpět do kuchyně, což šéfkuchaři vítali. Rádi si pochutnávali na jídle určeném královské rodině," usmívá se Darren McGrady. "Hodně se změnilo s příchodem princezny Diany, která si velmi pečlivě hlídala váhu. Začal jsem dělat exotičtější jídla, jako třeba plněné lilky, grilovanou zeleninu a ryby na páře, které Diana milovala. Také měla ráda polévky a zeleninu jen tak osmahnutou na olivovém oleji. Královna dávala přednost tradiční francouizské a anglické kuchyni. Její oblíbenou večeří byly dvě jehněčí kotletky se zeleninou."

Nesměl chybět odpolední čaj
Tradiční čaj o páté se servíroval už v 16.30. K němu patřily vždy mísy sendvičů, koláče a různé čajové pečivo. Rodina se sesedla kolem stolu a její členové se obsluhovali se sami.

"Jako první zmizely sendviče se šunkou a anglickou hořčicí, a také ty s okurkami," vzpomíná kuchař. "Jak královna, tak princezna Diana milovaly čokoládu. Jedním z Dianiných dietních prohřešků byly čokoládové tyčinky. Nikdo v paláci však nesnědl sladkého příliš. Když jsme jako dezert servírovali pudink, stačilo množství na běžných šest porcí deseti lidem. A i když bylo k jídlu několik chodů, vždy to byly velmi skromné porce."

Královnu kuchyně nezajímá
"Je zajímavé, že královna se nikdy nezajímala o kuchyni, tak jako jiné ženy, které mají zkušenost s vedením domácnosti. Nikdy neřekla, že by dala přednost jiným příborům, jinak upravenému jídlu nebo třeba, že je škoda vyhodit nějaké zbytky," prozrazuje na závěr něco ze soukromí Jejího Veličenstva Darren McGrady.

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…