Jizerská roubenka

| Autor: Klára Tománková (F.O.O.D) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přes tři sta let zabydlovala tradiční chalupa jizerské svahy a vypadalo to, že se podobně jako u mnoha jiných její osud chýlí ke konci. Pak potkala své zachránce - a nový život v novém století mohl začít.



Na chalupy do Jizerek k přátelům a známým jezdili dnešní majitelé této roubenky řadu let. Dost možná, že přitom občas míjeli i místo, kde nakonec měli objevit „tu svou“. K rozhodnutí zakoupit tady nemovitost pak došlo před asi pěti lety.

„Tohle byla první chalupa, kterou jsme viděli, ale láska na první pohled to nebyla,“ usmívá se dnes paní domu. Objeli a navštívili totiž řadu dalších míst - aby se nakonec z nějakého vnitřního popudu vrátili sem na důkladnější obhlídku stavení, kterému nakonec vdechli nový život.

Nový život staré roubenky

Jak už bývá v podobných situacích běžné, i tady musela proběhnout důkladná rekonstrukce. Chalupu už dávno přerostly a zastínily staré a také nemocné obrovské stromy. Když ustoupily, získal náhle celý prostor tolik potřebné slunce a studená a smutná chalupa se rozsvítila i zateplila.



Dvě místnosti v přízemí byly spojeny a vznikl tak krásný velký prostor, který se díky velkým dveřím otevírá do zadní části s nádherným výhledem na louku a les. Chalupa získala nové podlahy, prkna sjednotil příjemný tmavý nátěr, kuchyně a koupelny mají funkční jednoduchou dlažbu.

Prošly rovněž důkladnou rekonstrukcí. Leitmotivem všech úprav byla jednoduchost a také zachování původních rysů tradiční chalupy. Majitelé chtěli místu zachovat co nejvíc autentičnosti.

Vyumělkovanost a rádoby starobylost je těmto kreativním a umělecky nadaným lidem zcela cizí, proto uvítali i skutečnost, že po předchozí majitelce tu zůstalo několik kusů původního nábytku, k nimž se váže i zajímavá historie.

Ta se koneckonců týká i bývalé majitelky Mariany Volfové, která vlastnila vyhlášený krejčovský salon, kde se šily kostýmy pro Vinohradské divadlo. Paní Mariana byla místní krasavice a vyhlášená osobnost, která pro své návštěvy ráda připravovala skvělou ledovou kávu.



Na sklonku života se přestěhovala se svou společnicí do Jizerských hor. Po jejím odchodu se o chalupu staral její nevlastní vnuk, který ji pak odprodal současným majitelům. Přestože je chalupa synonymem prostého vesnického života, podařilo se díky výběru a uspořádání nábytku a doplňků dodat interiéru i jemný nádech prvorepublikové elegance. Projevila se tu i profese majitele, architekta (www.adr.czk).

Všechny prostory působí svou jednoduchostí, čistotou a jsou jak půvabné, tak funkční. K příjemnému pobytu tady přispívá i vítaný zásah moderní doby, chalupa má plynovou přípojku, a tak je postaráno i o jednoduché vytápění, které u starých staveb nebývá samozřejmostí. Zejména podlahové topení v koupelnách velmi zvyšuje faktor přitažlivosti tradiční jizerské chalupy, která dnes čtyřčlenné rodině slouží i jako základna outdoorových aktivit, cyklistiky a lyžování.



Ty zdejší život před třemi sty lety ještě neznal, ale půvab místa zůstal naštěstí nezměněn.



Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Food.



ČTĚTE TAKÉ:
Halloween: Nejodvážnější hollywoodská travesty show!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…