Jizerská roubenka

| Autor: Klára Tománková (F.O.O.D) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přes tři sta let zabydlovala tradiční chalupa jizerské svahy a vypadalo to, že se podobně jako u mnoha jiných její osud chýlí ke konci. Pak potkala své zachránce - a nový život v novém století mohl začít.



Na chalupy do Jizerek k přátelům a známým jezdili dnešní majitelé této roubenky řadu let. Dost možná, že přitom občas míjeli i místo, kde nakonec měli objevit „tu svou“. K rozhodnutí zakoupit tady nemovitost pak došlo před asi pěti lety.

„Tohle byla první chalupa, kterou jsme viděli, ale láska na první pohled to nebyla,“ usmívá se dnes paní domu. Objeli a navštívili totiž řadu dalších míst - aby se nakonec z nějakého vnitřního popudu vrátili sem na důkladnější obhlídku stavení, kterému nakonec vdechli nový život.

Nový život staré roubenky

Jak už bývá v podobných situacích běžné, i tady musela proběhnout důkladná rekonstrukce. Chalupu už dávno přerostly a zastínily staré a také nemocné obrovské stromy. Když ustoupily, získal náhle celý prostor tolik potřebné slunce a studená a smutná chalupa se rozsvítila i zateplila.



Dvě místnosti v přízemí byly spojeny a vznikl tak krásný velký prostor, který se díky velkým dveřím otevírá do zadní části s nádherným výhledem na louku a les. Chalupa získala nové podlahy, prkna sjednotil příjemný tmavý nátěr, kuchyně a koupelny mají funkční jednoduchou dlažbu.

Prošly rovněž důkladnou rekonstrukcí. Leitmotivem všech úprav byla jednoduchost a také zachování původních rysů tradiční chalupy. Majitelé chtěli místu zachovat co nejvíc autentičnosti.

Vyumělkovanost a rádoby starobylost je těmto kreativním a umělecky nadaným lidem zcela cizí, proto uvítali i skutečnost, že po předchozí majitelce tu zůstalo několik kusů původního nábytku, k nimž se váže i zajímavá historie.

Ta se koneckonců týká i bývalé majitelky Mariany Volfové, která vlastnila vyhlášený krejčovský salon, kde se šily kostýmy pro Vinohradské divadlo. Paní Mariana byla místní krasavice a vyhlášená osobnost, která pro své návštěvy ráda připravovala skvělou ledovou kávu.



Na sklonku života se přestěhovala se svou společnicí do Jizerských hor. Po jejím odchodu se o chalupu staral její nevlastní vnuk, který ji pak odprodal současným majitelům. Přestože je chalupa synonymem prostého vesnického života, podařilo se díky výběru a uspořádání nábytku a doplňků dodat interiéru i jemný nádech prvorepublikové elegance. Projevila se tu i profese majitele, architekta (www.adr.czk).

Všechny prostory působí svou jednoduchostí, čistotou a jsou jak půvabné, tak funkční. K příjemnému pobytu tady přispívá i vítaný zásah moderní doby, chalupa má plynovou přípojku, a tak je postaráno i o jednoduché vytápění, které u starých staveb nebývá samozřejmostí. Zejména podlahové topení v koupelnách velmi zvyšuje faktor přitažlivosti tradiční jizerské chalupy, která dnes čtyřčlenné rodině slouží i jako základna outdoorových aktivit, cyklistiky a lyžování.



Ty zdejší život před třemi sty lety ještě neznal, ale půvab místa zůstal naštěstí nezměněn.



Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Food.



ČTĚTE TAKÉ:
Halloween: Nejodvážnější hollywoodská travesty show!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…