Kamna jako na zámku

Kamna jako na zámku

Taky jste při návštěvě hradů a zámků obdivovali nádheru kachlových kamen nebo impozantních krbů? Dnes už není problém pořídit si podobnou parádu i do obýváku například v činžovním bytě. Potřebujete jen pevnou a nehořlavou podlahovou krytinu a přístup ke komínu.



Pohled do živého ohně je pro mnoho lidí neodolatelně romantický. Pořídit si takové topení i do svého obýváku ovšem neobohatí jen interiér, ale příjemně může potěšit i peněženku. Palivové dřevo je stále bezkonkurenčně nejlevnějším druhem paliva a při jeho používání se například při srovnání s elektřinou uspořit až polovina nákladů.
Kachle hřejí dlouho
Krbová kachlová kamna jsou nejen velmi dekorativní na pohled, ale překvapí vás jejich vysoká tepelná účinnost a ekonomický provoz. Někdo jim možná bude vyčítat, že se déle rozehřívají, ale bohatě to vykompenzují dlouhou dobou výhřevnosti a nízkou spotřebou paliva. „Je to způsobeno tím, že keramický obklad velmi dobře akumuluje teplo, které pak postupně uvolňuje,vysvětluje Štěpán Srdečný z Mountfieldu. „Výsledkem je, že po pár hodinách topení dokáží ještě dlouho po vyhasnutí ohně do místnosti předávat teplo. Zajímavé o tohoto typu kamen také je, že jejich design je neopakovatelný. Díky použití tradičních technik při výrobě kachlů je každý kus zcela originální,“ dodává Srdečný.

Zatopte na muří nožce
Stavět si klasický krb by bylo velmi organizačně i finančně náročné. A proč taky, když stejný efekt, ovšem mnohem jednodušeji, zajistí krbová kamna s proskleným ohništěm,. Na výběr jsou typy, které je možné postavit jak ke zdi, tak i do rohu. Podle toho, kde máte přístup ke komínu.
Zapomeňte na to, že kamna jsou dobrá jen na prohřátí bytu či domu. S přehledem mohou být v tom nejlepším slova smyslu dominantou místnosti, protože moderní modely se pyšní zajímavými designy. Z tohoto pohledu jsou velmi zajímavá například kamna Tore, která mohou stát i volně v prostoru. Jsou otočná kolem své osy, takže si teplo doslova „pošlete“ tam, kam právě chcete.
Kolik prostoru zvládnou krbová kamna vytápět záleží na tom, jak výkonná si vyberete. Pokud je chcete mít jako alternativu k hlavnímu vytápění, například místo starých kotlů, jsou ideální typy s teplovodním výměníkem. Bez velkých obtíží je můžete napojit na stávající systém ústředního topení, tedy rozvod radiátorů a vytápět celý dům.
Ještě lepší výhřevnost pak dosahují modely například krbových kamen Haas+Sohn, které mají systém terciárního spalování. Předehřátý vzduch je pomocí speciálních rozvodů veden do spalovacího prostoru a přispívá k lepšímu spalování. Laicky řečeno pak kamna více hřejí při mnohem menší spotřebě paliva.

Krb – čistokrevná romantika
Další možností ohně v bytě jsou krbové stavebnice, tedy ucelené soubory krbové vložky a obestavby. S trochou šikovnosti z nich lze svépomocí sestavit krb. Na rozdíl od kamen, která mají design předem daný, si krbovou stavebnici můžete dotvořit podle vlastních představ. Mají totiž jen základní povrchovou úpravu, takže si můžete zahrát na designéry a barvami hotový krb okolorovat tak, aby dokonale ladil s jakýmkoliv interiérem.

Zdroj a foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud