Karamelové potěšení

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máte rádi sladké? Pak je karamel přesně to, co si zamilujete. Nebojte se jeho výroby. Dáte-li si pozor na prsty, je jeho příprava nakonec docela jednoduchá.

Základní máslový karamel

1 DÁVKA (4 PORCE POLEVY) - PŘÍPRAVA: 15 MINUT

  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 75 ml smetany ke šlehání

Do pánve rovnoměrně nasypte cukr a na nejsilnějším plameni ho nechte zkaramelizovat. Nemíchejte, ale hlídejte, aby se nezačal pálit. Stáhněte plamen a karamelem a pánví několikrát jemně zakružte. Odstavte a nechte asi 2 minuty zchladnout. Přidejte máslo (pozor, bude to prskat!) a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud se směs nespojí. Vraťte na sporák a na mírném plameni vmíchejte smetanu, případně 4 lžíce creme fraîche. Podle potřeby používejte ještě teplý polotekutý nebo úplně vychladlý a ztuhlý.


Karamelová pavlova s grepem

forma o Ø 24 cm - příprava: 2 hodiny

* 4 bílky
* špetka soli
* 175 g třtinového cukru
* 1 lžíce škrobu
* 1 dávka karamelu

KRÉM A OZDOBA:
* 200 g mascarpone
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1/2 růžového grepu

Troubu zapněte na 150 °C. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu, pak po částech zašlehejte cukr se škrobem. Hotové bezé je jasně bílé, hladké, lesklé a táhne se za metlami. Vmíchejte karamel a rozetřete do kruhu na plech vyložený pečicím papírem. Pečte, nebo vlastně spíš sušte, asi 75 minut. Neotvírejte dvířka trouby! Pak troubu vypněte a bezé v ní nechte i vychladnout. Studené mascarpone opatrně vyšlehejte se studenou smetanou v hladký krém. Nakonec zapracujte i cukr. Grep oloupejte a dužninu vyloupejte i od vnitřních slupek. Zdobte krémem a grepem a podávejte.

Jablečná lízátka s čokoládou

8–10 kousků - příprava: 25 minut + tuhnutí

* 4–5 velkých jablek
* 1 dávka karamelu
* 200 g hořké čokolády
* nasekané oříšky na obalení

Z jablek pomocí tvořítka (v domácích potřebách ho seženete jako lžíci na meloun) udělejte kuličky. Počítejte s tím, že část jablek zbude. Kuličky osušte, napíchejte na dřívka a obalte v karamelu. Nechte zatuhnout a dvakrát opakujte. Rozehřejte dvě třetiny čokolády a vmíchejte nalámanou zbylou třetinu. Výsledná teplota čokolády by měla být 32 °C. Ztuhlá jablka v karamelu obalte ještě v čokoládě, nechte napůl ztuhnout a obalte v oříšcích. Nechte úplně vychladnout.

Cupcakes s karamelovou náplní

10 kusů - příprava: 75 minut

* 220 g polohrubé mouky
* 110 g krupicového cukru
* 3–4 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 130 ml oleje
* 170 ml kefíru
* 2 vejce
* 1 dávka karamelu

KRÉM:
* 300 g cream cheese (Philadelphia, Duko, Cream Spread…)
* 100 g měkkého másla
* 2 lžíce karamelu (měl by zbýt z náplně)

Troubu zapněte na 190 °C. Suché suroviny (mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva) promíchejte. Olej a kefír prošlehejte s vejci a vmíchejte k suchým surovinám. Když je těsto zcela hladké, nalijte jej do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky. Měly by být plné asi do dvou třetin. Pečte zhruba 30 minut.

Mezitím smíchejte cream cheese (o pokojové teplotě) s měkkým máslem a karamelem. Z vychladlých muffinů seřízněte „čepičku“, trochu hmoty vykrojte (můžete sníst jen tak nebo použít na výrobu jiného dezertu), naplňte karamelem, přiklopte a ozdobte krémem z cream cheese a karamelu.

Slaný karamel

Hitem poslední doby je slaný karamel. Ten připravíte jako klasický, na závěr k němu ale vmícháte lžičku mořské soli. Je skvělý k masu i na sladké pečení!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…