S obdobou našich karbanátků se setkáte všude na světě. Smažené, pečené nebo grilované mleté placičky přitom zdaleka nemusejí být jen z masa, zkuste třeba brokolici!
Hovězí koule s rajčatovou omáčkou
4 porce, příprava: 50 minut
1 velká mrkev, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 plechovka loupaných rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř, 500 g mletého hovězího masa, 2 lžičky nasekané čerstvé šalvěje, 1 vejce, 1 lžička worcesterské omáčky, strouhanka, 400 g špaget, parmazán a petrželka
Mrkev a šalotky nakrájejte nadrobno a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek, loupaná nakrájená rajčata, vývar a oregano. Poduste. Dochuťte solí a pepřem. Mleté maso smíchejte s nasekanou šalvějí, prošlehaným vejcem a worcesterskou omáčkou, osolte a opepřete, pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z masové směsi tvořte navlhčenýma rukama koule a opékejte je na pánvi v rozpáleném oleji 6 minut. Hotové koule vmíchejte do rajčatové omáčky, přidejte nasekanou petrželku a odstavte z plamene. Podávejte se špagetami uvařenými na skus a nastrouhaným parmazánem.
Jednoduchý recept na masové karbanátky najdete na videu:
Pokračování 2 / 4
Pikantní šašlik z kuřecího masa
4 porce, příprava: 45 minut
800 g kuřecích stehenních řízků, 3 stroužky česneku, 2–3 cm zázvoru, 8 jarních cibulek, 3 uzené zelené chilli papričky (prášek), 1 lžička mleté papriky, 1 lžička masala omáčky, 1 žloutek, sůl a pepř, strouhanka podle potřeby
SALÁT: větvička cherry rajčátek, 2 červené cibule, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř
Kuřecí maso umelte a smíchejte s utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nasekanými jarními cibulkami, chilli práškem, mletou paprikou, masala omáčkou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem. Pokud to bude třeba, zahustěte strouhankou. Masovou směs napíchejte na špejle a grilujte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Podávejte se salátem z cherry rajčátek a červené cibulky, dochuceným olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Náš TIP: Klidně můžete experimentovat s kořením. Pokud neholdujete ostřejším chutím, vynechte chilli a zázvor nebo zkuste k masu přidat nasekané čerstvé bylinky.
Pokračování 3 / 4
Vepřový burger
4 porce, příprava: 30 minut
600 g vepřové plece, 1 lžička semínek koriandru, 2 lžičky worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 hranaté housky, zelený salát podle chuti, 2 bílé cibule, 1 lžíce třtinového cukru
DIP: 100 g majonézy, 200 g bílého jogurtu, sůl a pepř, 1 stroužek česneku, hrst pažitky, citronová šťáva
Vepřové maso namelte a smíchejte s nadrcenými koriandrovými semínky a worcesterskou omáčkou, dochuťte solí a pepřem. Orestujte nebo grilujte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávejte v překrojených houskách se salátem, karamelizovanou cibulkou a dipem připraveným z uvedených ingrediencí.
Pokračování 4 / 4
Vegetariánské karbanátky
4 porce, příprava: 45 minut
1 brokolice, 1 stroužek česneku, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek parmazánu, 2 lžíce smetany 30%, 1 žloutek, pepř a sůl, olej na smažení
DIP: 150 g bílého jogurtu, šťáva z limetky, sůl a pepř
Brokolici povařte asi 5 minut, sceďte a nechte vychladnout. Nasekejte ji na malé kousky a smíchejte s podrceným česnekem, moukou, strouhaným parmazánem, smetanou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem, nechte odležet a tvořte placičky. Smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Skládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Podávejte s dipem, který připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí.