Když stolování není nuda!

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každá slavnostní příležitost v životě člověka si zaslouží oslavu u svátečně prostřeného stolu. Ne vždy je však úplně jasné, jakým způsobem pro takovou příležitost tabuli připravit a jak se u stolu chovat.

Základním pravidlem stolování je držet se jednotného stylu při výběru textilií, nádobí i příborů. Slavnostní oběd či večeře není jen příležitostí k potěšení chuťových buněk, ale měla by to být také pastva pro oči.



Základem designově sladěné tabule je výběr barvy vrchního ubrusu, která musí ladit s barvou papírových a látkových ubrousků. Podkladový ubrus by měl po stranách přesahovat asi o 25-30 cm přes desku stolu, ale zároveň by se neměl dotýkat židlí. Přes něj se následně pokládá vrchní ubrus, který barevně koresponduje s celkovou výzdobou. Na závěr se pokládají do nejrůznějších tvarů aranžované látkové ubrousky, jejichž počet vždy odpovídá počtu stolovníků. Efektní květinové aranžmá uprostřed stolu dodá celé dekoraci styl a půvab.

Při vytváření květinové dekorace je však třeba dbát na její výšku, aby na sebe strávníci dobře viděli. Vhodným doplňkem mohou být barevně sladěné svíčky, ležérně poházené kamínky, okvětní lístky apod. Výzdoba by ale neměla nijak omezovat hosty při běžných úkonech stolování.



Designové nádobí dokáže zpestřit každou hostinu
Jednotný styl je třeba dodržet i při výběru nádobí a příborů. Obojí se dostane do rukou všech hostů, a proto je třeba kromě jejich absolutní čistoty dbát i na jejich design. Tomu se pravidelně věnují přední světoví designéři či architekti. Vzhled talířů, příborů, skleniček a jiného nádobí totiž dokáže prozářit každou tabuli. Na své si tak přijdou všechny smysly.

Jak přichystat příbory?
Uspořádání příborů na stole se řídí obecně platnými pravidly. Základem je podkladový talíř, na který jsou postupně přinášeny jednotlivé pokrmy. Naopak všechny potřebné příbory by měly být u talíře připraveny již od začátku: vpravo nože (vždy čepelí k talíři) a lžíce, nalevo vidličky špičkou nahoru. Jíst se začíná příborem, který je položen nejdále od talíře.



Například menší příbor na předkrm leží nejdále od talíře, protože jej host využije jako první. Dezertní příbor, skládající se z menší lžičky a vidličky, se umísťuje nad talíř. Vpravo nahoře od talíře se nachází prostor pro skleničky. Ty se rozestavují buď do trojúhelníku, anebo šikmo za sebou. Nikdy se však neprostírají více než čtyři skleničky, přičemž každá z nich je určená k jinému druhu pití. Místo vlevo nad příborem je určeno pro malou misku na salát.


ČTĚTE TAKÉ:

Tmavomodrý svět - I. díl

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…