Když stolování není nuda!

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každá slavnostní příležitost v životě člověka si zaslouží oslavu u svátečně prostřeného stolu. Ne vždy je však úplně jasné, jakým způsobem pro takovou příležitost tabuli připravit a jak se u stolu chovat.

Základním pravidlem stolování je držet se jednotného stylu při výběru textilií, nádobí i příborů. Slavnostní oběd či večeře není jen příležitostí k potěšení chuťových buněk, ale měla by to být také pastva pro oči.



Základem designově sladěné tabule je výběr barvy vrchního ubrusu, která musí ladit s barvou papírových a látkových ubrousků. Podkladový ubrus by měl po stranách přesahovat asi o 25-30 cm přes desku stolu, ale zároveň by se neměl dotýkat židlí. Přes něj se následně pokládá vrchní ubrus, který barevně koresponduje s celkovou výzdobou. Na závěr se pokládají do nejrůznějších tvarů aranžované látkové ubrousky, jejichž počet vždy odpovídá počtu stolovníků. Efektní květinové aranžmá uprostřed stolu dodá celé dekoraci styl a půvab.

Při vytváření květinové dekorace je však třeba dbát na její výšku, aby na sebe strávníci dobře viděli. Vhodným doplňkem mohou být barevně sladěné svíčky, ležérně poházené kamínky, okvětní lístky apod. Výzdoba by ale neměla nijak omezovat hosty při běžných úkonech stolování.



Designové nádobí dokáže zpestřit každou hostinu
Jednotný styl je třeba dodržet i při výběru nádobí a příborů. Obojí se dostane do rukou všech hostů, a proto je třeba kromě jejich absolutní čistoty dbát i na jejich design. Tomu se pravidelně věnují přední světoví designéři či architekti. Vzhled talířů, příborů, skleniček a jiného nádobí totiž dokáže prozářit každou tabuli. Na své si tak přijdou všechny smysly.

Jak přichystat příbory?
Uspořádání příborů na stole se řídí obecně platnými pravidly. Základem je podkladový talíř, na který jsou postupně přinášeny jednotlivé pokrmy. Naopak všechny potřebné příbory by měly být u talíře připraveny již od začátku: vpravo nože (vždy čepelí k talíři) a lžíce, nalevo vidličky špičkou nahoru. Jíst se začíná příborem, který je položen nejdále od talíře.



Například menší příbor na předkrm leží nejdále od talíře, protože jej host využije jako první. Dezertní příbor, skládající se z menší lžičky a vidličky, se umísťuje nad talíř. Vpravo nahoře od talíře se nachází prostor pro skleničky. Ty se rozestavují buď do trojúhelníku, anebo šikmo za sebou. Nikdy se však neprostírají více než čtyři skleničky, přičemž každá z nich je určená k jinému druhu pití. Místo vlevo nad příborem je určeno pro malou misku na salát.


ČTĚTE TAKÉ:

Tmavomodrý svět - I. díl

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…