Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každý večer si na výtečných pokrmech v kodaňské restauraci Rub & Stub může najednou pochutnat až šedesát zákazníků. Originální menu je sestavováno denně a to těsně před začátkem vaření. Proč? Suroviny totiž nepřicházejí na objednávku, ale jedná se o přebytky od zemědělců a obchodníků, kteří by je vyhodili do odpadu. Nezisková restaurace se snaží upozornit na plýtvání potravinami.

Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

Stovka jejích zaměstnanců pracuje v podniku dobrovolně, jen dva muži dostávají plat – šéfkuchař a manažer projektu, kteří se musejí provozu věnovat naplno.

Každý den oba hlavní motory kodaňské restaurace Rub & Stub seberou potraviny ze supermarketů a od farmářů, které by skončily v popelnici. Ze směsice se pak snaží vytvořit menu, které budou za chvíli nabízet zákazníkům.

„Nápad pochází z vlastní zkušenosti nás všech, kteří jsme museli vyhodit potraviny, proč tolik dobrého jídla končí v popelnici? Celý svět se snaží šetřit peníze a pracovat efektivněji v mnoha oblastech života, proč ne tedy s jídlem?“ vysvětluje manažer projektu Tore Bang Heerup v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Menu je plánováno každý den až ve chvíli, kdy jsou všechny potraviny na stole. Jídla navrhuje šéfkuchař po konzultaci s Torem.

„Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady skombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu… Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ tvrdí Tore, jemuž s obsluhou pomáhá stovka dobrovolníků.

Foto: Rub&Stub/Facebook

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Dnes | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Dnes | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Včera | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…