Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každý večer si na výtečných pokrmech v kodaňské restauraci Rub & Stub může najednou pochutnat až šedesát zákazníků. Originální menu je sestavováno denně a to těsně před začátkem vaření. Proč? Suroviny totiž nepřicházejí na objednávku, ale jedná se o přebytky od zemědělců a obchodníků, kteří by je vyhodili do odpadu. Nezisková restaurace se snaží upozornit na plýtvání potravinami.

Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

Stovka jejích zaměstnanců pracuje v podniku dobrovolně, jen dva muži dostávají plat – šéfkuchař a manažer projektu, kteří se musejí provozu věnovat naplno.

Každý den oba hlavní motory kodaňské restaurace Rub & Stub seberou potraviny ze supermarketů a od farmářů, které by skončily v popelnici. Ze směsice se pak snaží vytvořit menu, které budou za chvíli nabízet zákazníkům.

„Nápad pochází z vlastní zkušenosti nás všech, kteří jsme museli vyhodit potraviny, proč tolik dobrého jídla končí v popelnici? Celý svět se snaží šetřit peníze a pracovat efektivněji v mnoha oblastech života, proč ne tedy s jídlem?“ vysvětluje manažer projektu Tore Bang Heerup v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Menu je plánováno každý den až ve chvíli, kdy jsou všechny potraviny na stole. Jídla navrhuje šéfkuchař po konzultaci s Torem.

„Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady skombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu… Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ tvrdí Tore, jemuž s obsluhou pomáhá stovka dobrovolníků.

Foto: Rub&Stub/Facebook

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Dnes | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Dnes | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Včera | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…