Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každý večer si na výtečných pokrmech v kodaňské restauraci Rub & Stub může najednou pochutnat až šedesát zákazníků. Originální menu je sestavováno denně a to těsně před začátkem vaření. Proč? Suroviny totiž nepřicházejí na objednávku, ale jedná se o přebytky od zemědělců a obchodníků, kteří by je vyhodili do odpadu. Nezisková restaurace se snaží upozornit na plýtvání potravinami.

Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

Stovka jejích zaměstnanců pracuje v podniku dobrovolně, jen dva muži dostávají plat – šéfkuchař a manažer projektu, kteří se musejí provozu věnovat naplno.

Každý den oba hlavní motory kodaňské restaurace Rub & Stub seberou potraviny ze supermarketů a od farmářů, které by skončily v popelnici. Ze směsice se pak snaží vytvořit menu, které budou za chvíli nabízet zákazníkům.

„Nápad pochází z vlastní zkušenosti nás všech, kteří jsme museli vyhodit potraviny, proč tolik dobrého jídla končí v popelnici? Celý svět se snaží šetřit peníze a pracovat efektivněji v mnoha oblastech života, proč ne tedy s jídlem?“ vysvětluje manažer projektu Tore Bang Heerup v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Menu je plánováno každý den až ve chvíli, kdy jsou všechny potraviny na stole. Jídla navrhuje šéfkuchař po konzultaci s Torem.

„Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady skombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu… Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ tvrdí Tore, jemuž s obsluhou pomáhá stovka dobrovolníků.

Foto: Rub&Stub/Facebook

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…