Rychlou a originální večeři připravíte za pomoci rozpálené trouby a několika rafinovaných surovin. Kromě listového využijete také kynuté, křehké nebo filo těsto.
Křehké koláčky s hráškem
Listové těsto
6 koláčků - příprava: 35 minut
- 1 balení listového těsta
- 200 g sýra feta
- 400 g barevných cherry rajčátek
- 250 g mraženého hrášku
- extra panenský olivový olej
- 50 g výhonků řeřichy
Z listového těsta vykrojte šest stejně velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Sýr nakrájejte na plátky a poklaďte jím těsto.
Rajčátka nakrájejte na kolečka. Polovinu rozdělte na čtverce se sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut.
Povolený mražený hrášek vložte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak ho sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.
Upečené koláčky vyndejte z trouby. Rozdělte na ně zbylá kolečka rajčat a posypte hráškem. Povrch pokapejte olivovým olejem. Nakonec ozdobte výhonky řeřichy.
Banica s bylinkovým tvarohem
Filo těsto
6–8 porcí - příprava: 45 minut
- 12 plátů těsta
- 100 g másla
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 100 g nasekané velkolisté petržele
- 50 g pažitky
- sůl a pepř
Rozprostřete vedle sebe tři pláty těsta. Potřete je rozpuštěným máslem a okraje překryjte asi 1 cm přes sebe, aby vznikl jeden dlouhý plát. Na ten položte další 3 pláty těsta a opět je pomažte máslem. To opakujte, až budete mít všechny pláty naskládané na sobě.
Měkký tvaroh dejte do sítka a nechte ho chvíli vykapat. Pak ho přendejte do hlubší mísy, přidejte vejce a nasekané bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Směs rozetřete na připravený plát těsta. Pak ho opatrně srolujte, aby vznikl dlouhý váleček.
Kulatou zavírací formu vyložte pečicím papírem. Váleček stočte do formy do tvaru šneka. Pečte na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Po upečení přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte ještě 5 minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nakrájejte na porce.
Košíčky s ricottou, žampiony a tymiánem
Křehké těsto
6 kousků - příprava: 50 minut
TĚSTO:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
NÁPLŇ:
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- sůl a pepř
NA DOKONČENÍ:
- máslo na vymazání
- 250 g žampionů
- snítka tymiánu
Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vychlazené, na kostky nakrájené máslo, jedno vejce, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto. To zabalte a dejte odpočinout na 30 minut do ledničky.
V míse smíchejte ricottu a vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Formičky vymažte máslem. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka větší než formičky.
Do každé formy vložte kousek těsta a propíchejte dno. Naplňte náplní a navrch naskládejte plátky žampionů. Posypte tymiánem a pečte na 190 °C asi 20 minut.
NÁŠ TIP: Žampiony můžete pro změnu nahradit kousky sušené šunky nebo plátky cherry rajčátek.
Koláč s cuketou a kozím sýrem
Kynuté těsto
6 porcí - příprava: 50 minut + odležení těsta
TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce oleje
NÁPLŇ:
- 1 cuketa
- sůl a pepř
- 250 ml smetany 30%
- 2 vejce
- 100 g kozího sýra
- výhonky hrášku a řeřichy
Na vále smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Pomalu vlévejte vlažnou vodu a zapracovávejte tak, aby vzniklo hladké vláčné těsto (budete jí potřebovat celkem asi 150 ml). Nakonec přidejte olej. Těsto 5 minut propracovávejte. Pak ho zabalte do fólie a nechte v teple 30 minut.
Cuketu omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte a dejte do cedníku vykapat. Smetanu smíchejte v míse s vejcem a pepřem. Těsto rozválejte, vyložte jím formu a nechte 5 minut odpočinout.
Na těsto nalijte malou část tekuté směsi. Pak rozprostřete nastrouhanou vymačkanou cuketu a zalijte zbytkem náplně. Z kozího sýra nakrájejte kolečka a naskládejte je doprostřed koláče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Nakrájejte a ozdobte výhonky hrášku a řeřichy.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.