Koláče nemusí být jen sladké. Zkuste to jednou pro změnu na slano

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlou a originální večeři připravíte za pomoci rozpálené trouby a několika rafinovaných surovin. Kromě listového využijete také kynuté, křehké nebo filo těsto.

Křehké koláčky s hráškem

Listové těsto

6 koláčků - příprava: 35 minut

* 1 balení listového těsta
* 200 g sýra feta
* 400 g barevných cherry rajčátek
* 250 g mraženého hrášku
* extra panenský olivový olej
* 50 g výhonků řeřichy

Z listového těsta vykrojte šest stejně velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Sýr nakrájejte na plátky a poklaďte jím těsto.

Rajčátka nakrájejte na kolečka. Polovinu rozdělte na čtverce se sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut.

Povolený mražený hrášek vložte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak ho sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.

Upečené koláčky vyndejte z trouby. Rozdělte na ně zbylá kolečka rajčat a posypte hráškem. Povrch pokapejte olivovým olejem. Nakonec ozdobte výhonky řeřichy.


Banica s bylinkovým tvarohem

Filo těsto

6–8 porcí - příprava: 45 minut

* 12 plátů těsta
* 100 g másla
* 500 g měkkého tvarohu
* 3 vejce
* 100 g nasekané velkolisté petržele
* 50 g pažitky
* sůl a pepř

Rozprostřete vedle sebe tři pláty těsta. Potřete je rozpuštěným máslem a okraje překryjte asi 1 cm přes sebe, aby vznikl jeden dlouhý plát. Na ten položte další 3 pláty těsta a opět je pomažte máslem. To opakujte, až budete mít všechny pláty naskládané na sobě.

Měkký tvaroh dejte do sítka a nechte ho chvíli vykapat. Pak ho přendejte do hlubší mísy, přidejte vejce a nasekané bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Směs rozetřete na připravený plát těsta. Pak ho opatrně srolujte, aby vznikl dlouhý váleček.

Kulatou zavírací formu vyložte pečicím papírem. Váleček stočte do formy do tvaru šneka. Pečte na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Po upečení přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte ještě 5 minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nakrájejte na porce.


Košíčky s ricottou, žampiony a tymiánem

Křehké těsto

6 kousků - příprava: 50 minut

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 150 g másla
* 1 vejce

NÁPLŇ:
* 250 g ricotty
* 2 vejce
* sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:
* máslo na vymazání
* 250 g žampionů
* snítka tymiánu

Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vychlazené, na kostky nakrájené máslo, jedno vejce, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto. To zabalte a dejte odpočinout na 30 minut do ledničky.

V míse smíchejte ricottu a vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Formičky vymažte máslem. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka větší než formičky.

Do každé formy vložte kousek těsta a propíchejte dno. Naplňte náplní a navrch naskládejte plátky žampionů. Posypte tymiánem a pečte na 190 °C asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Žampiony můžete pro změnu nahradit kousky sušené šunky nebo plátky cherry rajčátek.


Koláč s cuketou a kozím sýrem

Kynuté těsto

6 porcí - příprava: 50 minut + odležení těsta

TĚSTO:
* 500 g hladké mouky
* 2 lžičky sušeného droždí
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 1/2 lžičky soli
* 1 lžíce oleje

NÁPLŇ:
* 1 cuketa
* sůl a pepř
* 250 ml smetany 30%
* 2 vejce
* 100 g kozího sýra
* výhonky hrášku a řeřichy

Na vále smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Pomalu vlévejte vlažnou vodu a zapracovávejte tak, aby vzniklo hladké vláčné těsto (budete jí potřebovat celkem asi 150 ml). Nakonec přidejte olej. Těsto 5 minut propracovávejte. Pak ho zabalte do fólie a nechte v teple 30 minut.

Cuketu omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte a dejte do cedníku vykapat. Smetanu smíchejte v míse s vejcem a pepřem. Těsto rozválejte, vyložte jím formu a nechte 5 minut odpočinout.

Na těsto nalijte malou část tekuté směsi. Pak rozprostřete nastrouhanou vymačkanou cuketu a zalijte zbytkem náplně. Z kozího sýra nakrájejte kolečka a naskládejte je doprostřed koláče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Nakrájejte a ozdobte výhonky hrášku a řeřichy.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Dnes | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Včera | Při nákupu byla nádherně zelená a červená, ale teď opadává, usychá a vypadá to, že nevydrží ani do…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Včera | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…