Konzumace uzenin vážně poškozuje sperma

Konzumace uzenin vážně poškozuje sperma

Pánové mající problémy s plodností kvůli nízkému počtu spermií a jejich kvalitě, by měli okamžitě přestat konzumovat slaniny, salámy a další uzeniny bohaté na nasycené živočišné tuky. Také sádlo a škvarky podle harvardských expertů přispívají výrazně ke zhoršování kvality semene.

„Muži konzumující potraviny s vysokým obsahem nasycených a jednoduchých nenasycených tuků mívají nižší počet spermií,“ uvedli autoři z Harvardské univerzity.

Pánové, kteří naopak často konzumují ryby a ořechy bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jsou na tom naopak výrazně lépe. Mají nejen vyšší počet spermií, ale jejich pohlavní buňky jsou také mnohem aktivnější.

„V naší studii vyšlo najevo, že muži, kteří konzumovali tuků nejvíce, měli o 41 procent méně spermií než ti, kteří konzumovali tuků nejméně,“ napsali dále experti z Harvardu.

Mužům s nízkým počtem spermií doporučují výrazně omezit v jídelníčku sýr, tučné mléko a máslo, především pak všechny uzeniny a zpracované maso. Zvýšit by pak naopak měli konzumaci ryb, celozrnných obilovin a čerstvého ovoce a zeleniny.

ČTĚTE TAKÉ:
Sportovně 5 x jinak!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud