Kouzelné plody citrusů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Citrony, grepy i pomeranče přinášejí do vaší kuchyně závan sluníčka a dálek. Provoňte a osvěžte si s nimi březnovou tabuli.

Odpalované pusinky s pomerančovým krémem

35 kousků - příprava: 75 minut + chlazení

* 250 ml plnotučného mléka
* 100 g másla
* špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 4 vejce
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání

KRÉM:
* 2 pomeranče
* 1,5 sáčku vanilkového pudinku
* krupicový cukr podle chuti
* 125 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 lžíce pomerančového likéru

Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a opět za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy.

Vmíchejte vejce a prášek do pečiva. Těsto nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova na 200 až 220 °C a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto spadne.

Připravte krém: Šťávu z obou pomerančů doplňte vodou tak, aby výsledné směsi bylo 400 ml. Z ní a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Můžete přidat 2 lžíce cukru.

Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink a likér. Krém dejte na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Pusinky nechte vychladnout, prokrojte je a do každé nastříkejte zchladlý krém. Přiklopte a pocukrujte.


Hřejivý nápoj s pomerančem

4 porce - příprava: 20 minut

* 600 ml plnotučného mléka
* šťáva ze 2 pomerančů
* 200 ml třtinového rumu (nebo amaretta)
* 2 lžíce opražených cereálií a nasekaných ořechů nebo mandlí

Horké mléko našlehejte do husté pevné pěny, jako byste připravovali kávu latte. Šťávu z pomerančů svařte s rumem nebo s likérem.

Horké mléko rozdělte do sklenic a tenkým pramínkem do něj nalijte pomerančovou směs. Nakonec posypte povrch pěny opraženými cereáliemi a oříšky nebo mandlemi. Podávejte horké.


Cassoulet pod parmazánovou krustou

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 300 g pečeného kachního masa
* 1 klobása chorizo
* sádlo na opékání
* 400 g malých bílých fazolí v plechovce
* 500 ml masového vývaru
* 1 větší cibule
* 1 rajče
* 3 stroužky česneku
* 50 ml koňaku
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř
* 1/2 grapefruitu
* oříšek másla
* 2 hrsti strouhanky
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Pečené maso natrhejte, klobásku nakrájejte a vše opečte na sádle. Maso vyjměte a do výpeku dejte opéct nasekanou cibuli a plátky ze dvou stroužků česneku, přidejte nakrájené rajče a fazole. Zalijte troškou vývaru, osolte, opepřete a poduste.

Formičky vytřete sádlem a česnekem. Do každé dejte vrstvu fazolí, na ni maso a klobásu, zakapejte koňakem, přidejte bobkový list, vrstvu fazolí a zalijte vývarem. Pečte na 160 °C dvě hodiny.

Grepovou dužninu zbavte blanek a nakrájejte. Poklaďte jí upečený cassoulet a navrch dejte drobenku z másla, hery a parmazánu. Zapečte dozlatova.


Citronový koláč v závěji

forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut + odležení

* 200 g hladké mouky
* 50 g krupicového cukru
* 15 g kakaa
* 80 g másla
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2 žloutky
* špetka soli

CITRONOVÝ KRÉM:
* 400 ml plnotučného mléka
* 40 g hladké mouky
* 4 žloutky
* 80 g cukru
* 2 balení vanilkového cukru
* kůra z 1 citronu
* šťáva ze 3 citronů

ZÁVĚJ:
* 4 bílky
* 35 g moučkového cukru
* špetka soli

Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte je do fólie a na půl hodiny dejte do ledničky.

Mezitím připravte krém: do kastrůlku nalijte 3 dávky mléka, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce rozmíchejte mouku a směs nalijte k mléku. Žloutky rozšlehejte s oběma cukry a vmíchejte do krému. Provařte, odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Formu vymažte máslem. Vyválené těsto do ní přeneste a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 až 7 minut, potom na korpus nalijte krém, uhlaďte ho a vraťte do trouby. Zmírněte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut.

Mezitím ušlehejte z bílků, cukru a špetky soli sníh, rozprostřete ho na krém a při 120 °C ho ještě asi 25 minut zapečte.

NÁŠ TIP: Do žloutkového krému můžete pro chuť i vůni přidat 50 ml vaječného koňaku nebo tuzemáku.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Dnes | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…