Krémové polévky: Zasytí i zahřejí

Krémové polévky: Zasytí i zahřejí

Jak se krátí den a přibývá chladu, dostáváme chuť na syté polévky. Nejen k obědu nebo k večeři, ale i jako vydatnou snídani či svačinu. Ochutnáte naše favority?

Kuřecí po balkánsku

4 porce příprava: 95 minut

1 kuře, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl a pepř, 1 plechovka cizrny, 200 ml smetany ke šlehání, šťáva z 1 citronu + na ozdobu, 2 jarní cibulky, 160 g sýra feta, plátky citronu a chilli vločky k podávání

Kuře zalijte vodou a přiveďte k varu. Pěnu sbírejte. Mezitím zeleninu nakrájejte na kousky. Přidejte ji ke kuřeti s cibulí a bobkovým listem, plamen stáhněte na minimum a „táhněte“ asi 60 minut. Když maso začíná odpadat od kosti, vývar slijte, osolte a opepřete. Maso oberte. Cizrnu slijte a asi 3 jí dejte do vývaru. Přilijte smetanu a 5 minut provařte. Odstavte, rozmixujte a ochuťte citronem. Cibulku nakrájejte nadrobno, fetu na kostičky. Vložte spolu s masem a zbytkem cizrny do polévky a nechte je prohřát. Podávejte ji s plátky citronu a poprášenou chilli vločkami.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 6

Pórková se slaninou

4 porce příprava: 50 minut

300 g brambor typu C, 4 cibule, 2 pórky, 3 lžíce másla, 700 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 100 ml smetany ke šlehání, 80 g anglické slaniny, 2 lžíce javorového sirupu

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a celý pórek nakrájejte na kolečka, hrst pórku dejte stranou. V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a osmahněte na něm polovinu cibule, 1 pórek a brambory dozlatova. Přidejte vývar, sůl a pepř a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu, rozmixujte. Pórek 3 minuty povařte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Na zbylé lžíci másla opečte slaninu a kroužky cibule. Přidejte javorový sirup, nechte lehce zkaramelizovat a stáhněte z plotny. Podávejte ozdobené blanšírovaným pórkem, slaninou a cibulí.

NÁŠ TIP: Do polévky nastrouhejte těsně před podáváním hoblinky čedaru.

Pokračování 3 / 6

Rajčatový krém s bílými fazolemi

4 porce příprava: 35 minut

3 šalotky, 2 stroužky česneku, 400 g rajčat, olivový olej, 1 lžička cukru, 150 ml suchého bílého vína, 400 ml rajčatového pyré, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu, 2 jarní cibulky, 200 g cherry rajčátek, 80 g anglické slaniny

Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na kousky. V hluboké pánvi zpěňte na oleji cibuli s česnekem a přidejte rajčata. Přisypte cukr a promíchejte. Podlijte vínem, přidejte rajčatové pyré se smetanou a 10 minut na mírném ohni provařte. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte scezené fazole a nechte je prohřát. Jarní cibulku nakrájejte najemno, rajčátka rozpulte a na řezu je krátce opečte na troše olivového oleje – prohřejí se a pustí šťávu. Nasucho lehce osmahněte slaninu. Polévku podávejte ozdobenou cibulkou, rajčátky a slaninou, můžete ještě pokapat olivovým olejem. Náš TIP: Zakápnutí polévky olivovým olejem připomene dovolenou v Itálii. Jako Italové z jeho kvality neslevte, nesmí drhnout na jazyku.

Pokračování 4 / 6

Hrášková s kozím sýrem

4 porce příprava: 25 minut

40 g dýňových semínek, 150 g čerstvého kozího sýra, 2–3 snítky máty + na ozdobu, 2–3 plátky bílého chleba, 2 lžičky másla, 300 g čerstvého hrášku, 600 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce mascarpone, sůl a pepř, 1 lžíce citronové šťávy

Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Kozí sýr rozeberte na kousky, mátu otrhejte ze stonků. Bílý chléb roztrhejte na kousky a na másle opečte dokřupava. Hrášek podlijte vývarem a 10 minut provařte. Přidejte mátu a mascarpone a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s krutony, dýňovými semínky a sýrem.Ozdobte mátou.

Pokračování 5 / 6

Cibulačka

4 porce příprava: 65 minut

800 g cibule, slunečnicový olej, 1 lžička cukru, sůl a pepř, 800 ml drůbežího vývaru, 200 ml suchého bílého vína, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citronové šťávy, 8 plátků bílé bagety, 100 g sýra gruyere

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli na něm asi 10 minut zvolna opékejte doměkka. Přidejte cukr, sůl a pepř a ještě 10 minut duste. Podlijte vývarem a vínem a vařte dalších 15 minut. Dochuťte prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na horní gril. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek a navrch položte po dvou plátcích bagety. Posypte nastrouhaným sýrem a nechte 5 minut zapéct dozlatova. Podávejte poprášené hrubě mletým pepřem.

Náš TIP: Cibulačku začali ve Francii vařit florentští kuchaři Kateřiny Medicejské. Vždy v ní musela stát lžíce. Méně známou variantou je potřít v troubě opečené plátky bagety sněhem z bílku, posypat strouhaným sýrem a pak klasicky zapéct na polévce pod grilem.

Pokračování 6 / 6

Pastináková s hruškami

4 porce příprava: 45 minut

1 cibule, 50 g celeru, 3 pastináky, 2 sladší hrušky, 3 lžíce másla, 1 lžičky garam masala, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce mandlového másla, sůl a pepř, 3–4 stroužky česneku, čerstvé bylinky na ozdobu

Cibuli, celer, pastináky a hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Rozehřejte 2 lžíce másla a orestujte na něm všechnu zeleninu se 3 hrušek. Zaprašte kořením garam masala, zpěňte a podlijte vývarem. Asi 15 minut povařte doměkka. Rozmixujte, přidejte smetanu a mandlové máslo, dochuťte solí a pepřem. Česnek nakrájejte na tenké plátky a opečte ho na zbylém másle. Polévku podávejte s česnekem, zbylými hruškami a nasekanými bylinkami (použít můžete i pastinákovou nebo petrželovou nať, vynikající je jemně sekaný libeček).

Doporučujeme

Články odjinud