Krevety, kalamáry, chobotnice a jiné mořské plody

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nebojte se mušlí, krabů, krevet, kalamárů a dalších darů moře. Chutnají skvěle a připomenou vám zážitky z dovolené.

Grilované krevety s česnekem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 velký citron
* 2 stroužky česneku
* 1/2 hrnku olivového oleje
* 20 oloupaných velkých krevet
* sůl a pepř

Ve velké míse smíchejte šťávu z citronu, prolisovaný česnek a olivový olej. Přidejte krevety a po půl lžičce sůl a pepř. Vložte do ledničky minimálně na 30 minut. Pak krevety vyjměte a grilujte je asi 2 minuty z každé strany. Nakonec je můžete pokapat citronem. Podávejte jako předkrm s pečivem.


Mořský vlk s rozmarýnem

2 porce - příprava: 15 minut

* 2 filety z mořského vlka
* 2 malé bagetky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1 větvička rozmarýnu
* mořská sůl

Mořského vlka očistěte a filety rozdělte na půlky. Grilujte asi 3 minuty z každé strany. Bagetky podélně rozkrojte, opečte na grilu a ještě teplé je potřete směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Na každou polovinu položte rybu, osolte a posypte rozemnutým rozmarýnem. Nakonec porce pokapejte olivovým olejem.


Rajčatová polévka s plody moře

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 kg mořských plodů a různých ryb (treska, kapr, mořský vlk, sépie, kalamáry, mušle atd.)
* maso z 1 kraba (nebo krabí pasta)
* 1 cibule
* 2 rajčata
* 2 stroužky česneku
* 1/2 hrnku olivového oleje
* lžička tymiánu
* lžička fenyklu
* petrželová nať
* sůl a pepř
* 1 bobkový list
* pomerančová kůra
* bílý chléb k podávání
* zakysaná smetana

Všechny ryby a mořské plody očistěte a rozporcujte na menší kousky. Cibuli a rajčata nakrájejte a česnek prolisujte. Pak dejte vše do hlubokého hrnce spolu s olejem, aromatickými bylinkami (tymián, fenykl, petrželová nať), mletým pepřem, bobkovým listem, kouskem pomerančové kůry a solí. Zalijte vroucí vodou. Druhy ryb, které jsou jemnější, můžete přidat až později. Na dno každého talíře položte plátky chleba a přelijte hotovou polévkou. Nakonec ozdobte lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Paella s mořskými plody

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 stroužky česneku
* 1 cibule
* 1 červená paprika
* 400 g mušlí
* 4 krevety
* 400 g kalamárů
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g kulatozrnné rýže
* 500 ml drůbežího vývaru
* špetka šafránu
* 1 lžička mleté papriky
* sůl a mletý pepř
* petrželová nať

Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Papriku umyjte a nakrájejte na kostky. Mořské plody umyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky, několik si jich nechte na ozdobu. Vše orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a opékejte asi 2 minuty. Zalijte vývarem a nechte vařit pod pokličkou zhruba 15 minut – na skus. Šafrán přidejte do trošky vody a nechte louhovat asi 10 minut. Nakonec přidejte k hotové rýži spolu s lžičkou mleté papriky. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené orestovanými mořskými plody a nasekanou petrželovou natí.


Koktejl Frutti di mare

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g kalamárů a krevet
* 200 g chobotniček
* 50 g sardinek
* 1 cuketa
* 10 stroužků česneku
* plátky sušeného kokosu
* 2 lžíce kokosového oleje
* sůl a pepř

Mořské plody očistěte. Cuketu nakrájejte na plátky a vše krátce orestujte na oleji společně se sušeným kokosem. Pak přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a společně s nakrájeným česnekem asi 15 minut pečte na 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.


Sushi se sépií a bazalkou

4 porce - příprava: 60 minut

* 500 g rýže basmati
* 1 balení sépiového barviva
* 300 g sépie
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce rýžového octa
* 1 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička soli
* 1 balení mořských řas
* 150 g cream cheese nebo mascarpone
* mletý pepř
* lístky čerstvé bazalky
* máslo

Rýži uvařte podle návodu. Těsně předtím, než bude hotová, do ní vmíchejte sépiové barvivo. Sépii nakrájejte na menší kousky (asi 2 x 2 cm). Orestujte je na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte rýžový ocet, cukr i sůl a vzniklý roztok zapracujte do ještě vlažné rýže. Na mořské řasy rovnoměrně mokrýma rukama rozložte rýži, potřete krémovým sýrem (nebo mascarpone) a srolujte. Rolku krájejte mokrým nožem na plátky silné asi 1,5 cm. Na každý z nich dejte kousek opečené sépie a dochuťte ji solí a pepřem. Ozdobte plátkem bazalky opečené na másle.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…