Foto: Lenka Vyhnálková

Foto: Lenka Vyhnálková

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.
Útulný koutek vytvořený k relaxaci je možné udělat i na původně nudné betonové ploše. Foto: Lenka Vyhnálková
Obr. 1 (Foto: Lenka Vyhnálková)
Obr. 2 (Foto: Lenka Vyhnálková)
9
Fotogalerie

Krok za krokem: Proměňte vaši terasu v krásnou zahradu

Odpočinek na terase může nahradit pobyt na zahradě a terasa se tak stane dalším pokojem, který vám bude k dispozici. Neomezujte se však pouze na stroze vydlážděný prostor se zahradním nábytkem a nezbytným slunečníkem. Terasa může – stejně jako zahrada – v létě rozkvést pestrými květy. V zimě na ní zase oceníte stálezelené rostliny. Ani možnost letního osvěžení si nemusíte odepírat, třeba v podobě venkovní sprchy.

Pro zasazení rostlin nebo třeba založení trávníku musí ale terasa být vhodně připravena. Není ani výjimkou, že se majitelé obrátí o pomoc na zahradního architekta. Pomůže jim s celkovým řešením prostoru a sladěním jednotlivých prvků. Také by měl navrhnout potřebnou skladbu podložních vrstev a případně i velikost truhlíků, aby v nich mohly rostliny bez problémů růst.

Jestliže chcete terasu místo klasické betonové dlažby ozvláštnit trávníkem nebo kobercem půdopokryvných rostlin, je potřeba náležitá příprava. Jedním z výchozích parametrů, se kterým musíte počítat, je nosnost konstrukce. Po navezení pytlů zeminy se totiž zatížení nosných prvků terasy často zmnohonásobí. K tomu je třeba připočítat i váhu srážkové vody nebo sněhu. Toto řešení je tedy ideální zkonzultovat i s dodavatelskou firmou nebo získat technické podklady, které budou maximální nosné zatížení terasy uvádět. Před samotným založením zeleného pokryvu je nutné na terasu položit odpovídající sled podkladních vrstev (hydroizolace, nopová fólie atd.).

Na terase můžete založit i květinové nebo keřové výsadby. Rostliny umístěte buď do větších nádob, nebo truhlíků vyrobených na míru. Z materiálů se nejčastěji používá keramika, terakota, plast nebo exotické dřeviny. Truhlíky vyrobené na míru mají tu výhodu, že přesně sednou do daného prostoru a jejich barevnost můžete maximálně sladit s ostatními povrchy na terase. Ať je to tedy truhlík na míru, nebo sériově vyráběná nádoba, nepodceňte její rozměry. Minimální velikost se odvíjí od pěstovaných rostlin. Pro malé keře a trvalky by měl mít truhlík minimální šířku 40 centimetrů a hloubku také alespoň 40 centimetrů. Jen tak budou mít rostliny dostatek prostoru pro prokořenění a v zimě substrát nepromrzne.

Pro větší keře nebo malé stromky platí pravidlo čím víc, tím líp. U keřů je tedy žádoucí hloubka i šířka kolem 60 centimetrů, u malých stromků 70 centimetrů a více. Abyste mohli terasu plnohodnotně využívat i v horkém létě, nezapomeňte na zastínění. Zvláště pokud máte malé děti, bude stinné místo potřebné. Trendem posledních let jsou stínicí plachty, které opět umožňují velký výběr barev a tvarů, takže padnou na každou terasu. Pevná stínicí konstrukce v podobě pergoly by měla korespondovat se stylem domu, případně i interiéru bytu. Nechte ji popnout rostlinami nebo také využijte stínicích plachet, kde bude efekt zastínění rychlejší.

Klepněte pro větší obrázek

SÁZEJTE ODOLNÉ KEŘE A KVĚTINY

Pro výsadbu na terasu použijte otužilé druhy rostlin, jejichž kořenový systém je k pěstování v nádobách tolerantní. Samozřejmostí je také výběr rostlin podle orientace vůči světovým stranám. Na výběr je široká škála stálezelených keřů. Jako podsadbu do truhlíků můžete použít plazivý jalovec (Juniperus horizontalis) nebo drobnolistý barvínek (Vinca minor). V truhlících budou pěkně vypadat i různé zakrslé jehličnany – borovice (Pinus mugo Mops), smrčky (Picea abies Formánek) a túje (Thuja occidentalis Little Gem). Ze stálezelených rostlin neopomeňte cesmínu (Ilex) a oblíbené buxusy (Buxus).

Vhodné kvetoucí keře představují celou škálu rostlin. Pokud je však vaše terasa větrná, zaměřte se na nižší, kompaktnější druhy rostlin. U nich bude nižší riziko vyvrácení nebo rozklesnutí vlivem větru. Atraktivní dřevinou je například malý šeřík (Syringa meyeri Palibin). Na terase vynikne i okrasná slivoň (Prunus triloba), kvetoucí záplavou růžových květů v květnu. Vděčnou rostlinou je dřevitá třezalka (Hypericum calycinum), která vyniká nápadnými žlutými květy. Nezapomeňte ani na tavolníky. Na výběr jich je řada a podle druhu kvetou od jara až do podzimu.

Klepněte pro větší obrázek

REALIZACE TERASY

Představovaná terasa je příkladem, jak lze z nudné betonové plochy obklopené domy a zábradlím vytvořit příjemné místo pro relaxaci a odpočinek. Její rozměry – 40 m2 – využila majitelka pro nápadité řešení. Přechod mezi bytem a terasou tvoří dřevěná plocha z exotického dřeva. Hlavní plocha terasy je tvořena kobercem z půdopokryvné mateřídoušky. Na opačné straně prostoru je umístěno malé molo k posezení v zeleni. Významným prvkem jsou truhlíky vytvořené na míru pro plánované rostliny.

Protože se majitelé rozhodli větší plochu terasy pokrýt rostlinami, byla prvním krokem při realizaci příprava podkladních vrstev. Na betonový podklad byla položena hydroizolace, dále nopová fólie, geotextilie, drenážní vrstva ze štěrku a konečně samotná zemina. Každá z těchto vrstev plní svoji funkci a zajišťuje vhodné prostředí jak rostlinám, tak i ochranu konstrukce terasy. Významným prvkem této terasy jsou truhlíky ze dřeva vyrobené na míru. Vytyčují prostor terasy a poskytují vysazeným rostlinám prostor pro růst. Truhlíky byly smontovány na místě, z důvodu snadnějšího převozu a možnosti jejich případné úpravy. Do truhlíků byla následovně navezena zemina včetně drenážní vrstvy z keramzitu.

Jakmile byly truhlíky usazeny a naplněny zeminou, mohly být vysazeny rostliny. Výsadbu tvořila směs trvalek a menších keřů. V zadní části terasy byl vysazen dominantní červený japonský javor a bambusy. Pro zakrytí sousední zdi byly vybrány vhodné druhy popínavých dřevin. Pro jarní efekt si majitelka každoročně na podzim vysazuje cibulky tulipánů. Poslední etapou realizace bylo navezení zeminy na centrální plochu terasy. Pro růst půdopokryvné mateřídoušky postačilo navezení 15 cm zeminy, do které byly rostlinky vysazené ve velké hustotě. Díky tomu se plocha rychleji zazelenala.

Výsledný efekt terasy je díky pečlivému provedení a nadšení její majitelky nádherný v každé roční době. Na jaře ji zdobí kvetoucí tulipány, v létě zase rozkvétá celá zelená plocha mateřídoušky. Na podzim ji ozdobí kvetoucí traviny a okrasné dýně.

Klepněte pro větší obrázek

CO VŠE JE ZAPOTŘEBÍ K ZAŘÍZENÍ OBYTNÉ ZELENÉ TERASY?

Před realizací terasy si dobře promyslete, co kde bude, abyste malý prostor co nejvíce využili. Posezení by mělo logicky navazovat na hlavní přístup na terasu. Zde také bude nejlepší místo pro gril, dostatečně velký stůl a lehátko na opalování. (obr. 1)

Díky truhlíkům pro rostliny vyrobeným na míru se nebudete muset omezovat a na terasu dokonale sednou. Při navážení potřebné zeminy počítejte s maximální únosností konstrukce terasy. Váha deseticentimetrové vrstvy zeminy je na ploše jednoho metru čtverečního sto čtyřicet kilogramů, což se po dešti ještě zdvojnásobí. (obr. 2)

Nově vysazeným rostlinám věnujte na terase zvýšenou péči. Jsou tu vystavené vyšším teplotám a výparu vody než rostliny v klasické zahradě. Výsadbu naplánujte ideálně na jaro či podzim, aby rostlinky nespálilo silné letní slunce. (obr. 3)

První rok po výsadbě se porost začne zapojovat a vytvářet kompaktní zelenou plochu. Po první zimě budete muset nahradit případně odumřelé rostlinky novými. Přestože zelený koberec vypadá senzačně, nebojte se ho na podzim ostříhat. Na jaře zase obrazí. (obr. 4)

Do hlubokých truhlíků můžete vysázet i oblíbené cibuloviny. Na jaře tak rozkvetou tulipány, narcisy nebo hyacinty. Během léta je ozdobí lilie a okrasný česnek. Na podzim ocúny. Nezapomeňte, že truhlíky musí mít zajištěný odtok přebytečné vody, aby rostlinám neuhnívaly kořeny. (obr. 5)

Krásně rozkvetlý koberec mateřídoušky zve k letnímu snění a na kamenné pítko budou rádi sedat motýli a jiný užitečný hmyz. Výhodou takového zeleného koberce je, že jej oproti trávníku nebudete muset sekat a následně řešit, co s posečenou trávou. (obr. 6)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud