Lahodná dámská jízda

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Není nad ta úžasná setkání s kamarádkami, kdy je na stole kromě všech důležitých "holčičích" témat i spousta dobrot k mlsání a také něco ostřejšího na zapití...

Bliny s uzeným pstruhem

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 150 ml plnotučného mléka
* 15 g čerstvého droždí
* 1 lžičky krupicového cukru
* 1 vejce
* špetka soli
* 150 g celozrnné pšeničné mouky
* 25 ml oleje
* 125 ml zakysané smetany
* 150 g uzeného pstruha
* pažitka
* bylinková sůl

Mléko ohřejte. Třetinu vlijte do hrnku a rozmíchejte s droždím a cukrem. Nechte 5 minut vzejít v teple. Zbylé mléko rozmíchejte s vejcem a solí.

Mouku prosejte do mísy. Přidejte mléko s vejcem a kvásek a vypracujte těsto. Nechte v pokojové teplotě kynout 20 až 30 minut.

Lívanečník vytřete olejem, zahřejte a postupně nalévejte těsto. Bliny opékejte z obou stran, skládejte je na talíř s papírovou utěrkou a uchovejte v teple.

Upečené bliny rozdělte na talíře. Navrch dejte lžičku zakysané smetany a kousek uzeného pstruha. Ozdobte pažitkou a posypte bylinkovou solí.


Krůtí špíz s ananasem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 400 g krůtího masa
* 1 ananasu
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g sezamu

Krůtí maso omyjte, nakrájejte na kostky asi 2×2 cm. Ananas oloupejte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na stejně velké kostky. Maso pokapejte jednou lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Na krátké špejle nebo jehly na špíz napichujte střídavě kostky masa a ananasu.

Na pánvi zahřejte zbylý olej a špízy opečte ze všech stran dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 4 minuty dopékejte. Sezam nasucho opražte, aby se rozvinula chuť. Opečené špízy vyndejte z trouby a obalte je v sezamu. Servírujte teplé.


Roládky z plněných tortill

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 4–6 pšeničných tortill
* 400 g čerstvého sýra
* 150 g uzeného lososa
* 150 g kvalitní vepřové šunky
* hrst listů baby špenátu
* 4 kuličky hroznového vína
* 2 stonky kopru

Tortilly rozložte na pracovní plochu. Lehce je potřete vlažnou vodou a vrstvičkou sýra. Na část tortill naskládejte plátky uzeného lososa a na ostatní tortilly rozložte plátky šunky. Pak opět potřete vrstvou sýra.

Tortilly zarolujte a pevně utáhněte. Zabalte do fólie a dejte ztuhnout do ledničky. Pak je nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm a naskládejte je na talíře. Pod šunkové roládky položte listy baby špenátu a ozdobte je čtvrtkami hroznů. Lososové roládky ozdobte snítkou kopru.

Náš TIP: Tortilly si můžete připravit den předem a nechat v chladu.


Zázvorová limonáda s citrony a šumivý koktejl

4–6 skleniček - příprava: 15 minut + kandování

NA KANDOVANÉ CITRONY:
* 2 biocitrony (malý a velký)
* 400 g krupicového cukru

NA LIMONÁDU:
* 200 g kořene zázvoru
* šťáva z jednoho citronu

NA ŠUMIVÝ KOKTEJL:
* 200 ml suchého perlivého vína
* 100 g mražených malin
* 100 ml malinového likéru

Citrony nakrájejte na kolečka. Polovinu cukru zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a nechte rozpustit. Pak vložte kolečka citronů. Vařte asi 40 minut. Nechte vychladnout a sirup slijte.

V kastrůlku rozpusťte zbylý cukr se 150 ml vody, opět přiveďte k varu a vařte citrony 45 minut. Po vychladnutí naskládejte citrony na plech s pečicím papírem a dejte sušit do trouby na 80 °C.

Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Nechte odstát a vymačkejte šťávu. Smíchejte ji se šťávou z jednoho citronu a s citronovým sirupem. Nařeďte vodou. Vlijte do skleniček a ozdobte kandovanými citrony.

Perlivé víno vychlaďte. Do sklenek dejte zmrazené maliny a zalijte perlivým vínem. Nakonec doplňte 25 ml sladkého malinového likéru.


Restované fíky s medovým dresinkem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 300 g řeckého jogurtu
* 100 g mascarpone
* 4 čerstvé fíky
* 20 g másla
* 4 lžíce medu
* 20 cl pomerančového likéru

Řecký jogurt rozmíchejte s mascarpone. Rozdělte ho do sklenic a dejte vychladit do ledničky. Fíky lehce orestujte na másle. Pak přidejte med a likér a poduste je zhruba jednu minutu. Restované fíky vložte do jogurtového krému ve skleničkách a nakonec je zalijte medovým dresinkem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…