Lahodná dámská jízda

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Není nad ta úžasná setkání s kamarádkami, kdy je na stole kromě všech důležitých "holčičích" témat i spousta dobrot k mlsání a také něco ostřejšího na zapití...

Bliny s uzeným pstruhem

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 150 ml plnotučného mléka
* 15 g čerstvého droždí
* 1 lžičky krupicového cukru
* 1 vejce
* špetka soli
* 150 g celozrnné pšeničné mouky
* 25 ml oleje
* 125 ml zakysané smetany
* 150 g uzeného pstruha
* pažitka
* bylinková sůl

Mléko ohřejte. Třetinu vlijte do hrnku a rozmíchejte s droždím a cukrem. Nechte 5 minut vzejít v teple. Zbylé mléko rozmíchejte s vejcem a solí.

Mouku prosejte do mísy. Přidejte mléko s vejcem a kvásek a vypracujte těsto. Nechte v pokojové teplotě kynout 20 až 30 minut.

Lívanečník vytřete olejem, zahřejte a postupně nalévejte těsto. Bliny opékejte z obou stran, skládejte je na talíř s papírovou utěrkou a uchovejte v teple.

Upečené bliny rozdělte na talíře. Navrch dejte lžičku zakysané smetany a kousek uzeného pstruha. Ozdobte pažitkou a posypte bylinkovou solí.


Krůtí špíz s ananasem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 400 g krůtího masa
* 1 ananasu
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g sezamu

Krůtí maso omyjte, nakrájejte na kostky asi 2×2 cm. Ananas oloupejte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na stejně velké kostky. Maso pokapejte jednou lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Na krátké špejle nebo jehly na špíz napichujte střídavě kostky masa a ananasu.

Na pánvi zahřejte zbylý olej a špízy opečte ze všech stran dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 4 minuty dopékejte. Sezam nasucho opražte, aby se rozvinula chuť. Opečené špízy vyndejte z trouby a obalte je v sezamu. Servírujte teplé.


Roládky z plněných tortill

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 4–6 pšeničných tortill
* 400 g čerstvého sýra
* 150 g uzeného lososa
* 150 g kvalitní vepřové šunky
* hrst listů baby špenátu
* 4 kuličky hroznového vína
* 2 stonky kopru

Tortilly rozložte na pracovní plochu. Lehce je potřete vlažnou vodou a vrstvičkou sýra. Na část tortill naskládejte plátky uzeného lososa a na ostatní tortilly rozložte plátky šunky. Pak opět potřete vrstvou sýra.

Tortilly zarolujte a pevně utáhněte. Zabalte do fólie a dejte ztuhnout do ledničky. Pak je nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm a naskládejte je na talíře. Pod šunkové roládky položte listy baby špenátu a ozdobte je čtvrtkami hroznů. Lososové roládky ozdobte snítkou kopru.

Náš TIP: Tortilly si můžete připravit den předem a nechat v chladu.


Zázvorová limonáda s citrony a šumivý koktejl

4–6 skleniček - příprava: 15 minut + kandování

NA KANDOVANÉ CITRONY:
* 2 biocitrony (malý a velký)
* 400 g krupicového cukru

NA LIMONÁDU:
* 200 g kořene zázvoru
* šťáva z jednoho citronu

NA ŠUMIVÝ KOKTEJL:
* 200 ml suchého perlivého vína
* 100 g mražených malin
* 100 ml malinového likéru

Citrony nakrájejte na kolečka. Polovinu cukru zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu a nechte rozpustit. Pak vložte kolečka citronů. Vařte asi 40 minut. Nechte vychladnout a sirup slijte.

V kastrůlku rozpusťte zbylý cukr se 150 ml vody, opět přiveďte k varu a vařte citrony 45 minut. Po vychladnutí naskládejte citrony na plech s pečicím papírem a dejte sušit do trouby na 80 °C.

Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Nechte odstát a vymačkejte šťávu. Smíchejte ji se šťávou z jednoho citronu a s citronovým sirupem. Nařeďte vodou. Vlijte do skleniček a ozdobte kandovanými citrony.

Perlivé víno vychlaďte. Do sklenek dejte zmrazené maliny a zalijte perlivým vínem. Nakonec doplňte 25 ml sladkého malinového likéru.


Restované fíky s medovým dresinkem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 300 g řeckého jogurtu
* 100 g mascarpone
* 4 čerstvé fíky
* 20 g másla
* 4 lžíce medu
* 20 cl pomerančového likéru

Řecký jogurt rozmíchejte s mascarpone. Rozdělte ho do sklenic a dejte vychladit do ledničky. Fíky lehce orestujte na másle. Pak přidejte med a likér a poduste je zhruba jednu minutu. Restované fíky vložte do jogurtového krému ve skleničkách a nakonec je zalijte medovým dresinkem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…