Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!

Kari dresink

* 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
* 1 lžička kari
* 2 lžíce majonézy
* svazek jarní cibulky
* špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.


Tex-Mex dip

* 200 g nakládaných oloupaných rajčat
* 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
* 1 červená paprika a 1 chilli paprička
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 50 ml vývaru
* cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte. Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.


Smetanový česnekový dip

* 150 ml zakysané smetany
* 3 prolisované stroužky česneku
* sezamová semínka
* sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.


Estragonová domácí majonéza

* 3 žloutky
* 4 lžíce kvalitního olivového oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* citronová šťáva
* hrst estragonových lístků
* sůl a pepř

Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…