Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!

Kari dresink

* 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
* 1 lžička kari
* 2 lžíce majonézy
* svazek jarní cibulky
* špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.


Tex-Mex dip

* 200 g nakládaných oloupaných rajčat
* 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
* 1 červená paprika a 1 chilli paprička
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 50 ml vývaru
* cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte. Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.


Smetanový česnekový dip

* 150 ml zakysané smetany
* 3 prolisované stroužky česneku
* sezamová semínka
* sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.


Estragonová domácí majonéza

* 3 žloutky
* 4 lžíce kvalitního olivového oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* citronová šťáva
* hrst estragonových lístků
* sůl a pepř

Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Dnes | Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou…

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…