Lahodné domácí dipy ke grilovanému masu nebo zelenině

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuťové buňky jsou dobrým poradcem!

Kari dresink

* 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
* 1 lžička kari
* 2 lžíce majonézy
* svazek jarní cibulky
* špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochuťte kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochuťte, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.


Tex-Mex dip

* 200 g nakládaných oloupaných rajčat
* 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
* 1 červená paprika a 1 chilli paprička
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 50 ml vývaru
* cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte. Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochuťte a podávejte třeba k hamburgerům.


Smetanový česnekový dip

* 150 ml zakysané smetany
* 3 prolisované stroužky česneku
* sezamová semínka
* sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuťově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.


Estragonová domácí majonéza

* 3 žloutky
* 4 lžíce kvalitního olivového oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* citronová šťáva
* hrst estragonových lístků
* sůl a pepř

Žloutky pokojové teploty vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Přimíchejte hořčici, sůl a pepř a nakonec přidejte citronovou šťávu a na nudličky pokrájený estragon. Chutná ke grilovaným krevetám a mořským plodům.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Dnes | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Dnes | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Včera | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…