Lahodné limetkové koláčky - jak na ně?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Elegantní košíčky z lineckého těsta naplněné hebkým limetkovým krémem jsou tím pravým dezertem, který rozzáří pošmourný únor. Navíc vás je naučíme krok za krokem!

Limetkové koláčky

Příprava: 1 hodina + chlazení

Ingredience vyjdou zhruba na 6 kousků.

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 100 g změklého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1/2 limetky

Na krém:
* 400 g smetany ke šlehání
* 2 lžíce maizeny
* 100 g moučkového cukru
* 5 žloutků
* 200 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek

Na ozdobení:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru

1. Prosátou mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr a limetkovou kůru v míse zpracujte na kompaktní těsto. Zabalené do kuchyňské fólie nebo mikrotenového sáčku jej nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pak ho, překryté fólií, rozválejte.

2. Rozváleným těstem překryjte 6 kulatých formiček o průměru 10 cm. Pomocí prstů přitlačte vykrojené těsto na stěny formiček a dejte ještě asi na hodinu do ledničky. Vyjměte, vidličkou propíchejte těsto a pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

3. V silnostěnném kastrolu promíchejte smetanu s maizenou. Přidejte cukr a na mírném ohni za stálého prošlehávání metlou přiveďte k varu. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, kůru a šťávu z limetky a asi na minutu vraťte na sporák, aby krém zhoustl. Vlijte jej do vychladlých košíčků a nechte jej zcela vychladnout.

4. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Cukrářským sáčkem jej nastříkejte na koláčky, umístěné na plechu pokrytém pečicím papírem, a krátce je zapečte v troubě (nebo pod grilem) předehřáté na 200°C.

Tip: Korpusy z lineckého těsta si můžete upéct předem a zamrazit je. Podle potřeby je pak vyndáte z mrazáku, naplníte krémem, ozdobíte sladkou sněhovou čepicí a zapečete.

Už v příštím týdnu se můžete těšit na další recepty z lahodných a svěžích citrusových plodů!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Dnes | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Dnes | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Včera | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

20. 11. | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…