Lahodné limetkové koláčky - jak na ně?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Elegantní košíčky z lineckého těsta naplněné hebkým limetkovým krémem jsou tím pravým dezertem, který rozzáří pošmourný únor. Navíc vás je naučíme krok za krokem!

Limetkové koláčky

Příprava: 1 hodina + chlazení

Ingredience vyjdou zhruba na 6 kousků.

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 100 g změklého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1/2 limetky

Na krém:
* 400 g smetany ke šlehání
* 2 lžíce maizeny
* 100 g moučkového cukru
* 5 žloutků
* 200 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek

Na ozdobení:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru

1. Prosátou mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr a limetkovou kůru v míse zpracujte na kompaktní těsto. Zabalené do kuchyňské fólie nebo mikrotenového sáčku jej nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pak ho, překryté fólií, rozválejte.

2. Rozváleným těstem překryjte 6 kulatých formiček o průměru 10 cm. Pomocí prstů přitlačte vykrojené těsto na stěny formiček a dejte ještě asi na hodinu do ledničky. Vyjměte, vidličkou propíchejte těsto a pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

3. V silnostěnném kastrolu promíchejte smetanu s maizenou. Přidejte cukr a na mírném ohni za stálého prošlehávání metlou přiveďte k varu. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, kůru a šťávu z limetky a asi na minutu vraťte na sporák, aby krém zhoustl. Vlijte jej do vychladlých košíčků a nechte jej zcela vychladnout.

4. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Cukrářským sáčkem jej nastříkejte na koláčky, umístěné na plechu pokrytém pečicím papírem, a krátce je zapečte v troubě (nebo pod grilem) předehřáté na 200°C.

Tip: Korpusy z lineckého těsta si můžete upéct předem a zamrazit je. Podle potřeby je pak vyndáte z mrazáku, naplníte krémem, ozdobíte sladkou sněhovou čepicí a zapečete.

Už v příštím týdnu se můžete těšit na další recepty z lahodných a svěžích citrusových plodů!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…