Lahodné venkovské polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vydatná polévka směle nahradí kterékoli denní jídlo.

Zelňačka s bramborovou kaší

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 lžíce sádla
* 1 cibule
* 2 lžíce mleté papriky
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 500 g kysaného zelí
* 1 lžička kmínu
* 3 bobkové listy
* sůl a pepř
* 3 velké brambory typu B
* 2 polosuché klobásy
* 200 ml zakysané smetany
* 2 lžíce krupicového cukru

KAŠE:
* 500 g brambor typu B
* 2 lžíce másla
* 150 ml plnotučného mléka
* sůl

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, zaprašte paprikou i moukou a připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte scezené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Když se začne polévka vařit, vhoďte nakrájené brambory a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu a cukr.

Mezitím si připravte bramborovou kaši: oloupané brambory nakrájejte na kousky a vařte doměkka, rozmačkejte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko, dochuťte solí. Ozdobte orestovanou klobáskou a kaší.

NÁŠ TIP: Elegantní způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši od včerejška. Podobně využijete také vařené či pečené brambory.


Gulášová polévka v chlebu

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 400 g hovězí kližky
* 1 lžička kmínu
* sůl a pepř
* 1 lžíce mleté papriky
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 2 velké brambory typu B
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvé majoránky
* 4 pecínky chleba
* 100 g anglické slaniny

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené maso, kmín, opepřete a duste, dokud maso pouští šťávu. Pak přidejte papriku a hladkou mouku. Osmažte a zalijte vývarem. Přidejte na menší kousky nakrájené brambory, nasekanou chilli papričku a česnek. Dochuťte solí a vařte do změknutí. Na posledních asi 5 minut přidejte čerstvou majoránku. Podávejte ve vydlabaném rozpečeném chlebu a ozdobte nasucho orestovanou slaninou.

Bramboračka s bylinkovými noky

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 lžíce másla
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 menšího celeru
* 1 cibule
* 1 lžička kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 500 g brambor typu B
* 2 stroužky česneku
* 500 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených hub, namočených)
* 1 lžíce čerstvé majoránky
* 1 hrst petržele
* sůl a pepř

NOKY:
* 1 vejce
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 hrst bylinek (plocholistá petržel, oregano, majoránka, sůl, kerblík)
* 100 g krupice (dle potřeby na zahuštění noků)

Na másle orestujte na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nasekanou cibuli. Po orestování vmíchejte kmín, zaprašte moukou a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek a houby, osolte, opepřete a vařte do změknutí.

Mezitím si připravte noky: v hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem, bylinkami, špetkou soli a s krupicí. Konzistence těsta musí být tužší. Noky vytvarujte lžící a vařte je přímo v polévce přibližně 6 minut. Noky přidávejte, až když bude zelenina měkká. Polévku dochuťte čerstvými bylinkami.


Cuketovobrokolicový krém

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce másla
* 2 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 2 menší cukety
* 1 celá brokolice
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 1 hrst čerstvého tymiánu
* 200 ml smetany 33%
* vlašské ořechy na ozdobu
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Na másle orestujte nasekané šalotky a česnek, vmíchejte nadrobno nakrájenou cuketu a krátce orestujte. Přidejte nakrájenou brokolici bez košťálu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a dochuťte čerstvým tymiánem. Vařte 5 minut, poté vše rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a podle potřeby ještě dochuťte. Podávejte s nasucho orestovanými ořechy, tymiánem a pár kapkami olivového oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Včera | Nemůžete se už dočkat, až se o Štědrém dnu posadíte k večeři? Udělejte ten okamžik skutečně…

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

14. 12. | Vánoční aranžmá se dá vytvořit téměř výhradně ze zdrojů z vlastní zahrady a blízkého okolí. Kromě…

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

13. 12. | Nudí vás už tradičně ozdobené smrčky, jedličky a borovice, ale umělý stromek byste si doma nikdy…

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

12. 12. | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…