Laskavé obryně

Laskavé obryně

Přestože jsou vydlabané dýně strašidelnou rekvizitou Halloweenu, samotné plody patří ke kuchyňským zázrakům. Je jenom jeden kontinent, kde se dýním nedaří, a tím je Antarktida.

Jinak jsou dýně respektive tykve rozrostlé po celém světě. Zeptejte se každého malopěstitele, kterému se kdy ujalo dýňové semínko, kam až se zelené šlahouny doplazily - leckdy nezůstanou ušetřeny ani ploty, stěny kůlny či sousedovic pozemek. Dýně je prostě silák. Křehké výhony nesou začátkem léta krásný žlutý květ, který se pak počne proměňovat v kulaté, lahvovité, podlouhlé, šiškovité či turbanu podobné plody podle toho, jaký druh jste zasadili. Většina dýní je oblečena do žluté až sytě oranžové slupky, ale jsou i dýně zelené, pruhované a dokonce i nachové. Komerčně a ve velkém se pěstují v Mexiku, Indii, Kanadě, Číně a Spojených státech, kde se ročně vyprodukuje neuvěřitelných 680 000 000 kg dýní, především ve státech Ohio, Indiana, Illinois, Pensylvánie a Kalifornie.

Spojené státy dýňové

Obliba dýní je v USA dána historickou tradicí. Noví usídlenci ze starého kontinentu by byli jen těžko přežili první zimu, nebýt potravinové pomoci od domorodých indiánů - a ta zahrnovala především tuto kouzelnou plodinu. Manželky kolonizátorů se s ní velmi brzy naučily velmi nápaditě zacházet, a dýně, respektive dýňové pyré, je od té doby součástí stálých zásob každé americké spíže. Figuruje i v menu Dne díkůvzdání, které oslavuje výše zmíněnou událost a figuruje i ve vánočním jídelníčku, většinou ve formě křehkého koláče s dýňovou náplní. Pumpkin pie je pro americkou (a do jisté míry i kanadskou) kuchyni totéž, co buchty pro českou. Pojídá se ale i ve formě kaše, podobně jako mačkané brambory, zapéká se, přidává do různých těst a veškerá její využití přesně odpovídají nenápadné chuti dužniny, která je použitelná nasladko (báječně ladí se skořicí a perníkovým kořením) i naslano, kdy ji můžete pořádně rozpálit pomocí česneku a chilli. V indické kuchyni ji najdeme i mezi recepty na sladkou halvu, v Itálii nás nepřekvapí spojení se sýrem ani využití coby náplně do těstovin či součásti krémového rizota.

Zdravá megalománie

Nejznámějšími druhy dýně jsou tykev turek, Cucurbita pepo, a tykev velkoplodá, Cucurbita maxima. První pochází nejspíš ze Střední Ameriky a patří sem kabačky, cukety, patisony, dýně olejná či dýně špagetová. K velkoplodým počítáme například dýni hokkaido a další, jejichž plody dosahují tří- až čtyřkilové hmotnosti. Je to také druh, na němž si zanícení pěstitelé dokazují, jak velkou dýni jde vypěstovat - v současnosti drží rekord Američan Chris Stevens s kultivarem Atlantic Giant o váze téměř 830 kilo!

Dýni tvoří převážně voda (90 %) a vláknina. Má málo cukru - tedy se po ní netloustne. Obsahuje minerály sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor, fosfor. Je bohatá na lutein, alfa- a beta-karoten, tedy provitaminy vitaminu A, které způsobují její oranžové zbarvení. Vláknina čistí trávicí soustavu. Dýně také působí močopudně, podporuje vylučování toxinů, čímž ulevuje při chorobách ledvin, snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi, pozitivně působí na imunitní systém, činnost srdce a slinivky břišní. Regeneruje tělesné buňky, kladně ovlivňuje léčení aterosklerózy, revmatismu a dny. Obsah zinku v semínkách je důležitý pro muže trpící potížemi s prostatou. Co tedy zbývá? Oblíbit si ji - a to se vám s našimi recepty rozhodně podaří.

Koláč s dýní a pekanovými ořechy

Na 8 řezů, Příprava: 80 minut

Ingredience:

125 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky 30 g přírodního cukru 2 vejce, lehce promíchaná 500 g dýňového pyré (viz tip) 125 ml mléka 1 lžička vanilkového extraktu 200 g hladké mouky 1 lžička jedlé sody 1/2 lžičky drceného zázvoru 100 g pekanových ořechů, nasekaných na kousky 1 lžička prášku do pečiva poleva 90 g krémového sýra typu lučina 30 g másla, nakrájeného na kousky 30 g moučkového cukru 1 lžíce javorového sirupu

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem. Dno i stěny formy vyložte pečicím papírem. Z másla a cukru vyšlehejte ručním mixérem hladkou pěnu. Po troškách vmíchejte vejce. Přidejte dýňové pyré, mléko a vanilkový extrakt. Mixérem dobře rozmělněte, přidejte mouku, sodu a zázvor a nakonec i pekanové ořechy. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 50 až 60 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je dort dobře propečený. Nechte vychladnout. Na polevu vymíchejte sýr, máslo, cukr a javorový sirup na hladký krém, kterým vychladlý dort potřete.

Na pyré potřebujete 800 gramů dýně. Povařte v páře, dobře rozmixujte - a je hotovo!

Doporučujeme

Články odjinud