Lednová hostina s rodinou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Setkávání s rodinou se obvykle nese ve znamení úžasných dobrot. Zkuste tentokrát zařadit i suroviny, jako jsou kaštany, hrušky či pivo.

Kaštanová krémová polévka

6 porcí - příprava: 45 minut

* 350 g jedlých kaštanů
* 1 šalotka
* 2 plátky čerstvého zázvoru
* 1 řapík celeru
* 50 g másla
* 1 l zeleninového vývaru
* 150 ml smetany 33%
* sůl a pepř
* 100 g zakysané smetany
* 2 lžíce nasekané pažitky

Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku. Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 5 až 10 minut, až začnou praskat. Pak je oloupejte, aby na nich nezbyla ani vnitřní tmavá slupka. Vyloupané kaštany nakrájejte nahrubo.

Šalotku a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řapík omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibulku a opékejte ji do změknutí. Přidejte zázvor, celer a kaštany a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, až budou kaštany měkké. Pak je rozmixujte.

Do kaštanové polévky vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a vše prohřejte. Rozdělte do misek. Ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypte pažitkou.


Křupavý vepřový bok s hruškami

6 porcí - příprava: 2,5 hodiny

* 1,5 kg vepřového bůčku
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce hrubé mořské soli
* 250 ml cidru
* 250 ml vinného octa
* 4 stonky tymiánu
* 1 bobkový list
* 100 g krystalového cukru
* 6 malých tvrdých hrušek

Troubu zahřejte na 180 °C. Vepřový bok omyjte a osušte. Do kůže na povrch udělejte ostrým nožem zářezy asi 0,5 cm od sebe a pak vetřete olej a sůl. Maso položte kůží dolů do zapékací mísy. Vložte do trouby a pečte hodinu při 180 °C. Pak zvyšte teplotu na 200 °C, maso obraťte kůží nahoru a pečte další hodinu, až bude kůže zlatá a křupavá.

Než se maso upeče, připravte hrušky. Smíchejte cider a vinný ocet. Přidejte tymián, bobkový list, cukr a 700 ml vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté vložte oloupané hrušky a na mírném ohni je vařte 20 minut doměkka. Pak je z nálevu vyjměte, dejte stranou a nálev vařte ještě asi 20 minut, až se svaří a zhoustne. Pak jím během pečení potírejte maso.

Na posledních 10 minut přidejte hrušky k masu, aby se prohřály. Pečené maso nakrájejte na plátky a polijte zbylým nálevem. Jako přílohu podávejte třeba pečené brambory nebo domácí bramborový knedlík.

NÁŠ TIP: Do nálevu na potírání masa můžete přidat také rozehřátý med nebo javorový sirup.


Závin z pivního těsta

2 záviny - příprava: 80 minut

* 300 g hladké mouky
* 125 g ztuženého tuku
* 1 vejce
* 100–125 ml světlého piva
* 6–8 jablek
* 2 lžíce strouhaného perníku
* 2 vanilkové cukry
* 2 skořicové cukry
* 50 g rozinek naložených v rumu
* 1 vejce na potření
* moučkový cukr

Na vál prosejte mouku. Přidejte na kostky nakrájený tuk, vejce i pivo a vypracujte hladké těsto. To nechte zakryté mísou odpočívat asi půl hodiny. Mezitím oloupejte jablka. Zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky.

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden vyválejte na podlouhlý plát. Do středu nasypte polovinu perníku, na něj rozložte polovinu jablek a posypejte je jedním balíčkem vanilkového cukru a jedním balíčkem skořicového cukru. Na povrch nasypte polovinu rozinek.

Přehněte jednu část těsta přes jablka, potřete ji rozšlehaným vejcem a přes ni přeložte druhou část těsta. Konce zahněte pod závin a přendejte ho na plech. Stejně zpracujte i druhou polovinu surovin. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Dnes | Nemůžete se už dočkat, až se o Štědrém dnu posadíte k večeři? Udělejte ten okamžik skutečně…

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Včera | Vánoční aranžmá se dá vytvořit téměř výhradně ze zdrojů z vlastní zahrady a blízkého okolí. Kromě…

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

13. 12. | Nudí vás už tradičně ozdobené smrčky, jedličky a borovice, ale umělý stromek byste si doma nikdy…

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

12. 12. | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…