Setkávání s rodinou se obvykle nese ve znamení úžasných dobrot. Zkuste tentokrát zařadit i suroviny, jako jsou kaštany, hrušky či pivo.
Kaštanová krémová polévka
6 porcí - příprava: 45 minut
- 350 g jedlých kaštanů
- 1 šalotka
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 1 řapík celeru
- 50 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany 33%
- sůl a pepř
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce nasekané pažitky
Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku.Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 5 až 10 minut, až začnou praskat. Pak je oloupejte, aby na nich nezbyla ani vnitřní tmavá slupka. Vyloupané kaštany nakrájejte nahrubo.
Šalotku a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řapík omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibulku a opékejte ji do změknutí. Přidejte zázvor, celer a kaštany a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, až budou kaštany měkké. Pak je rozmixujte.
Do kaštanové polévky vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a vše prohřejte. Rozdělte do misek. Ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypte pažitkou.
Křupavý vepřový bok s hruškami
6 porcí - příprava: 2,5 hodiny
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hrubé mořské soli
- 250 ml cidru
- 250 ml vinného octa
- 4 stonky tymiánu
- 1 bobkový list
- 100 g krystalového cukru
- 6 malých tvrdých hrušek
Troubu zahřejte na 180 °C. Vepřový bok omyjte a osušte. Do kůže na povrch udělejte ostrým nožem zářezy asi 0,5 cm od sebe a pak vetřete olej a sůl. Maso položte kůží dolů do zapékací mísy. Vložte do trouby a pečte hodinu při 180 °C. Pak zvyšte teplotu na 200 °C, maso obraťte kůží nahoru a pečte další hodinu, až bude kůže zlatá a křupavá.
Než se maso upeče, připravte hrušky. Smíchejte cider a vinný ocet. Přidejte tymián, bobkový list, cukr a 700 ml vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté vložte oloupané hrušky a na mírném ohni je vařte 20 minut doměkka. Pak je z nálevu vyjměte, dejte stranou a nálev vařte ještě asi 20 minut, až se svaří a zhoustne. Pak jím během pečení potírejte maso.
Na posledních 10 minut přidejte hrušky k masu, aby se prohřály. Pečené maso nakrájejte na plátky a polijte zbylým nálevem. Jako přílohu podávejte třeba pečené brambory nebo domácí bramborový knedlík.
NÁŠ TIP: Do nálevu na potírání masa můžete přidat také rozehřátý med nebo javorový sirup.
Závin z pivního těsta
2 záviny - příprava: 80 minut
- 300 g hladké mouky
- 125 g ztuženého tuku
- 1 vejce
- 100–125 ml světlého piva
- 6–8 jablek
- 2 lžíce strouhaného perníku
- 2 vanilkové cukry
- 2 skořicové cukry
- 50 g rozinek naložených v rumu
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr
Na vál prosejte mouku. Přidejte na kostky nakrájený tuk, vejce i pivo a vypracujte hladké těsto. To nechte zakryté mísou odpočívat asi půl hodiny. Mezitím oloupejte jablka. Zbavte je jádřinců a nakrájejte na kousky.
Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden vyválejte na podlouhlý plát. Do středu nasypte polovinu perníku, na něj rozložte polovinu jablek a posypejte je jedním balíčkem vanilkového cukru a jedním balíčkem skořicového cukru. Na povrch nasypte polovinu rozinek.
Přehněte jednu část těsta přes jablka, potřete ji rozšlehaným vejcem a přes ni přeložte druhou část těsta. Konce zahněte pod závin a přendejte ho na plech. Stejně zpracujte i druhou polovinu surovin. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.