Lehké polévky na zahřátí i na hubnutí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Potřebujete se zahřát pořádnou porcí polévky a přitom do sebe nedostat ani kalorii navíc? S těmito recepty se vám podaří obojí. A za to, že budou chutnat i celé rodině, strčíme ruku do ohně!

Dýňová polévka se zázvorem

2 porce - příprava: 30 minut

* 750 g dýně hokkaidó
* 1/2 stonku citronové trávy
* 1 červená chilli paprička
* 30 g čerstvého zázvoru
* olivový olej
* 350 ml zeleninového vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* sůl a pepř
* kousek pórku
* 2 lžíce dýňových semínek

Dýni rozpulte a odstraňte střed se semínky. Pak ji nakrájejte na kousky, hokkaidó není potřeba loupat. Citronovou trávu a semínek zbavenou chilli papričku nakrájejte najemno, oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte trochu oleje a vše zlehka orestujte. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte na pyré a vmíchejte na tenké kroužky nakrájený pórek a nechte chvíli odstát. Podávejte ozdobené nasucho opraženými dýňovými semínky.


Kuřecí polévka s dlouhými nudlemi

2 porce - příprava: 35 minut

* 300 g cukety
* 2 cibule
* 1 olivový olej
* 600 ml kuřecího vývaru
* 250 g kuřecích prsních řízků
* sůl a pepř
* 80 g těstovin linguine
* petrželka
* kůra a šťáva z 1 citronu

Cuketu nakrájejte na kostičky, cibuli najemno. Na oleji orestujte nejprve cibuli, pak přidejte cuketu, po chvíli zalijte vývarem a 200 ml vody a vložte na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Přidejte těstoviny a vařte ještě dalších 8 minut, dokud nejsou al dente. Jemně nasekanou petrželku smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Polévku podávejte ozdobenou ochucenou petrželkou.


Papriková polévka

2 porce - příprava: 25 minut

* 500 g červených paprik
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
* 300 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* čerstvý tymián
* 100 g bulguru
* 150 g zakysané smetany

Papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na kousky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s paprikou krátce orestujte na oleji. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Bulgur připravte podle návodu na obalu. Polévku podle chuti trochu promixujte a za stálého míchání přidejte smetanu. Podávejte s bulgurem.


Eintopf z červené čočky

2 porce - příprava: 25 minut

* 1 velká kedlubna
* 300 g mrkve
* 1 svazek jarní cibulky
* řepkový olej
* 400 ml zeleninového vývaru
* 140 g červené čočky
* sůl a pepř
* 2 lžíce vinného octa
* pažitka

Očištěnou kedlubnu a mrkev nakrájejte na kousky. Cibulky nasekejte nahrubo. Vše orestujte na troše oleje. Zalijte vývarem a přidejte 300 ml vody. Nasypte čočku, osolte a opepřete a vařte asi 10 minut doměkka. Podle chuti přidejte trochu vinného octa. Posypejte nasekanou pažitkou.

Náš TIP: Polévku můžete také částečně rozmixovat tyčovým mixérem.


Zeleninová polévka s krupicovými nočky

2 porce - příprava: 45 minut

* 1 lilek
* 250 g kapusty
* 150 g mražených zelených fazolek
* olivový olej
* sůl a pepř
* 250 ml zeleninového vývaru
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* majoránka a plocholistá petržel
* 125 ml polotučného mléka
* 20 g másla
* 50 g krupice
* 1 vejce

Lilek omyjte a nakrájejte na kousky. Kapustové listy nakrájejte na proužky. Fazolky nechte povolit. V hrnci rozehřejte olej a připravenou zeleninu na něm restujte, až začnou zlátnout kraje. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a vařte 10 až 15 minut doměkka. Rajčata rozmixujte a spolu s majoránkou vmíchejte do polévky. Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte krupici a krátce povařte. Vmíchejte vejce a nasekanou petržel. Pomocí dvou lžiček tvořte nočky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 1 až 2 minuty. Podávejte v polévce.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Dnes | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Dnes | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Včera | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…